Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Αιώνιες τιμωρίες των θεών σε θνητούς που διέπραξαν ύβριν

[[ δαμ- ων ]]

Η μυθολογία μας αναφέρεται σε τιμωρίες θνητών, που ενώ οι θεοί τους περιέβαλλαν με αγάπη, φροντίδα και στοργή, αυτοί οι άνθρωποι διέπραξαν ύβριν. Η τιμωρία, που οι αθάνατοι επεφύλαξαν γι’ αυτούς τους θνητούς ήταν πολύ αυστηρή και μάλιστα αιώνια. Στη συνέχεια θα δούμε την ύβριν των προσώπων, που αναφέρει η μυθολογία, και την τιμωρία τους.

Α΄. Δαναΐδες
Οι Δαναΐδες ήταν οι 50 θυγατέρες του μυθικού ήρωα Δαναού. Ας πιάσουμε καλύτερα το κουβάρι του μύθο από τη προγιαγιά Ιώ.
Σε ένα εκτενές τμήμα του «Προμηθέα Δεσμώτη» μαθαίνουμε την τραγική μοίρα της Aργείας κόρης Iώς, προγόνου των Δαναΐδων, που την ερωτεύθηκε ο Δίας, ενώ τη μίσησε παράφορα η Ήρα και τη μεταμόρφωσε σε αγελάδα κυνηγώντας την ανελέητα με τον Oίστρο, την αλογόμυγα, σε μια αγωνιώδη περιπλάνηση από την Eυρώπη στην Aσία, ώσπου έφτασε στην Aίγυπτο. Eκεί με θαυμαστό άγγιγμα του Δία, με την «επαφή» του, γέννησε τον Έπαφο, πρόγονο ενός περίλαμπρου γένους θεϊκών όντων και ηρώων- βασιλιάδων.
Η Λιβύη κόρη του Έπαφου και βασίλισσα της ομώνυμης χώρας, γέννησε με τον Ποσειδώνα δίδυμους γιους τον Αγήνορα και τον Βήλο. Ο Αγήνορας, πατέρας του δικού μας Κάδμου, αναχώρησε για τη Φοινίκη όπου ίδρυσε βασίλειο και έγινε γενάρχης μιας μεγάλης γενιάς. Ο Βήλος πήρε το βασίλειο της Αιγύπτου, παντρεύτηκε την κόρη του Νείλου Αγχινόη και απέκτησε κι αυτός δίδυμους γιους τον Αίγυπτο και τον Δαναό, στον οποίο έδωσε το βασίλειο της Λιβύης, τον δε Αίγυπτο όρισε για διάδοχό του. Από το γάμο τους με πολλές γυναίκες τα δύο αδέλφια απέκτησαν πολλά παιδιά. Πενήντα γιους ο Αίγυπτος, πενήντα κόρες ο Δαναός. Μετά τον θάνατο του πατέρα τους, τα αδέλφια ήρθαν σε ρήξη, εξαιτίας των επεκτατικών βλέψεων του Αίγυπτου στην πατρική κληρονομιά. Θέλοντας να συμφιλιωθούν, ο Αίγυπτος πρότεινε στον Δαναό να νυμφευθούν οι γιοι του τις πενήντα κόρες του. Εκτός από τις διαφορές για τα όρια των κρατών τους, ο Δαναός απέρριπτε κατηγορηματικά την πρόταση του αδελφού του να νυμφευθούν οι ανεψιοί του τις πενήντα κόρες του, θεωρώντας τους αιμομικτικούς αυτούς γάμους ανόσια πράξη. Ένας ακόμη λόγος ήταν ότι είχε πάρει χρησμό από έναν Αιγύπτιο μάντη, πως θα θανατωνόταν από έναν γιο του αδελφού του. Για να απαλλαγεί από την ασφυκτική επιμονή του αδελφού του και να γλιτώσει από την εκπλήρωση του θανατηφόρου χρησμού, ο Δαναός αποφάσισε να εγκαταλείψει το βασίλειό του, και να ζητήσει καταφύγιο στην προγονική του κοιτίδα.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: