Για τρίτη – ίσως και φαρμακερή –φορά η Τρόικα επανήλθε στο θέμα των αποζημιώσεων, ασκώντας αφόρητες πιέσεις για τη μείωση του κόστους τους.
Στη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι εκπρόσωποι των δανεικών ζήτησαν η απαίτησή τους να υλοποιηθεί με δύο τρόπους:
- με τη μείωση του ποσού της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης
- και με μείωση του χρόνου προειδοποίησης από τους έξι που είναι το μάξιμουμ στους τέσσερις μήνες για την καταβολή της μισής αποζημίωσης βάσει του νόμου Λοβέρδου.
Αν η επιμονή τους για μείωση συνδυαστεί με το παλαιότερο αίτημα τους για εξίσωση των αποζημιώσεων των εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων, τότε το ποσοστό μείωσης μπορεί να φτάσει το 30%, ενδεχόμενο που έχει αποτυπωθεί στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Επιπλέον οι δανειστές επιθυμούν να αλλάξει επί τα χείρω, το καθεστώς που προβλέπει καταβολή του 50% της αποζημίωσης σε περίπτωση συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα.
Μαζούχ και Μόρς αλλά κυρίως ο Τόμσεν ισχυρίζονταν ότι το ύψος της αποζημίωσης στην Ελλάδα ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ και θεωρείται από τα υψηλότερα. Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε σταθερά τη θέση του, ότι δεν κρίνει σκόπιμο να ανοίξει νέο θέμα στην αγορά εργασίας, πριν απορροφηθούν οι προηγούμενοι νόμοι για τις μειώσεις των μισθών και την κατάργηση της μετενέργειας. Για να αποκρούσουν τους δανειστές, τα στελέχη του υπουργείου προέβαλαν κυρίως δύο επιχειρήματα:
- Πρώτον ότι έχει ήδη μειωθεί το κόστος της αποζημίωσης λόγω της μείωσης των μισθών
- και δεύτερον ότι αν μειωθεί περαιτέρω το κόστος της αποζημίωσης – το μόνο που συγκρατεί τους εργοδότες να μην προχωρούν σε μαζικές απολύσεις – τότε η ανεργία που ήδη βρίσκεται μια ανάσα από το 25% θα εκτοξευτεί σε τρομακτικά ποσοστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου