Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Γιατί η Μέρκελ θέλει να μας νικήσει και στο ποδόσφαιρο


Αμιγώς πολιτικά κίνητρα έχει η απόφαση της Αγκελα Μέρκελ να μεταθέσει για νωρίτερα την σημερινή συνάντηση της με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, προκειμένου να ταξιδέψει στο Γκτάνσκ για τον αγώνα Ελλάδος- Γερμανίας. Αλλωστε στη Γερμανία, οι σημαντικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες είχαν πάντα πολιτικές διαστάσεις.
Η ίδια η μεταπολεμική εξέλιξη της Γερμανίας είναι συνυφασμένη με το ποδόσφαιρο. Τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο οι Γερμανοί ντρέπονταν ακόμη και ν’ αναφέρουν την εθνικότητά τους. Το 1954 η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Δυτική Γερμανία σηματοδότησε το τέλος της απομόνωσης της χώρας μετά την ήττα στον πόλεμο και θεωρείται ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάκτηση της γερμανικής εθνικής υπερηφάνειας. Ανατολικοί και Δυτικοί βγήκαν στους δρόμους, φωνάζοντας για πρώτη φορά: «Είμαστε ένας λαός». (Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Γερμανία κατάφερε να κερδίσει στον τελικό τη θρυλική εθνική ομάδα της Ουγγαρίας των Πούσκας και Ντι Στέφανο χάρη στην τύχη και σ’ ένα πολύ σκληρό παιχνίδι που ανέχτηκε ο διαιτητής. Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί και στον πρώτο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που έγινε στην «ουδέτερη» Ελβετία: Ουγγαρία-Γερμανία 8-3. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;;; ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΛΕΧΓΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, ΝΟΜΑΡΧΕΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ, ΜΠΑΤΣΟΥΛΗ, ΔΟΥΣΗ, ΤΣΑΡΑΜΠΑΡΗ