Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Το άδοξο τέλος του Αγαμέμνονα

[[ δαμ- ων ]]

Α΄ μέρος
Ο αρχιστράτηγος των Ελλήνων στο Ίλιο, μετά την νίκη, γύρισε στην πατρίδα του, μα εκεί τον περίμενε άδοξος θάνατος. Δολοφονήθηκε άνανδρα από τη γυναίκα και τον εραστή της. Γι’ αυτό το άδοξο τέλος του Αγαμέμνονα θα γράψουμε σήμερα. «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» μας έχει πει ο σοφός Σόλων. Γιατί σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ο βασιλιάς των Μυκηνών το θλιβερό τέλος του, όταν έμπαινε θριαμβευτής στην Τροία…
Σαν κούρσεψαν οι Αχαιοί της Τροίας το κάστρο, μετά από αγώνες κι αιματοχυσίες δέκα χρόνων, το μόνο που ήθελαν ήταν γοργά να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα, στην αγκαλιά των γυναικών, που καρτερικά τους περίμεναν και στο γέλιο των παιδιών, που ήσαν μικρά όταν τ’ άφησαν και τώρα μεγαλωμένα. Από τη διαγουμισμένη πόλη του Πρίαμου μαύροι καπνοί υψώνονταν στον ουρανό και παντού έβλεπες διάσπαρτα πτώματα, βορά για τα όρνια. Από το πλούσιο και πολύχρυσο Ίλιο μόνο στάχτη και χαλάσματα απόμειναν.
Στη μοιρασιά των λαφύρων, οι ήρωες βασιλιάδες πήραν τα πιο πολύτιμα, κι όλα τ’ άλλα ο στρατός με κλήρο. Στον Αγαμέμνονα έλαχε να πάρει τη μάντισσα Κασσάνδρα, την βασιλοπούλα, του Πρίαμου την κόρη. Η έρμη έχασε του παλατιού τα μεγαλεία και σκλάβα πια ακολούθησε τον κύρη της στο μοιρόγραφο ταξίδι για τα ξένα χώματα, όπου, καθώς είχε μαντέψει, την περίμενε ο χάροντας με το θανατερό δρεπάνι.
Ο αρχιστράτηγος Αγαμέμνονας πριν ξεκινήσουν έκανε πλούσιες θυσίες στην Παλλάδα για να της μαλακώσει την οργή από του Αίαντα του Λοκρού το ανοσιούργημα (*1). Μάταια, όμως, η παρθένα κόρη του κεραυνορίχτη Δία ήταν πολύ χολωμένη. Έτσι νέες περιπέτειες και συμφορές είχαν μπροστά τους οι Αχαιοί.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: