Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Ο Βαγαίος Αγωνιστής και Δήμαρχος Θεσπιών Απόστολος Κουτσούρης

Μετά το τέλος της δημαρχιακής θητείας του Ιωάννη Σκουτέρη, νέος δήμαρχος διορίστηκε το έτος 1846 ο Βαγαίος Αποστόλης Κουτζούρης (Κουτσούρης). Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναφέρει: «διά του από 12 Μαρτίου τ.ε. Υ.Β. Διατάγματος διωρίσθη δήμαρχος του δήμου Θεσπιών της επαρχίας Θηβών ο κ. Αποστ. Κουτζούρης και δημαρχιακοί πάρεδροι οι κ.κ. Παναγ. Πρωτοπαππάς, Αθ. Γκίκας, Ιω. Γεωργίου και Κών. Πέτρου». Ο Αποστόλης Κουτσούρης, 57 ετών το 1846, αξιωματικός της Βασιλικής Φάλαγγας, γεννήθηκε και κατοικούσε στα Βάγια σύμφωνα με μαρτυρική του κατάθεση σε υπόθεση αδελφοποιίας στο χωριό Μορόκαμπο το έτος 1846. Την κατάθεσή του υπογράφει ο μητροπολίτης Βοιωτίας Παΐσιος, και επειδή ο ίδιος ήταν αγράμματος, όπως αναφέρει στην κατάθεση, «υπέγραψε» με σφραγίδα που ανέγραφε Α:ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΣ.
Ο Βαγαίος αγωνιστής Τζώρας Δήμος του Λουκά, στην αίτησή του για αποζημίωση, αναφέρει ότι υπηρέτησε και στην πεντηκονταρχία του «Αποστόλη Κουτζούρη» (sic). Οπότε επιβεβαιώνεται και η συμμετοχή του Αναγνώστη Κουτσούρη στον Αγώνα ως πεντηκόνταρχου. Το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στα μητρώα των αγωνιστών. Πιθανότατα δεν έκανε αίτηση, διότι «πήρε κανονικά σύνταξη και θα έμεινε ικανοποιημένος από τη βαθμολόγησή του». Σημειώνεται ότι ο Αποστόλης Κουτσούρης ως δήμαρχος Θεσπιών έχει υπογράψει πολλές αιτήσεις αγωνιστών από τον δήμο Θεσπιών για συνταξιοδότηση.
................
Από το βιβλίο: Γιώργος Ε. Αντωνίου, "ΒΑΓΙΑ-ΚΑΣΝΕΣΙ (Βοιωτίας): Διαδρομή στο χώρο και το χρόνο", Αθήνα: A.D.M. Press, 2016. Ιστοσελίδα του βιβλίου: https://vagia-kasnesi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: