Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Η αγάπη του Λέανδρου για την Ηρώ

[[ δαμ- ων ]]

Ένα μυθολογικό δράμα, που συγκίνησε πολύ όσους το διάβασαν είναι αυτό που αναφέρεται στην αγάπη του Λέανδρου για την Ηρώ. Ο μύθος της Ηρώς και του Λέανδρου προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους ‘Ελληνες όλων των εποχών. Ενέπνευσε σε όλες τις εποχές ποιητές, ζωγράφους και γλύπτες. Σ’ αυτόν τον έρωτα αναφέρεται ένα από τα δημοφιλέστερα ποιήματα, που έγραψε ο Μουσαίος, και το οποίο χρησιμοποιήσαμε σαν βάση αυτού του δημοσιεύματος. Σε μετάφραση θα το διαβάσουμε ολόκληρο στο τέλος.
Η Σηστός ήταν αρχαία πόλη της Θράκης, κτισμένη στα παράλια του Ελλησπόντου στο πιο στενότερο μέρος του. Σ’ αυτή την πόλη ζούσε η Ηρώ. Πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο της παραλίας της Σηστού υψωνόταν ο ναός της Αφροδίτης. Ιέρεια του Ναού η νεαρή και πανέμορφη Ηρώ. Η Άβυδος επίσης ήταν αρχαία πόλη και αυτή των Θρακών, κτισμένη στην άλλη πλευρά του Ελλησπόντου, απέναντι από τη Σηστό. Στην Άβυδο ζούσε ο Λέανδρος.
Κάθε χρόνο την άνοιξη τελούνταν στο ναό η γιορτή της Αφροδίτης και του Άδωνη. Προσκυνητές έρχονταν πολλοί κάθε χρόνο. Έφθαναν πιστοί από την Ήπειρο, την Κύπρο, από τα Κύθηρα, ακόμα κι από το Λίβανο. Αλλά κι από τη γειτονική Φρυγία και την Άβυδο που βρισκόταν στην άλλη όχθη του Ελλησπόντου. Γυναίκες και άντρες. Κι οι γυναίκες μπορεί να πήγαιναν για να τιμήσουν τη θεά, μα οι άντρες «όπου ακουστεί γιορτή, είναι πάντα πρώτοι, όχι τόσο τα πρόσφορα να πάνε στους αγίους, όσο για των ομορφονιών τα μαζωμένα κάλλη»..
Κάποτε στη μεγάλη γιορτή της θεάς μαζεύτηκε κόσμος πολύς από μακρινά μέρη. Σε εκείνη τη γιορτή εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Ηρώ στο πλήθος. Όλοι θαμπώθηκαν από την ομορφιά της. «Κι άστραψε φως η όψη της η τρισχαριτωμένη, καθώς η λευκοπρόσωπη Σελήνη που προβαίνει και τα χιονάτα μάγουλα ν' εροδοκοκκινίζαν σα ρόδο, σαν τριαντάφυλλον, ακράνοιχτο και δίχρο». Μα καθώς ήταν ιέρεια της Αφροδίτης κανένας δεν τόλμησε ούτε καν να σκεφτεί να την πλησιάσει.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: