Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Η κόπρος του Αυγεία

[[ δαμ- ων ]]

Αυτή τη φράση την χρησιμοποιούμε μεταφορικά για να δηλώσουμε τα συσσωρευμένα σκάνδαλα ή τις παρανομίες, που χρειάζονται κάθαρση. Κόπρος: είναι ουσιαστικό, γένους θηλυκού και σημαίνει τα περιττώματα, τη βρωμιά. Ο Όμηρος γράφει: «πάντας δε λιτάνευε κυλινδρόμενος κατά κόπρον, εξ ονομακλήδην ονομάζων άνδρα έκαστον» (¨Όμηρος, “Ιλιάδα”, ραψ. Χ, 414-415) και «μυκηθμώ δ’ από κόπρου επεσσεύοντο νομόνδε παρ’ ποταμόν κελάδοντα, παρά ροδανόν δονακήα.» ( Όμηρος, Ιλιάδα, ραψ. Σ, 575-576)
Μεταφορικά «η κόπρος του Αυγεία» εκφράζει τη βρώμικη ενέργεια ή υπόθεση, τα βρώμικα σκάνδαλα ή τις καταχρήσεις και τις σκανδαλώδεις παρατυπίες. Η Κόπρος του Αυγεία ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του Αυγεία, βασιλιά της Ηλείας, με τα χιλιάδες βόδια και τα αναρίθμητα αιγοπρόβατα, οι οποίοι δεν είχαν καθαρισθεί για πολλά χρόνια- κάποιοι αναφέρουν τριάντα χρόνια. Το καθάρισμα αυτών των στάβλων από όλη την κοπριά μέσα σε μία μόνον ημέρα ήταν ο πέμπτος άθλος του μεγαλύτερου ήρωα της Θήβας, αλλά κι ολόκληρου του ελλαδικού χώρου, του Ηρακλή.
Σήμερα λέμε ότι στο πολιτικό μας σύστημα έχει συσσωρευτεί η κόπρος του Αυγεία. Ο τόπος μας δεν στενάζει κάτω από τα βαριά μέτρα των μνημονίων. Επειδή, αν αυτά απέδιδαν και υπήρχε ένα οργανόγραμμα εξόδου από την οικονομική κρίση, θα σφίγγαμε τις καρδιές μας και τις κοιλιές μας, γιατί θα ξέραμε πως μετά από πέντε- επτά χρόνια η χώρα μας θα οδηγούνταν και πάλι στην ανάπτυξη. Βλέπουμε, όμως, ανίκανους πολιτικούς να πελαγοδρομούν και να συμπεριφέρονται σαν μαριονέτες των δανειστών και του διεθνούς μαφιόζικου οικονομικού συστήματος. Η χώρα μας δεν στενάζει κάτω από τα βαριά οικονομικά μέτρα. Στενάζει κυρίως από το βάρος του αλήτικου και ληστρικού κρατικού μηχανισμού που παράγει κοινωνική αδικία ενώ προσφέρει κομματική προστασία στους δικούς του ανθρώπους, πουλώντας το πιο απεχθές νταβατζιλίκι και λειτουργώντας με τους νόμους και τους κανόνες μαφιόζικης συμμορίας. Η οικονομική κρίση ήταν το αποτέλεσμα της λειτουργίας αυτού του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.
Με αφορμή την κρίση, βγήκε στη φόρα όλη η κόπρος του Αυγεία, ενός κράτους διεφθαρμένου ως τα μπούνια, ενός κράτους εγκληματικού, ενός κράτους ανάλγητου. Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης που η κοινωνία στενάζει κάτω από έναν καταιγισμό αβάσταχτων και σοκαριστικών μέτρων, το σύνολο του διεφθαρμένου συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει όλο το πολιτικό φάσμα – μηδενός εξαιρούμενου – αντιστέκεται με όλες του τις δυνάμεις στην εξυγίανση. Η βουλευτής της Ν.Δ. ανερυθρίαστα μίλησε για τον κίνδυνο να χάσουν τους παχυλούς μισθούς τους! Επαναλαμβάνουν την παλιά προχουντική συνταγή με αποστασίες και προδοσίες για την εκλογή του ανδρείκελου, που λέγεται πρόεδρος της δημοκρατίας- επίτηδες δεν χρησιμοποιήσαμε κεφαλαία γράμματα ούτε στη λέξη πρόεδρος, ούτε στη δημοκρατία γιατί είναι κατώτερος των περιστάσεων- ώστε να παρατείνουν την παραμονή τους στα έδρανα της βουλής, γιατί γνωρίζουν πως οι περισσότεροι της συγκυβέρνησης δεν θα επανεκλεγούν.
Ακόμα και σήμερα συντελείται μια τραγωδία με συνταγή κακόγουστης μασκαράτας, με τις εκατέρωθεν αντιπαραθέσεις όλων εκείνων των πολιτικών νάνων που δημιούργησαν και ανέχτηκαν αυτήν την κατάσταση – όχι τη συστημική κρίση, αλλά την τεράστια και άνευ προηγουμένου σε έκταση συστηματική διαφθορά ολόκληρου του κοινωνικού ιστού. Μαγαζάκια, παραμάγαζα και «μαγαζιά γωνία» λυμαίνονταν τον δημόσιο τομέα με τη συμμετοχή και την έντονα αμφισβητήσιμη επαναστατική - προοδευτική ανοχή, έναντι της οποίας το σύστημα παραχωρούσε τα ανάλογα ανταλλάγματά του. Κόπρος, λοιπόν, από την άκρα δεξιά- φαινόμενο Καρατζαφέρης- μέχρι την άκρα αριστερά. Τα πυρά της αριστεράς άσφαιρα και στον αέρα, σαν τζούφιες στρακαστρούκες. Αφόρητη η δυσωδία από την πολιτική και κοινωνική κόπρο του Αυγεία.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: