Τα trans λιπαρά οξέα δεν απαντούν στη φύση αλλά προκύπτουν άμεσα κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των τροφίμων. Έτσι, σε αντίθεση με τα κορεσμένα και cis-ακόρεστα λιπαρά οξέα δεν αποτελούν φυσικό συστατικό της δίαιτάς μας, εκτός από πολύ μικρές ποσότητες που μπορούν να απαντώνται στο αγελαδινό γάλα.
Τα trans λιπαρά οξέα προκύπτουν κυρίως κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος, αλλά και γενικότερα κατά το μαγείρεμα και τη θερμική επεξεργασία των τροφίμων με φυτικά σπορέλαια.
Κατά συνέπεια απαντούν σε προτηγανισμένα τρόφιμα, σε τηγανητά τρόφιμα, σε τρόφιμα με βάση το λάδι (στα οποία μπορούν να αποτελούν ακόμα και το 10% του περιεχόμενου λίπους) αλλά και στα τυποποιημένα προϊόντα εμπορίου όπως στα μπισκότα, στα κρουασάν, στα πατατάκια κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου