Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Πώς θα καταστραφεί το ευρώ


Η Ελλάδα απλά θα ξεμείνει από ρευστό. Στη συνέχεια η φούσκα ακινήτωντης Ισπανίας θα καταστρέψει μια οικονομία με πραγματική βαρύτητα και σημασία. Το ευρώ είναι το πρώτο νόμισμα στον κόσμο που εφευρέθηκε από την αρχή - πρόκειται για ένα νόμισμα χωρίς πατρίδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ομοσπονδιακό κράτος, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά απλά ένα σύνολο κυρίαρχων κρατών. Οι ευρωπαϊκές χώρες μαστίζονται από δυσκαμψίες, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στις αγορές εργασίας-όπου η γλώσσα και ο προστατευτισμός των επαγγελμάτων σε πολλές χώρες εμποδίζουν την κινητικότητα εργατικού δυναμικού. Αυτό καθιστά δύσκολο για τις οικονομίες τους να προσαρμοστούν στις συγκυριακές και διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές.
Για τους λόγους αυτούς, όταν το ευρώ δημιουργήθηκε το 1999, ο Milton Friedman προέβλεψε το 'θάνατο' του μέσα σε μια δεκαετία. Το χρονοδιάγραμμα ήταν εκτός, αλλά μπορεί ακόμη να αποδειχθεί σωστός.
Η Ελλάδα αποτελεί το επίκεντρο της δημοσιονομικής κρίσης στη ζώνη του ευρώ. Οι αγορές φοβούνται το Grexit, δηλαδή την ελληνική έξοδο από το ευρώ αλλά η έξοδος αυτή είναι σχεδόν δεδομένη. Η τελική πράξη του ευρώ θα πρέπει να παιχτεί στην Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: