Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Τα όπλα του Ηρακλή

[[ δαμ- ων ]]

Α΄ μέρος
«Αρχή ην ο μύθος. Και ο μύθος ην προς τους θεούς
Και οι θεοί ήσαν ο λόγος ο πρώτος.»
Ο κάθε μύθος εμπεριέχει ένα κρυφό νόημα. Αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι να μην μείνουμε στο μύθο, αλλά να ανασύρουμε τα πέπλα του για να βρούμε το κρυμμένο νόημα. Κι αν δεν τα καταφέρουμε, μόνο και μόνο η προσπάθεια, η αναζήτηση, το παίδεμα του νου, θα είναι ένα πολύτιμο μάθημα. Αυτό θα προσπαθήσουμε. Να πάρουμε ένα μικρό απόσπασμα από τον λαμπρό μύθο του Ηρακλή, και να πασχίσουμε να διακρίνουμε τι υπάρχει πίσω από τις λέξεις. Ο μυθοπλόκος μύστης, που επινόησε τον μύθο, ποιο μήνυμα στέλνει στις ψυχές μας;
Η μορφή του Ηρακλή κυριαρχεί στην Ελληνική μυθολογία. Στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται τα χαρακτηριστικά και τα προσόντα του ήρωα που έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία του κόσμου, του ευεργέτη της ανθρωπότητας, ο οποίος ως αντιμισθία έλαβε μια θέση δίπλα στους Ολύμπιους θεούς, δηλαδή κέρδισε τη θέωση. Στον Θηβαίο ήρωα αποκρυσταλλώνεται το πρότυπο του ισχυρού, άφοβου, ακατάβλητου άντρα που είναι ο εξολοθρευτής ολέθριων τεράτων, ο εκδικητής κάθε αδικίας κι ο αντίποδας του κακού. Είναι ένας από τους πρώτους Δάσκαλους της ανθρωπότητας, που μας δείχνει το δρόμο προς τον Όλυμπο. Μας διδάσκει με τον τρόπο που έζησε πως η θέωση επιτυγχάνεται όταν γίνουμε εξυπηρετητές των συνανθρώπων μας, όταν θέσουμε τον εαυτό μας στην υπηρεσία των πολλών. Πως πρέπει ν’ ακολουθήσουμε τον δύσκολο και κακοτράχαλο “δρόμο της αρετής”. Αυτός ο δρόμος δεν θα μας δώσει υλική εξουσία και δόξα- που είναι προσωρινή- αλλά δόξα πνευματική- που είναι αιώνια- όπως αιώνια μνημονεύεται το όνομά του σ’ όλη την οικουμένη.
Ο μεγαλύτερος ήρωας όλων των εποχών, ο ημίθεος Ηρακλής, είναι ο πρεσβύτερος αδελφός μας που μας δίδαξε με τις πράξεις του, τους άθλους του, τι πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας και ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε για να οδηγηθούμε στον Όλυμπο της πνευματικής μας προόδου! Αυτός ο υιός των ανθρώπων, που ήταν και υιός του Θεού, ήταν ο μεγάλος πρόδρομος, που προετοίμασε τις καρδιές και τις διάνοιες των ανθρώπων, για να δεχθούν αρκετούς αιώνες αργότερα τη διδασκαλία του Υιού του Θεού, του Χριστού! Ο Ηρακλής αποτέλεσε έναν κοσμοσωτήρα που έσωσε τους ανθρώπους της εποχής του από ορισμένα κακά στο εξωτερικό πεδίο, και συγχρόνως στο εσωτερικό πεδίο τους δίδαξε ότι μ’ έναν διαρκή αγώνα κι ανιδιοτελή υπηρεσία μπορούν να φτάσουν στη θέωση, προετοιμάζοντας έτσι το δρόμο για το έργο του Μεγάλου Κοσμοσωτήρα.

Η συνέχεια>>> vagiaBlog

Δεν υπάρχουν σχόλια: