Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Αιώνιες τιμωρίες των θεών σε θνητούς που διέπραξαν ύβριν

[[ δαμ- ων ]]
Η μυθολογία μας αναφέρεται σε τιμωρίες θνητών, που ενώ οι θεοί τους περιέβαλλαν με αγάπη, φροντίδα και στοργή, αυτοί οι άνθρωποι διέπραξαν ύβριν. Η τιμωρία, που οι αθάνατοι επεφύλαξαν γι’ αυτούς τους θνητούς ήταν πολύ αυστηρή και μάλιστα αιώνια. Στη συνέχεια θα δούμε την ύβριν άλλων δύο ατόμων, που αναφέρει η μυθολογία, και την τιμωρία τους.
Δ΄. Τιτυός
Στην μυθολογία μας ο Τιτυός ήταν ένας από τους Γίγαντες ή, σύμφωνα με άλλους μυθογράφους, ένας από τους Τιτάνες. Ο Τιτυός φέρεται ως γιος του Δία και της Ελάρας, κόρης του Ορχομενού ή του Μινύα. Κατά την Οδύσσεια είναι γιος της Γαίας. Για την Ελάρα έλεγαν πως διατηρούσε κρυφή σχέση με τον βασιλιά των θεών, τον Δία. Για ν’ αποφύγει αυτός τη ζήλεια της Ήρας και το κυνήγημα απ’ τη βασίλισσα των θεών, έχωσε την ερωμένη του μέσα στη γη, απ’ όπου βγήκε ο Τιτυός.
Σε παραλλαγή του μύθου, η Ελάρα δεν άντεξε το βάρος του γίγαντα που κυοφορούσε από τον Δία. Πέθανε, λοιπόν, και την έθαψαν. Σαν βρέθηκε το σώμα της μέσα στη γη, άνοιξε η κοιλιά της και βγήκε ο Τιτυός. Η Γη ανέλαβε την ανατροφή του. Κατοικία του Τιτυού κατά τον Όμηρο ήταν η Εύβοια. Ο Τιτυός πήρε μέρος στη Γιγαντομαχία. Ο Τιτυός απόκτησε μια κόρη , την Ευρώπη, που ενώθηκε με τον Ποσειδώνα και γέννησε τον τιμημένο ήρωα Εύφημο.
Κάποτε επιτέθηκε για να βιάσει τη Λητώ όταν εκείνη περνούσε από την πόλη που είχε καταλάβει ο Τιτυός, την Πανοπέα της Φωκίδας, για να μεταβεί στους Δελφούς., τον τόπο όπου τιμούσαν τον γιο της Απόλλωνα. Κάποιοι λένε πως ήταν βαλτός από την Ήρα, για να εκδικηθεί το δεσμό της Λητώς με τον Δία. Στην επίκληση της για βοήθεια τόσο στον Δία, όσο και στα παιδιά της Απόλλωνα και Άρτεμη, ο Δίας κεραυνοβόλησε τον βιαστή τη στιγμή που ξέσκιζε το ρούχο της Λητώς και ταυτόχρονα τα βέλη των παιδιών της χτύπησαν τον Τιτυό που από την διπλή επέμβαση έπεσε νεκρός.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: