Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ο Περσέας

[[ δαμ- ων ]]

Ένα πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας, που δεν χρειαζόταν όνειρα και σκάλες για να ανεβαίνει στον ουρανό, όπως μας παρουσιάζει η Π. Διαθήκη τον Ιακώβ, που ανεβοκατέβαινε χωρίς σκάλα, ήταν ο Περσέας, ο μυθικός ήρωας του Άργους. Αυτός είχε στα πόδια του φτερωτά σανδάλια, σαν τον αργοφονιά ταχυδρόμο των θεών, το γιο της Μαίας Ερμή. Ας ξετυλίξουμε, όμως, σιγά- σιγά τον μύθο μας:
[[ Κάποτε στο αλογότροφο Άργος βασίλευε ο Ακρίσιος (*1), ο αδερφός του Προίτου. Απόχτησε την πεντάμορφη Δανάη από το γάμο του με την Ευριδίκη ( ή την Αγανίππη ). Λαχταρούσε ο ρήγας να κάνει κι αρσενικά παιδιά, που ο μεγαλύτερος να τον διαδεχόταν στο θρόνο κι όλοι να γίνουν αντρείοι πολεμιστές, ξακουστοί για τη δύναμή τους. Σαν πέρασαν τα χρόνια κι αρσενικό δεν ερχόταν στον κόσμο, ο ρήγας ρώτησε το μαντείο πώς θα γενόταν ν’ αποχτήσει γιο. Του έδωσαν χρησμό πως δε θ’ αποχτούσε γιο, μα η κόρη του θα γεννούσε γιο, που έμελλε να τον σκοτώσει. Φοβήθηκε για τη ζωή του ο Αρκίσιος και για να μην αληθέψει του μαντείου ο χρησμός έβαλε να χτίσουν υπόγειο με λίθους κι ορείχαλκο, όπου έκλεισε την ομορφοθυγατέρα, μακριά από τα μάτια των αντρών. Έτσι θαρρούσε πως η φυλακισμένη θυγατέρα θ’ αποφύγει το σμίξιμο με άντρα.
Όμως και στης γης τα βάθη την ξέκρινε ο κεραυνόχαρος Δίας και την πόθησε. Σκίρτησε η θεϊκή καρδιά από τη σπάνια ομορφιά της κόρης. Μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή και τρύπωσε από τη στέγη στο υπόγειο δώμα, πέφτοντας στην αγκαλιά της Δανάης. Χάρηκε τον έρωτα της πεντάμορφης κι ο θείος σπόρος βλάστησε στα σπλάχνα της.

Η συνέχεια >> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: