Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

"Ανεξαρτήτως κυβέρνησης η χώρα θα βγει από το ευρώ"


Στην εκπομπή The Business του κρατικού δικτύου ABC φιλοξενείται συνέντευξη του επικεφαλής οικονομολόγου της Lloyds Bankin Group, μιας εκ των μεγαλύτερων βρετανικών τραπεζών, ο οποίος διατείνεται ότι «οι χώρες καταφεύγουν στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης λόγω του ότι οι οικονομίες τους δεν είναι ανταγωνιστικές, παρόλο που ανήκουν στην ίδια νομισματική ένωση. Αποτελεί πρόκληση, λοιπόν, να καταστούν ανταγωνιστικές και ταυτόχρονα να....παραμείνουν στην ευρωζώνη και να αποπληρώνουν τα χρέη τους».
Η λύση θεωρεί ότι εδράζεται στο να «αλλάξουν οι ιδρυτικές συνθήκες ώστε οι πιο αδύναμες οικονομίες να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από τη νομισματική ένωση και ταυτόχρονα να διατηρήσουν το ενιαίο νόμισμα».
Σχετικά με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι «δεν έχει καμία σημασία ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτο, εάν θα είναι υπέρ ή κατά του προγράμματος λιτότητας. Εάν θα είναι εναντίον του, απλώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Εάν θα είναι υπέρ, και πάλι το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο, καθώς οι κοινωνικές επιπτώσεις από την επιβολή του προγράμματος εξαντλητικής λιτότητας είναι τέτοιες που δε θα γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: