Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Ίδρυση θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στα Βάγια

Από το ΕΛΛΟΝΤΙΑ, Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008.

Η είδηση έρχεται από τα Βάγια της Βοιωτίας και αφορά πιθανή εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φυσικού αερίου. Ήδη η εταιρία "ΗΡΩΝ" έστειλε τις προτάσεις της στο δημοτικό συμβούλιο και έλαβε αρχικά μια θετική γνωμοδότηση.

Στη συνέχεια όμως σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τους Βαγαίους οι οποίες εκφράστηκαν πρώτα με την προσφυγή της προηγούμενης δημοτικής αρχής εναντίον της απόφασης και κατόπιν με μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις σε βάρος τους επιπτώσεις από τη λειτουργία του εργοστασίου. Ειδικότερα εκφράζονται οι παρακάτω φόβοι:

"Ενημερώνουμε απλά τους κατοίκους των Βαγίων για τις επιπτώσεις. Επισημαίνουμε ότι από την καύση του Φυσικού Αερίου θα παραχθούν CO (μονοξείδιο του άνθρακα), CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), ένα εκατομμύριο και δύο δισεκατομμύρια κιλά αντίστοιχα τα οποία θα δημιουργήσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και επίσης θα δημιουργήσουν το Φαινόμενο Θερμοκηπίου στο κλειστό Τηνέριο Πεδίο.

Με την καύση του θείου (θειάφι) που περιέχεται στο αέριο θα παράγεται SO2 (διοξείδιο του θείου) σε ετήσια ποσότητα (180.000) κιλά τουλάχιστον που δημιουργεί καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες του αναπνευστικού (άσμα, βρογχίτιδα, εμφύσημα). Ακόμα προκαλεί την όξινη βροχή με αποτέλεσμα την φθορά της φυτικής παραγωγής, καταστροφή ελαιώνων και αμπελώνων. Προκαλεί ελάττωση της ορατότητας λόγω των σωματιδίων που θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα επίσης από την καύση του Αζώτου, δημιουργούνται ΝΟ (μονοξείδιο του Αζώτου) και ΝO2 (διοξείδιο του Αζώτου), που προκαλούν αλλοιώσεις των πνευμόνων και καρκινογεννέσεις και παιδικό άσθμα. Επιπλέον είναι υπεύθυνα για το Φωτοχημικό νέφος (νέφος όζοντος).

Τα οξείδια του Αζώτου ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα δύο εκατομμύρια κιλά. Εκπέμπεται και υδράργυρος που είναι ιδιαίτερα τοξικός για τον άνθρωπο με βλάβες στον εγκέφαλο, τα νεφρά ακόμα και στα έμβρυα. Η μονάδα απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού για την ψύξη. Αυτά τα νερά μετά την χρήση θα οδηγούνται στο υπόγειο υδάτινο δυναμικό ή στην Υλίκη και στους κατοίκους των Αθηνών".

Η εκστρατεία ενημέρωσης συνεχίζεται και ήδη κάτοικοι και φορείς εκφράζουν με κάθε τρόπο την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση της δημοτικής αρχής. Τα Βάγια είναι ένα χωριό όμορφο, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θήβα, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, αμφιθεατρικό με μια οικονομία που βασίζεται στη γεωργία και στην ήπια εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και θα είναι εγκληματικό να παραδοθεί στη μόλυνση, στην καταστροφή του φυσικού πλούτου και στην υποβάθμιση που μοιραία θα επιφέρει η λειτουργία του εργοστασίου ενέργειας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των Βαγαίων πολιτών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ. ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ: