Από "Τάδε έφη: «SFIGGA»"
Στην κεντρική θεματογραφία του «Blog», διαβάσαμε προχθές, μια επίκαιρη ανάλυση του έγκριτου συμπατριώτη και Πολιτικού Μηχανικού κ. Θεοδ. Παπαϊωάννου, που αναφέρονταν μεταξύ των άλλων και στο θέμα των «Φωτοβολταϊκών Συστημάτων-Φ/Β».
Ας δούμε λοιπόν περιληπτικά μερικά ενημερωτικά στοιχεία περί αυτών:
Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στα Φ/Β, δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Η σκοπιμότητα των κινήτρων συνίσταται στην κάλυψη την επόμενη δεκαετία, του φιλόδοξου πλην επιτεύξιμου στόχου, σύμφωνα με μελέτες τεχνοκρατών, ώστε 500.000 νοικοκυριά όλης της χώρας να ηλεκτροδοτούνται «Φωτοβολταϊκά».
Ειδικότερα, ένα από τα κίνητρα αυτά είναι και το καθεστώς της αναστολής καταβολής ΦΠΑ σε επενδυτικά αγαθά Φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε εγκύκλιό του μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών (1042190/2007) θεωρεί ότι οι «φυσικές δυνάμεις» ή «ενέργειες» που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, συγκαταλέγονται στα ενσώματα κινητά αγαθά που έχει το δικαίωμα να διαθέτει κάποιος για να θεωρείται η σχετική πράξη ως «παράδοση αγαθών».
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο διεκδικούν κίνητρα για το άνοιγμα της αγοράς των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στον οικιακό τομέα, ενώ η Κυβέρνηση μελετά τρόπους απλοποίησης και διευκόλυνσης της εγκατάστασης τους, Η αξιοποίηση του ήλιου για ηλεκτροπαραγωγή από όσο το δυνατόν περισσότερες κατοικίες πρέπει να αποτελεί κεντρικό στόχο σε ό,τι αφορά τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα, γιατί προσφέρει σημαντικές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας. Μάλιστα επιδιώκεται να ξεπεραστεί κατά πολύ ο αντίστοιχος στόχος που έχει θέσει η Γερμανία, για ηλεκτροδότηση από Φωτοβολταϊκά 200.000 κατοικιών, δεδομένων των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών της Ελλάδας και ειδικά στα νησιά καθώς επιδιώκεται η επέκτασή του σε μισό εκατομμύριο νοικοκυριά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο στόχος των 500.000 κατοικιών κρίθηκε εφικτός κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα από τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου η ηλεκτροπαραγωγή από Φ/Β στην Ελλάδα, μπορεί έως το 2020, εφόσον βέβαια προωθηθούν δραστήρια οι εφαρμογές στον οικιακό τομέα, να καλύψει τις ανάγκες 500.000 νοικοκυριών ενώ η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, με αιχμή του δόρατος την εξάπλωση στα νησιά, θα οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων από 65.000 θέσεων εργασίας. Ας σημειωθεί, ότι ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προβλέπει ως ελάχιστο στόχο για το 2020 τα 700 MW εγκατεστημένων Φ/Β ενώ ο ΕΡΙΑ εκτιμά ότι ο θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 1.200 ΜW. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στις χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΡΙΑ, από 400 GWh το 2006 αναμένεται να ανέλθει σε 5 TWh το 2010 και σε 78 TWh το έτος 2020.
Η κατανάλωση Ενέργειας για φωτισμό, ψύξη, θέρμανση, κλπ. συμβάλλει σημαντικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στο Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και κατά συνέπεια στα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τελευταία σε όλο τον πλανήτη. Είναι δεδομένο ότι το 40% της συνολικής ενέργειας, που καταναλώνεται στον κόσμο, καταναλώνεται για την ψύξη, τη θέρμανση και το φωτισμό κτιρίων. Καθώς οι απαιτήσεις μας για ποιότητα ζωής αλλάζουν, οι ανάγκες σε ενέργεια συνεχώς αυξάνουν. Η παραγωγή όμως της επιπλέον ενέργειας με συμβατικούς τρόπους επιβαρύνει το περιβάλλον. Η ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση Ενέργειας με βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων, παθητικά ηλιακά συστήματα κλπ. είναι τρόποι για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά υπάρχουν όρια που καθορίζονται από την ανάγκη μας για υψηλό βιοτικό επίπεδο. Κατά συνέπεια, ο μόνος τρόπος κάλυψης των επιπλέον αναγκών χωρίς να διακυβεύεται η ζητούμενη ποιότητα ζωής, είναι η στροφή σε μορφές ενέργειας που η παραγωγή τους δεν έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Οι κλιματολογικές συνθήκες, ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου, ευνοούν την εκμετάλλευση ορισμένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική. Η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας γίνεται οικονομικά βιώσιμη σε μεγάλες κεντρικές μονάδες παραγωγής, σε περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό. Αντίθετα, η «διάχυτη ακτινοβολία» και η απλότητα των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων δίνουν τη δυνατότητα αποκεντρωμένης παραγωγής με μεγάλο αριθμό μικρών, διάσπαρτων στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μονάδων. Οι πρώτες εφαρμογές Φωτοβολταϊκών Συστημάτων έγιναν στο διάστημα, ενώ οι πρώτες επίγειες εφαρμογές πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '70 κατά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση.
Ειδικοί Αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν ότι μετά το έτος 2100 περισσότερο από το 50% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο, θα προέρχεται από τον Ήλιο. Παράλληλα, κάθε εγκατεστημένο kW Φωτοβολταϊκών συμβάλλει ετησίως στην αποφυγή εκπομπής περίπου 1,5 τόνου διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων, αν η ισόποση ενέργεια παραγόταν με την καύση λιγνίτη.
Η χρήση Φωτοβολταϊκών και γενικότερα ΑΠΕ θα οδηγήσει σταδιακά στην απεξάρτηση από εισαγωγές πετρελαίου και από ρυπογόνες πηγές, όπως είναι ο λιγνίτης, και στη μεσο-μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή τέτοιων τεχνολογιών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες απασχόλησης σε διάφορους τομείς (παραγωγή, εγκατάσταση, μελέτη, σχεδιασμός κ.λπ.) ενισχύοντας έτσι την εθνική οικονομία
Και ερχόμενοι λοιπόν στα καθ΄ υμάς, τα ελληνικά δεδομένα: Σε «τέλμα» έχουν οδηγηθεί οι επενδύσεις (!!) για τα Φωτοβολταϊκά στη χώρα μας, παρά το πρωτοφανές ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από επενδυτές. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχουν υποβλήθηκαν για έγκριση 7.800 αιτήσεις συνολικής ισχύος 3.430 (MW), ενώ ο προγραμματισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέχρι το 2010 προβλέπει την αδειοδότηση έργων συνολικής ισχύος 790 MW. Την ίδια στιγμή η αγορά κινείται ακόμη με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), το 2007 εγκαταστάθηκαν συνολικά 2,5 MW φωτοβολταϊκών. Οι ελληνικές επιδόσεις, προκαλούν «μελαγχολία» συγκρινόμενες με άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία, όπου εκτιμάται, ότι εγκατέστησαν το 2007 περίπου 2.000 MW Φωτοβολταϊκών.
Σύμφωνα με τους επενδυτές, η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και στον ατυχή, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, σχεδιασμό του Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών. Ταυτόχρονα οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οι διφορούμενες ερμηνείες νόμων και εγκυκλίων, έχουν οδηγήσει σε πολλά αδιέξοδα και σε ένα κλίμα ανησυχίας στην αγορά.
Μάλιστα!!! Μια εξόχως φιλοπεριβαλλοντική δυναμική μορφή ενέργειας, όπως τα Φ/Β, «ακυρώνεται» στην πράξη από τους κυβερνώντες και τους έχοντες την ευθύνη σήμερα της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας…
Και δεν είναι βέβαιο και ευκρινές ό,τι οφείλεται αυτό στην γραφειοκρατία και στην κρατική αναποτελεσματικότητα ή σε νομικές δυσκολίες ή σε τεχνικά κωλύματα… Αφού παράλληλα, η δημιουργία των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και σαν να μην υπάρχει το ελάχιστο πρόβλημα και κώλυμα!
Απτό παράδειγμα (και) τα Βάγια: όπου σε μια αμιγώς αγροτική περιοχή χωρίς σαφή ρυμοτομία και Ζώνες ανάπτυξης, επιλύθηκαν αίφνης, ως δια μαγείας, όλα τα προβλήματα, τα νομικά, τα περιβαλλοντικά, τα χωροταξικά, τα τεχνικά, και, η εγκατάσταση του θερμικού «ΗΡΩΝ-ικού» εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής, ήταν περίπου επιβεβλημένη αν όχι και αναγκαία!
Και βρέθηκαν κάποιοι συμπολίτες να πουν πικρόχολα ό,τι οι ελάχιστοι Βαγαίοι που αντέδρασαν στην αρχή και έγιναν μετά την ενημέρωση των συνεπειών πλήθος οργισμένο, ήταν «ζηλωτές και θαυμαστές» του «Δον Κιχώτη», προσπάθησαν δηλαδή να τον μιμηθούν και μέσα από αδικαιολόγητες και λαϊκίστικες τακτικές, να διώξουν τον «πολιτισμό και την οικονομική ανάπτυξη» από τον τόπο … Ίσως οι συμπολίτες αυτοί, «ΗΡΩΝ-νικά», απέδιδαν στις αντιδράσεις αυτές, μια προσπάθεια διάσωσης «υστεροφημίας» σύγχρονων Ρομπέν των Δασών ώστε το «Δάσος του Σέργουντ» να μείνει αναλλοίωτο, κατά μία παραδοχή, κάτι θα ήταν έστω και αυτό…
Αγαπητοί εσείς συμπολίτες που βλέπατε ή εξακολουθείτε να βλέπετε «οικονομική οπισθοχώρηση» και μη «ανάπτυξη» των Βαγίων, από την μη ευόδωση των «ΗΡΩΝ-ικών» σχεδίων, δεν βγάζετε συμπεράσματα για τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των κυβερνώντων, δεν βλέπετε πως «αντιμετωπίζουν» σε πολιτικό επίπεδο τις ΑΠΕ και πως τις «κλασσικές» μορφές ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή; Γιατί πείθεστε τόσο εύκολα ότι οι «ενέργειες» αυτές είναι οι άριστες και ό,τι οι γυαλιστερές και απαστράπτουσες αυτές «θερμο-επενδύσεις «είναι χρυσός και μάλαμα»;
Δεν αντιλαμβάνεστε τις «αντιφάσεις» των κυβερνώντων, τις «μισές αλήθειες», τις «σκοπιμότητες» ή και τις πιθανές «συμφωνίες» κάτω από τραπέζια στρογγυλά και μη;
Αγαπητοί συμπολίτες και (κυρίως) δημοτικοί άρχοντες, μην γίνεστε «ιδεολογικοί συνεργοί» στην επιχειρούμενη μετατροπή των Βαγίων και του Τηνερικού Πεδίου, σε ένα ρυπαρό και άθλιο «νέο Θριάσιο Πεδίο»… Αν δεν το γνωρίζετε, εύκολα μπορείτε να το επισκεφθείτε και να δείτε τα «βιομηχανικά αξιοθέατα» του στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο, στην Μάνδρα …
Δεν αξίζει στον τόπο μας να γίνει έτσι και δεν του πρέπει!
Ας δούμε λοιπόν περιληπτικά μερικά ενημερωτικά στοιχεία περί αυτών:
Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στα Φ/Β, δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Η σκοπιμότητα των κινήτρων συνίσταται στην κάλυψη την επόμενη δεκαετία, του φιλόδοξου πλην επιτεύξιμου στόχου, σύμφωνα με μελέτες τεχνοκρατών, ώστε 500.000 νοικοκυριά όλης της χώρας να ηλεκτροδοτούνται «Φωτοβολταϊκά».
Ειδικότερα, ένα από τα κίνητρα αυτά είναι και το καθεστώς της αναστολής καταβολής ΦΠΑ σε επενδυτικά αγαθά Φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε εγκύκλιό του μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών (1042190/2007) θεωρεί ότι οι «φυσικές δυνάμεις» ή «ενέργειες» που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, συγκαταλέγονται στα ενσώματα κινητά αγαθά που έχει το δικαίωμα να διαθέτει κάποιος για να θεωρείται η σχετική πράξη ως «παράδοση αγαθών».
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο διεκδικούν κίνητρα για το άνοιγμα της αγοράς των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στον οικιακό τομέα, ενώ η Κυβέρνηση μελετά τρόπους απλοποίησης και διευκόλυνσης της εγκατάστασης τους, Η αξιοποίηση του ήλιου για ηλεκτροπαραγωγή από όσο το δυνατόν περισσότερες κατοικίες πρέπει να αποτελεί κεντρικό στόχο σε ό,τι αφορά τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα, γιατί προσφέρει σημαντικές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας. Μάλιστα επιδιώκεται να ξεπεραστεί κατά πολύ ο αντίστοιχος στόχος που έχει θέσει η Γερμανία, για ηλεκτροδότηση από Φωτοβολταϊκά 200.000 κατοικιών, δεδομένων των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών της Ελλάδας και ειδικά στα νησιά καθώς επιδιώκεται η επέκτασή του σε μισό εκατομμύριο νοικοκυριά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο στόχος των 500.000 κατοικιών κρίθηκε εφικτός κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα από τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου η ηλεκτροπαραγωγή από Φ/Β στην Ελλάδα, μπορεί έως το 2020, εφόσον βέβαια προωθηθούν δραστήρια οι εφαρμογές στον οικιακό τομέα, να καλύψει τις ανάγκες 500.000 νοικοκυριών ενώ η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, με αιχμή του δόρατος την εξάπλωση στα νησιά, θα οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων από 65.000 θέσεων εργασίας. Ας σημειωθεί, ότι ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προβλέπει ως ελάχιστο στόχο για το 2020 τα 700 MW εγκατεστημένων Φ/Β ενώ ο ΕΡΙΑ εκτιμά ότι ο θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 1.200 ΜW. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στις χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΡΙΑ, από 400 GWh το 2006 αναμένεται να ανέλθει σε 5 TWh το 2010 και σε 78 TWh το έτος 2020.
Η κατανάλωση Ενέργειας για φωτισμό, ψύξη, θέρμανση, κλπ. συμβάλλει σημαντικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στο Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και κατά συνέπεια στα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τελευταία σε όλο τον πλανήτη. Είναι δεδομένο ότι το 40% της συνολικής ενέργειας, που καταναλώνεται στον κόσμο, καταναλώνεται για την ψύξη, τη θέρμανση και το φωτισμό κτιρίων. Καθώς οι απαιτήσεις μας για ποιότητα ζωής αλλάζουν, οι ανάγκες σε ενέργεια συνεχώς αυξάνουν. Η παραγωγή όμως της επιπλέον ενέργειας με συμβατικούς τρόπους επιβαρύνει το περιβάλλον. Η ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση Ενέργειας με βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων, παθητικά ηλιακά συστήματα κλπ. είναι τρόποι για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά υπάρχουν όρια που καθορίζονται από την ανάγκη μας για υψηλό βιοτικό επίπεδο. Κατά συνέπεια, ο μόνος τρόπος κάλυψης των επιπλέον αναγκών χωρίς να διακυβεύεται η ζητούμενη ποιότητα ζωής, είναι η στροφή σε μορφές ενέργειας που η παραγωγή τους δεν έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Οι κλιματολογικές συνθήκες, ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου, ευνοούν την εκμετάλλευση ορισμένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική. Η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας γίνεται οικονομικά βιώσιμη σε μεγάλες κεντρικές μονάδες παραγωγής, σε περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό. Αντίθετα, η «διάχυτη ακτινοβολία» και η απλότητα των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων δίνουν τη δυνατότητα αποκεντρωμένης παραγωγής με μεγάλο αριθμό μικρών, διάσπαρτων στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μονάδων. Οι πρώτες εφαρμογές Φωτοβολταϊκών Συστημάτων έγιναν στο διάστημα, ενώ οι πρώτες επίγειες εφαρμογές πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '70 κατά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση.
Ειδικοί Αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν ότι μετά το έτος 2100 περισσότερο από το 50% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο, θα προέρχεται από τον Ήλιο. Παράλληλα, κάθε εγκατεστημένο kW Φωτοβολταϊκών συμβάλλει ετησίως στην αποφυγή εκπομπής περίπου 1,5 τόνου διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων, αν η ισόποση ενέργεια παραγόταν με την καύση λιγνίτη.
Η χρήση Φωτοβολταϊκών και γενικότερα ΑΠΕ θα οδηγήσει σταδιακά στην απεξάρτηση από εισαγωγές πετρελαίου και από ρυπογόνες πηγές, όπως είναι ο λιγνίτης, και στη μεσο-μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή τέτοιων τεχνολογιών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες απασχόλησης σε διάφορους τομείς (παραγωγή, εγκατάσταση, μελέτη, σχεδιασμός κ.λπ.) ενισχύοντας έτσι την εθνική οικονομία
Και ερχόμενοι λοιπόν στα καθ΄ υμάς, τα ελληνικά δεδομένα: Σε «τέλμα» έχουν οδηγηθεί οι επενδύσεις (!!) για τα Φωτοβολταϊκά στη χώρα μας, παρά το πρωτοφανές ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από επενδυτές. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχουν υποβλήθηκαν για έγκριση 7.800 αιτήσεις συνολικής ισχύος 3.430 (MW), ενώ ο προγραμματισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέχρι το 2010 προβλέπει την αδειοδότηση έργων συνολικής ισχύος 790 MW. Την ίδια στιγμή η αγορά κινείται ακόμη με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), το 2007 εγκαταστάθηκαν συνολικά 2,5 MW φωτοβολταϊκών. Οι ελληνικές επιδόσεις, προκαλούν «μελαγχολία» συγκρινόμενες με άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία, όπου εκτιμάται, ότι εγκατέστησαν το 2007 περίπου 2.000 MW Φωτοβολταϊκών.
Σύμφωνα με τους επενδυτές, η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και στον ατυχή, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, σχεδιασμό του Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών. Ταυτόχρονα οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οι διφορούμενες ερμηνείες νόμων και εγκυκλίων, έχουν οδηγήσει σε πολλά αδιέξοδα και σε ένα κλίμα ανησυχίας στην αγορά.
Μάλιστα!!! Μια εξόχως φιλοπεριβαλλοντική δυναμική μορφή ενέργειας, όπως τα Φ/Β, «ακυρώνεται» στην πράξη από τους κυβερνώντες και τους έχοντες την ευθύνη σήμερα της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας…
Και δεν είναι βέβαιο και ευκρινές ό,τι οφείλεται αυτό στην γραφειοκρατία και στην κρατική αναποτελεσματικότητα ή σε νομικές δυσκολίες ή σε τεχνικά κωλύματα… Αφού παράλληλα, η δημιουργία των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και σαν να μην υπάρχει το ελάχιστο πρόβλημα και κώλυμα!
Απτό παράδειγμα (και) τα Βάγια: όπου σε μια αμιγώς αγροτική περιοχή χωρίς σαφή ρυμοτομία και Ζώνες ανάπτυξης, επιλύθηκαν αίφνης, ως δια μαγείας, όλα τα προβλήματα, τα νομικά, τα περιβαλλοντικά, τα χωροταξικά, τα τεχνικά, και, η εγκατάσταση του θερμικού «ΗΡΩΝ-ικού» εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής, ήταν περίπου επιβεβλημένη αν όχι και αναγκαία!
Και βρέθηκαν κάποιοι συμπολίτες να πουν πικρόχολα ό,τι οι ελάχιστοι Βαγαίοι που αντέδρασαν στην αρχή και έγιναν μετά την ενημέρωση των συνεπειών πλήθος οργισμένο, ήταν «ζηλωτές και θαυμαστές» του «Δον Κιχώτη», προσπάθησαν δηλαδή να τον μιμηθούν και μέσα από αδικαιολόγητες και λαϊκίστικες τακτικές, να διώξουν τον «πολιτισμό και την οικονομική ανάπτυξη» από τον τόπο … Ίσως οι συμπολίτες αυτοί, «ΗΡΩΝ-νικά», απέδιδαν στις αντιδράσεις αυτές, μια προσπάθεια διάσωσης «υστεροφημίας» σύγχρονων Ρομπέν των Δασών ώστε το «Δάσος του Σέργουντ» να μείνει αναλλοίωτο, κατά μία παραδοχή, κάτι θα ήταν έστω και αυτό…
Αγαπητοί εσείς συμπολίτες που βλέπατε ή εξακολουθείτε να βλέπετε «οικονομική οπισθοχώρηση» και μη «ανάπτυξη» των Βαγίων, από την μη ευόδωση των «ΗΡΩΝ-ικών» σχεδίων, δεν βγάζετε συμπεράσματα για τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των κυβερνώντων, δεν βλέπετε πως «αντιμετωπίζουν» σε πολιτικό επίπεδο τις ΑΠΕ και πως τις «κλασσικές» μορφές ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή; Γιατί πείθεστε τόσο εύκολα ότι οι «ενέργειες» αυτές είναι οι άριστες και ό,τι οι γυαλιστερές και απαστράπτουσες αυτές «θερμο-επενδύσεις «είναι χρυσός και μάλαμα»;
Δεν αντιλαμβάνεστε τις «αντιφάσεις» των κυβερνώντων, τις «μισές αλήθειες», τις «σκοπιμότητες» ή και τις πιθανές «συμφωνίες» κάτω από τραπέζια στρογγυλά και μη;
Αγαπητοί συμπολίτες και (κυρίως) δημοτικοί άρχοντες, μην γίνεστε «ιδεολογικοί συνεργοί» στην επιχειρούμενη μετατροπή των Βαγίων και του Τηνερικού Πεδίου, σε ένα ρυπαρό και άθλιο «νέο Θριάσιο Πεδίο»… Αν δεν το γνωρίζετε, εύκολα μπορείτε να το επισκεφθείτε και να δείτε τα «βιομηχανικά αξιοθέατα» του στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο, στην Μάνδρα …
Δεν αξίζει στον τόπο μας να γίνει έτσι και δεν του πρέπει!
1 σχόλιο:
Θερμά συγχαρητήρια για τις διαφωτιστικές παρεμβάσεις σου Σφίγγα.
Λίγες ώρες πριν το Παμβοιωτικό Συλλαλητήριο πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο σοβαρό πρόβλημα του νομού μας, το ενεργειακό, και να μην αναλωνόμαστε σε μικροπολιτικού χαρακτήρα διαμάχες, όπως με λύπη μου διαπιστώνω, διαβάζοντας το πλήθος των προσφάτων σχολίων στο blog μας. Μπράβο σου, λοιπόν, γιατί με την παρέμβαση σου ανεβάζεις το επίπεδο της συζήτησης και δίνεις αφορμή για γόνιμο προβληματισμό και σοβαρό σχολιασμό.
[Τάδε έφη "η φαντασιόπληκτη Δον Κιχώτης"]
Δημοσίευση σχολίου