Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

«Ελλάδα, φύγε από το ευρώ!»…

Ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα νομισματικής πολιτικής Κρίστοφερ Σίμς, μιλώντας την πέμπτη σύναξη των κατόχων βραβείων Νόμπελ στο Λιντάου της Γερμανίας, τάχθηκε υπέρ της εξόδου από το ευρώ χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ισπανία, γιατί όπως τόνισε το χτύπημα γίνεται ολοένα και χειρότερο.
«Αν μπορούσα να συμβουλεύσω την Ελλάδα, την Πορτογαλία ή ακόμα και την Ισπανία, θα τους έλεγα να ετοιμάζουν εφεδρικά σχέδια για την έξοδό τους από το ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα νόημα στην παρουσία στην νομισματική ένωση αν αυτό που συμβαίνει μετά από ένα σοκαριστικό χτύπημα είναι το χτύπημα αυτό να γίνεται ολοένα και χειρότερο» ανέφερε ο Σίμς.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το κόστος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν μεγάλο, «μια μορφή χρεοκοπίας». Δικαιολόγησε, όμως, την αρχική του τοποθέτηση λέγοντας ότι η παραμονή στο ευρώ «είναι επίσης πολύ κοστοβόρα για τις χώρες αυτές».
«Οι Ευρωπαίοι έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα που είναι χειρότερο από αυτόν του Χρυσού Κανόνα. Είναι σαν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δανείζονται σε δολάρια» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: