Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Ανατροπή της αρχικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγίων ...

Μετά τις έντονες και συντονισμένες αντιδράσεις των Βαγαίων πολιτών, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βαγίων ανακάλεσε την αρχική θετική του απόφαση, επί της προτάσεως της εταιρίας "ΗΡΩΝ", να κατασκευάσει στη θέση "ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ" εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ.ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΕΤΟΧΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΛΙΓΗ ΑΠΟ ΥΗΝ ΤΡΕΛΑ ΣΑΣ.....

Sisyphus Dreams είπε...

Αγαπητοί μου φίλοι,

Πολλά συγχαρητήρια για την κινητοποίηση και την απόφασή σας.

Αποδείξατε στους γιάπηδες, στο άπληστο και αναίσθητο κεφάλαιο ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν απολαμβάνοντας τα ανήθικα και άτιμα κέρδη τους στις βίλες τους και στις ιδιωτικές τους θαλαμηγούς, καταδυναστεύοντας και κατακρεουργόντας τίμιους και αγωνιζόμενους ανθρώπους της υπαίθρου και επιβαρύνοντας το σπίτι ανθρώπων που έχουν μάθει να ζουν μέσα στην φύση και έχουν εναρμονιστεί τόσο πολύ μέσα σε αυτήν που τόσο απλόχερα και ακούραστα φροντίζει και θρέφει τους κατοίκους της με καρπούς και αγαθά ζητώντας ως μόνο αντάλλαγμα να την διατηρούν καθαρή.

Τι κι αν μισθοί πείνας δίδονταν σε ορισμένους συμπολίτες μας, την στιγμή που θα υποθηκευόταν ολόκληρος ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας και η μοναδική δυνατότητα να παράγει καθαρά αγροτικά προϊόντα, να αναπνέει καθαρό οξυγόνο και να πίνει καθαρό νερό; Και όλα αυτά σε μια εποχή που υπάρχει αυξημένη ζήτηση για καθαρά αγροτικά προϊόντα.

Υπάρχουν ευαίσθητοι άνθρωποι στη μικρή πόλη των Βαγίων και χαίρομαι πολύ που είμαι συμπολίτης τους.

Ο κάμπος των Βαγίων δεν ανέχεται οποιασδήποτε μορφής εκβιομηχάνιση. Ντροπή στην κυβέρνηση που δεν έχει θεσπίσει ένα νομοθετικό πλαίσιο. Αλλά το ότι οι κυβερνήσεις κοιμώνται, αυτό το ξέρουμε από καιρό και για αυτό έχουμε πάψει να τις δίνουμε σημασία. Αναρωτιέμαι όμως με τι θράσος τόλμησε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ να προτείνει την κατασκευή του εργοστασίου αυτού στις παρυφές του χωριού μας. Τι θράσος έχουν αλήθεια! Οι άθλιοι και οι ελεεινοί χαρτογιακάδες! Για ηλίθιους μας περνάνε άραγε; Για φτηνούς και άβουλους αγροίκους που θα δέχονταν την εκβιομηχάνιση της περιοχής τους σε ένα industrialized zone τύπου Δυτικής Γερμανίας; Για ευκολόπιστους αγρίους που θα κάνανε στην πάντα μπρος στο όνειρο της ανάπτυξης προκειμένου να κερδίσουν μίζερα και ανάξια κοντόφθαλμα οφέλη; Αγαπητοί μου συμπολίτες, τέτοιας μορφής ανάπτυξη είναι μια μπανάνα, ένα παραμύθι.

Παραδείγματα ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης έχουμε πολλά στην χώρα μας και η ιστορία δεν θέλουμε να ξαναεπαναληφθεί με εμάς πρωταγωνιστές και θύματα. Σκεφθείτε την περίπτωση της Πτολεμαϊδας και τα κρούσματα λευκαιμίας και καρκίνου. Πολύ πιο κοντά μας, η περίπτωση των Οινοφύτων είναι τραγική. Είμαστε τυχεροί, ή καλύτερα πολύ άξιοι και μπράβο μας, που έχουμε διατηρήσει το λεκανοπέδιό μας αμόλυντο από την βιομηχανία.

Όσον αφορά τα κέρδη και την φαινομενικά υποσχόμενη ανάπτυξη της περιοχής μας, πρόκειται για αστείο. Η ΤΕΡΝΑ είναι η εταιρεία που θα διαχειριζόταν την μονάδα. Η ΤΕΡΝΑ λοπόν είναι μια από τις 19 θυγατέρες της ΓΕΚ (Γενική Εταιρεία Κατασκευών) και αποτελεί το 55% του πλούτου της ΓΕΚ. Η ΓΕΚ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το έτος 2006, τα κέρδη της ΓΕΚ κατόπιν φόρων ανήλθαν σε 25 εκατομμύρια ευρώ, καθαρά (8.5 δις δραχμές για τους παλαιότερους)! Τα κέρδη από την λειτουργία της μονάδας στα Βάγια θα συγκεντρώνονταν στους μεγαλοεπενδυτές και στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Με λίγα λόγια το χρήμα θαέφευγε, θα έκρεε από τα Βάγια. Η μονάδα αυτή θα ήταν σας ένας μικροοργανισμός, ένα παράσιτο που εκμεταλλεύεται το φθηνό και χειραγωγίσιμο εργατικό δυναμικό, την σχετικά φθηνή αγορά γης και τοποθετεί όλα τα κέρδη της στους μεγαλοεπενδυτές. Αναλογιστείτε τώρα ότι το παρόν οικονομικό σύστημα των Βαγίων βασίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το εμπόριο και τον αγροτικό τομέα. Όπως είναι διαμορφωμένη η οικονομία στα Βάγια σήμερα, το χρήμα μένει στα Βάγια! Το σημαντικότερο είναι ότι τα κέρδη επανεπενδύονται σε εξοπλισμό, σε μηχανήματα, σε συνεργεία service των μηχανημάτων, στις ταβέρνες του χωριού και στα κέντρα διασκέδασης, στους τεχνίτες. Οι αγρότες ως στυλοβάτες και κινητήριος δύναμη της οικονομίας, φτιάχνουν αποθήκες, είναι οικονομικά εύρωστοι έτσι ώστε να ανεγήρουν οικοδομές και δίνουν δουλειά σε χίλιες δυο ειδικότητες τεχνητών και επαγγελματιών. Η ΤΕΡΝΑ δυστυχώς δίνει τα κέρδη της στα αφεντικά της, στους μετόχους της μαμάς της. Θέλει όμως να ξεχνάει, γιατί την συμφέρει, ότι το κεφάλαιο είναι υπόλογο όχι μόνον στους μετόχους (shareholders) αλλά και στους stakeholders. Η ΤΕΡΝΑ ξεχνάει ότι ο βασικότερος stakeholder είναι το περιβάλλον, η φύση και οι κάτοικοι των Βαγίων κανένας από τους οποίους δεν επιθυμεί την λειτουργία του γιατί είναι επιζήμια.

Όσον αφορά την προσφορά θέσεων εργασίας στους συμπολίτες μας, πρόκειται για αστείο. Η εταιρεία κερδίζει και σε αυτήν την περίπτωση πολλά οφέλη αφού έχει πρόσβαση σε άφθονο, υγιές, γερό, νέο, παθιασμένο και φθηνό εργατικό δυναμικό. Πόσο θα μπορούσε να πληρώνει έναν κάτοικο Βαγίων; Το πολύ 600 Ευρώ μηνιάτικο και πολλά θα του ήταν αφού θα ισχυριζόταν ότι του δίνει ήδη φθηνό ρεύμα, ότι δεν πληρώνει ενοίκιο αφού έχει σπίτι στο χωριό και ότι έχει μηδέν έξοδα μετακίνησης από και προς την δουλειά του.

Ο manager θα πει στον υπάλληλο που ζητάει αύξηση: “Πας και με το ποδήλατο στην δουλειά κάθε μέρα. Τι την θες την αύξηση;” ‘Η μάλλον θα του έλεγε: “Σου δίνω ήδη 600 Ευρώ και σου προσφέρω δουλειά μπροστά στο σπίτι σου. Τολμάς και θες και αύξηση και από πάνω; Σε απολύω τώρα αμέσως για να μάθεις να μη μιλάς και από πάνω”. Και ο τίμιος εργοδότης-manager που θα πάρει bonus επειδή κατόρθωσε να διατηρήσει μειωμένο το κόστος παραγωγής, θα προσλάβει κάποιον άλλον από την περιοχή μπορεί και κάποιον ανειδίκευτο immigrant απο τους πολλούς στην περιοχή ο οποίος δεν έχει και τίποτα να χάσει στο κάτω-κάτω γιατί δεν λερώνεται ή καλύτερα μολύνεται η δικιά του η φωλιά.

Όλα αυτά τα έχει μελετήσει η εταιρεία και τα ξέρει.

Επιπλέον, σχετικά με την φθηνή ενέργεια, αυτό είναι απλά ο Δούρειος Ίππος για να ανοίξει τις πύλες των Βαγίων και να βάλει δόντι στον αγωγό του φυσικού αερίου από την Λευκορωσία που ταξιδεύει άφθονο στον αγωγό που διαπερνάει την κοιλάδα μας. Αδαής και ευκολόπιστους ανθρώπους, αυτό περίμενε να βρει η ΤΕΡΝΑ. Αλλά ο Βαγαίος έιναι μεγάλη μάρκα ανδρός και δεν χάφτει τέτοιους είδους κουτοπονηριές.

Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: H TEΡNA ξεκινάει μια μικρή μονάδα σήμερα. Σε 5 χρόνια όμως για να υπερκεράσει την απληστία του κεφαλαίου που προασπίζει και υπηρετεί η μονάδα της ΤΕΡΝΑ στα Βάγια επεκτείνεται. Ανοίγει και άλλη μονάδα παραδίπλα, τριπλασιάζεται σε μέγεθος. Η μικρή ΤΕΡΝΑ τώρα είναι ένα τέρας που ρουφάει σχεδόν όλο το φυσικό αέριο και παράγει την μισή ενέργεια της χώρας. Το δράμα συνεχίζεται. Μέσα σε 20 χρόνια, η ΤΕΡΝΑ έχει γίνει τέρας, μια Λερναία Ύδρα που ξερνάει μονάδες η μία δίπλα στην άλλη. Τα Βάγια έχουν γίνει μία πόλη μισθωτών. Τώρα, είναι κρυμμένα πίσς από τόνους μπετόν και υπερκατασκευές που φράζουν την θέα προς τον κάμπο. Οι ρύπο έχουν θολώσει την διαύγεια της περιοχής όπςω ήταν τον παλιό καλό καιρό. Οι κάτοικοι, δεν μπορούν να αναπνεύσουν, δεν μπορούν να τρώνε σύκα στο Μπουγιάτι, δεν μπορούν να τρώνε αχλατσάδες, δεν μπορούν να γεύονται τις σταφίδες τους κατευθείαν απ’τ’αμπέλι. Η περιοχή είναι μολυσμένη. Για τους εργοστασιάρχες και τους ακροβωπληρωμένοι managers, καρφί δεν τους καίγεται. Αυτοί έχουν τις επαύλεις τους στην Αθήνα. Καμιά φορά ο γενικός προσγειώνει το ελικόπτερό τους στην μονάδα για επιθεώρηση κα μόνο. Οι ντόπιοι που μένουν πίσω μαραζώνουν μέσα σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον. Μια οσμή σαν από καύση 1000 αναπτήρων σε κλειστό δςμάτιο είναι πλέον μόμιμη. Όταν φυσάει βοριάς η κατάσταση είναι απελπιστική. Τα τσιμπουκια στέλνουν όλα τα καυσαέρια στο χωριό. Τα καλοκάιρια όταν έχει άπνοια, ξέστη και μυρωδιά κάνουν την ζωή των φιλήσυχων πολιτών των Βαγίων κόλαση. Τις καλοκαιρινές βραδιές δεν μπορούν πλέον να κοιμώνται έξω στις ταράτσες τους γιατί βρωμάει αναθυμιάσεις. Δεν μπορούν να απλώνουν την μπουγάδα τους στην ταράτσα γιατί λερώνονται και μυρίζουν από τα καυσαέρια. Ακόμα χειρότερα, Η ΤΕΡΝΑ έχει μολύνει τα αμπέλια και τους ελαιώνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει αυστηρές οδηγίες στην Ελλάδα να μην παράγει τροφές κοντά σε βιομηχανικές μονάδες. Τα σιτηρά και οι καρποί των Βαγίων κρίνονται ακατάλληλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα Βάγια, που κάποτε στήριζαν την οικονομία τους στον ελεύθερο επαγγελματισμό και την γεωργία οδεύουν σε παρακμή και σε μια πόλη τύπου Ανόβερο. Οι αγρότες δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους γιατί η ΤΕΡΝΑ έχει μολύνει την ατμόσφαιρα. Η μόλυνση με την βροχή μεταδίδεται στα φυτά και στον υδροφόρο ορίζοντα. Οι αγρότες γίνονται υπαλληλίσκοι και εργάτες. Οι πάλαι ποτέ ελέυθεροι και ωραίοι Βαγαίοι, με τις αμαξάρες τους και την μαγκιά τους εξαρτώνται τώραεξολοκλήρου από τους ψευτόμαγκες των Αθηνών που γελούν ειρωνικά μέσα από τα ρετιρέ των ατσάλι-γυαλί κεντρικών τους γραφείων.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των Βαγίων είναι ο φυσικός πλούτος, το νερό και η δυνατότητα να εξακολουθεί να παράγει καθαρά αγροτικά προϊόντα. Καθώς η ζήτηση για καθαρά προϊόντα αυξάνεται παγκοσμίως, τόσο θα ενδυναμώνει η γηγενής οικονομία των Βαγίων. Οι αγρότες μας θα μπορούν να πουλάνε τα προϊόντα τους σε premium για τον απλό λόγο ότι είναι από τα λίγα που παραμένουν καθαρά.

Αν θέλετε να μιλήσουμε για ανάπτυξη της περιοχής μας, υπάρχουν τόσο όμορφοι τρόποι ανάπτυξης. Η βρώμικη και κεντρικοποιημένη εκβιομηχάνιση απορρίπτεται ως φθηνό υποκατάστατο. Τα Βάγια έχουν ανεκμετάλλευτη δυνατότητα ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχερήσεων με εφαλτήριο τα γεωργικά προϊόντα και το εμπόριο. Έστω και μονάδες επεξεργασίας και τυποποίσησης των γεωργικών προϊόντων αποτελούν πράσινες και καθαρές μικρομονάδες.

Σχετικά με την ενέργεια, το κράτος είναι ανεύθυνο. Η Βόρεια Ευρώπη στρέφεται προς τις ανακυκλώσιμες μορφές ενέργειας. Η Ελλάδα έχει αστείρευτες πηγές πλούτου. Και εξηγούμαι για να γίνομαι χειροπιαστός: Ήλιος, Άνεμος, Ύδωρ.

Καμία από τις παραπάνω μορφές δεν είναι ικανή από μόνη της να απαντήσει αυτοστιγμή στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας . Και ούτε θα μπορέσουν να προσφέρουν άμεσα και κοντοπρόθεσμα το 100% της σημερινής ζήτησης. Αυτό που προτείνω είναι να γίνει η αρχή. Σε ένα χρόνο θα αποτελούν το 5% της ζήτησης σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Σε 5 χρόνια θα προσφέρουν το 20%. Σε 10 χρόνια το 60%. Σταδιακά. Μαθαίνοντας και προχωρώντας. Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε το throughput, την απόδοσή τους (efficiency) και την αποτελεσματικότητά τους (effectiveness). Με λίγα και απλά λόγια, θα μπορέσουμε να εκμεταλευτούμε καλύτερα την υδροηλεκτρική, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Νέα συστήματα θα αναπτυχυούν που θα εκμαιεύουν σχεδόν όλο το 100% της ηλιακής ενέργειας που φθάνει στην γη. Ο σημερινοί συλλέκτες θα βελτιωθούν έτσι ώστε να συλλέγουν το 100% της ενέργειας που τους βομβαρδίζει καθημερινά. Το ίδιο και με τις ανεμογεννήτριες. Ελαφύτερα υλικά, περισσότερο έξυπνα σχέδια θα συμβάλουν στην εκμετάλευση της αιολικής ενέργειας.

Οι Έλληνες είναι έξυπνος λαός. Αλλά μη μεθοδικός. Γιατί κανένας δεν του άνοιξε τα μάτια να δει τις δυνατότητές του. Κανένας δεν τον έσπρωξε, λικάγι μόνο ένα ελφρύ σκούντιμα μόνο να του δώσει, έτσι ώστε να καταλάβει και να εκτιμήσει την προίκα του. Ειλικρινά, ο τόπος μας, η χώρα μας τα έχει όλα, τα πάντα. Θα μπορούσε να είναι αυτάρκης και να έχει και εμπορικό πλεόνασμα εξαγωγών. Αλλά το κράτος είνα άχρηστο. Και οι σημερινές κυβερνήσεις ανίκανες να κάνουν το άλμα. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει οι πολίτες να δραστηριοποιηθούν σύσωμα γιατί κανείς δεν τους φροντίζει παρά αυτοί και μόνον οι ίδιοι τους οι εαυτοί.

Ευχαριστώ τους Βαγαίους που με την απόφασή τους μου επιτρέπουν να εξακολουθώ να μυρίζω τον καθαρό αέρα, να κοιτάζω γυμνός κατάματα τον λαμπερό ήλιο, να χαίρομαι μέσα στεκόμενος μέσα στην βροχή και να αγαλλιάζει η ψυχή μου μέσα στην φύση των Βαγίων όπου ζω.

Sisyphus

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ sisyphus ΣΤΕΙΛΤΟ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ blog ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ,

Sisyphus Dreams είπε...

Αγαπητέ μου ανώνυμε φίλε,

Σ' ευχαριστώ που είχες την υπομονή και διάβασες το άρθρο μου.

Αν η ομάδα που διαχειρίζεται το blog κρίνει το άρθρο μου δόκιμο, θα το βάλει στην κύρια σελίδα για να το διαβάσουν και να ενημερωθούν και άλλοι. Οι διαχειριστές του blog ειδοποιούνται αυτόματα για όλα τα άρθρα που γίνονται upload.

Με συναρπάζει πολύ και προτιμώ να επηρεάζω και να προκαλώ αισθήματα προβάλλοντας επιχειρήματα και χρησιμοποιώντας όμορφο λόγο παρά να πιέζω για αυτοπροβολή.

Σ' ευχαριστώ και πάλι.

Sisyphus