Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Κατασκεύασμα του μυαλού οι επιθανάτιες εμπειρίες

Οι παράξενες επιθανάτιες εμπειρίες που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι, όπως ότι αισθάνονται να βγαίνουν από το σώμα τους και να το κοιτούν από ψηλά, ότι μιλούν με πεθαμένους συγγενείς τους ή ότι βλέπουν έντονο φως στο βάθος ενός σκοτεινού τούνελ, δεν προέρχονται παρά από διαταραχές στην φυσιολογική λειτουργία του νου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Κέμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γνωσιακής επιστήμης "Trends in Cognitive Science", σύμφωνα με το BBC, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι διηγήσεις δεν είναι παρά ''τρικ'' του μυαλού και όχι αυθεντικές περιηγήσεις στο υπερπέραν. ''Ο εγκέφαλός μας είναι πολύ ικανός στο να μας εξαπατά'', δήλωσε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια δρ Καρολάιν Βατ.

1 σχόλιο:

Γνώστης είπε...

Στα θέματα αυτά δεν χωρούν επιστημονικές εξηγήσεις. Τα πνευματικά θέματα δεν μπορούν να εξηγηθούν υλιστικά. Να διαχωρίσουμε την ψυχή και το πνεύμα από το σώμα. Η ιατρική μπορεί να ασχοληθεί με το σώμα, δηλ. την ύλη. Οι μεταθανάτιες εμπειρίες αφορούν τη διαδικασία όπου η ψυχή βρίσκεται στο στάδιο αποχωρισμού από το σώμα .Η ψυχή έχει βγει από το σώμα, απλά δεν έχει αποκοπεί το αργυρούν νήμα που την συνδέει με αυτό, πράγμα που συνεπάγεται τον οριστικό θάνατο. Έτσι η ψυχή έχει εμπειρίες από τον μη υλικό κόσμο τις οποίες μετά μεταφέρει στον υλικό της φορέα όταν ανασυρθεί στο σώμα.
Πώς μπορεί ο εγκέφαλος- υλικό τμήμα- να εξηγήσει εμπειρίες από μη υλικό τμήμα;
Οι γιατροί καλά κάνουν και πειραματίζονται, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν υπερβατικά πράγματα. Είναι σαν να προσπαθείς να πιάσεις με μικρόφωνο εικόνες! Το μικρόφωνο αποτυπώνει ήχους. Δεν μπορεί να αποτυπώσει εικόνες.
Οι κραδασμοί (συχνότητα) του σώματος είναι πολύ χαμηλότεροι από τους κραδασμούς της ψυχής, όπως οι συχνότητες των ήχων είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές του φωτός.
Αγαπητοί γιατροί άλλο Κούδας, κι άλλο Βούδας. Μην παρασύρεστε από το άσμα «πότε Βούδας, πότε Κούδας». Έκαστος στο είδος του… Φυσικά όλοι μπορούμε να απολαμβάνουμε Λουμίδη, αλλά μη μπλέκουμε τον καφέ με το μπρίκι…