Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ο Καραγκιόζης σχολιάζει με τα κολλητήρια το Νέο Λύκειο

[[ δαμ- ων ]]
Όλοι μας γελάσαμε, κι όταν ήμασταν μικροί, αλλά και μεγάλοι, με τα καμώματα του Καραγκιόζη. Αυτόν θα τον γράψουμε με κεφαλαίο κάππα, γιατί- αν και κατεργαράκος- είναι Κύριος σε όλα του. Και πάνω απ’ όλα έχει ελληνική ψυχή! Τους άλλους καραγκιόζηδες της πολιτικής και της δημοσιογραφίας θα τους γράψουμε με μικρό κάππα, γιατί είναι μικρόψυχοι και χαμερπείς.
Βλέποντας τις φιγούρες του καραγκιόζη, η σκέψη μας πήγε πολλά- πολλά χρόνια πίσω. Όταν παιδάκι με κοντό παντελονάκι- χιλιομπαλωμένο αλλά χωρίς τρύπες- παίξαμε καραγκιόζη. Οχτώ χρονών πήραμε το βάπτισμα του πυρός σαν βοηθός καραγκιoζοπαίχτη- καραγκιοζοπαίχτης ο μεγαλύτερος ξάδερφος- και στα έντεκα μας να έχουμε στήσει τον μπερντέ σε ένα χωριό της Κερκύνης και όλο το χωριό να έχει μαζευτεί για να παρακολουθήσει την παράσταση που θα έδινε ένας “χαμουτζής” (= κάτοικος της νότιας Ελλάδας, όπου το κάτω το λέμε χάμω). Μια βδομάδα κάναμε να βρούμε τα χαρτόνια, να τα ζωγραφίσουμε, να κόψουμε τις φιγούρες για να κάνουμε τους ήρωες του θεάτρου σκιών και τρεις μέρες να μάθουμε τα λόγια από τρία βιβλιαράκια με ιστορίες του Καραγκιόζη. Και η παράσταση τέλεια. Για τους κατοίκους του χωριού με καταγωγή από τον μακρινό Πόντο ήταν ένα κοσμικό γεγονός. Η παράσταση επαναλήφθηκε σαν να ‘ταν πανηγύρι.
Ο χωρατατζής Καραγκιόζης έλεγε πολλές αλήθειες μέσα από τα καλαμπούρια του. Έσφαζε, που λέμε, με το βαμβάκι. Τώρα, αν έχει Τούρκικη καταγωγή ή Ελληνική δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο δικός μας Καραγκιόζης αναφερόταν σε Ελληνικά γεγονότα και οι κεντρικές φιγούρες, ο Μπαρμπαγιώργος, ο Νιόνιος, ο Σταύρακας, η Αγλαΐα, τα κολλητήρια, ο Μεγαλέξανδρος, ο Κατσαντώνης κ.α. απεικόνιζαν ελληνικούς χαρακτήρες και δικά μας ιστορικά πρόσωπα.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: