Η ολική χοληστερόλη αποτελεί αδιαμφισβήτητο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου εδώ και αρκετές δεκαετία. Ποιές τροφές μειώνουν την χοληστερόλη;
Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr η Ελένη Φουσέκα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.Επιστημονικός συνεργάτης MediDiatrofi.
Ο αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου που συνδέεται με την υπερχοληστερολαιμία αποδίδεται στον καταλυτικό ρόλο της χοληστερόλης στην αθηρογένεση.
Στην μελέτη MRFIT ( Multiple Risk Factor Intervention Trial) σε 350.000 μεσήλικες άντρες χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου, που μελετήθηκαν για 6 χρόνια, βρέθηκαν τα ακόλουθα: στενή, συνεχής και βαθμιαία σχέση επιπέδων ολικής χοληστερόλης και θανάτων από καρδιακή νόσο. Πιο αναλυτικά, σε τιμές χοληστερόλης κάτω από 200 mg/dl η αύξηση του κινδύνου ήταν μικρή. Αύξηση όμως των τιμών χοληστερόλης από 200 σε 250 mg/ dl διπλασίασε ενώ σε 300 mg/ dl τετραπλασίασε τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.
Υπάρχουν όμως και αντίστροφες μελέτες, που αποδεικνύουν πως η ελάττωση των επιπέδων χοληστερόλης συνοδεύεται από ελάττωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου (Helsinki Heart Study).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου