Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

“Απόβαση ενέργειας” για τη Σωτηρία του Κορινθιακού


Απο την Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Ενεργοί πολίτες από τις δύο όχθες του Κορινθιακού, συναντηθήκαμε την Κυριακή 13 Ιουλίου στον κόλπο της Αντίκυρας, εκεί όπου η ισπανική πολυεθνική Endesa επιχειρεί τη δημιουργία μεγάλου ενεργειακού κέντρου σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου. Στον χώρο της Αλουμίνιο της Ελλάδος, που εδώ και 40 χρόνια ρίχνει χωρίς άδεια εκατομμύρια τόνους κόκκινης λάσπης στο βυθό του Κορινθιακού, σχεδιάζονται 2 ή 3 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και μία με λιθάνθρακα. Πεντακόσιοι πολίτες έφτασαν με ναυλωμένο καράβι και άλλα πλωτά, στο λιμάνι της Αντίκυρας και ενώθηκαν με εκατοντάδες πολίτες της Βοιωτίας και της Αττικής που περίμεναν στην προβλήτα. Μετά από σύντομους χαιρετισμούς κατευθύνθηκαν στο εργοστάσιο της "Αλουμίνιο της Ελλάδος", όπου έγινε πορεία διαμαρτυρίας, που κατέληξε σε αποκλεισμό της εισόδου του. Εκπρόσωποι των πολιτών συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους του εργοστασίου και τους μετέφεραν τα αιτήματά τους, ενώ συνθήματα κατά της υπερσυγκέντρωσης εργοστασίων στον Κορινθιακό και της "θυσίας" του στο βωμό των κερδών, ακούγονταν σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης.
Παράλληλα, έγιναν και δύο συμβολικές ακτιβιστικές ενέργειες. Πολίτες κατέβασαν τη σημαία του ομίλου Μυτιληναίου από την είσοδο του εργοστασίου και ανάρτησαν μαύρες σημαίες στη θέση της, δείχνοντας την αντίθεσή τους στα επιχειρηματικά τους σχέδια, που θα μαυρίσουν το μέλλον όλων μας, για να κάνουν πιο πλούσιους λίγους και "εκλεκτούς". Την ίδια ώρα, ακτιβιστές μπήκαν με κανό στο λιμάνι του εργοστασίου και ύψωσαν μαύρες σημαίες σε τέσσερα σημεία του εργοστασίου.
Στην εκδήλωση αυτή που διοργανώθηκε από την "Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού" και τη «Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον»


Όλο το άρθρο στο symparataxi.blogspot.com

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έεεε, Βαγαίοι γκρινιάρηδες, μίζεροι και δύστροποι.
Αν είσαστε καλοί Χριστιανοί, θα έχετε κάπου διαβάσει το " ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω". Είσαστε, μωρέ, φτηνοί στο αλεύρι κι ακριβοί στα πίτουρα. Γιατί, ρε σεις, τα έχετε βάλει με παιδιά της πρωτοβουλίας; Καθίσατε, εσείς που κάνετε την εύκολη κι αβασάνιστη κριτική να σκεφτείτε πόσες ώρες έχουν χάσει από τις οικογένειές τους για ν' ασχοληθούν για το χωριό μας; Και πόσα έχουν ακούσει που θίγουν την αξιοπρέπειά τους; Κι εσείς, μωρέ, από την καρέκλα του καφενείου, με την παγωμένη μπίρα, τους κουτσομπολεύετε και χύνετε την χολή σας, κάνοντας σενάρια πως τάχα θα σας πάρουν την εξουσία από τα χέρια. Έστω και σκοπιμότητα να υπάρχει, να θέλει κάποιος ή κάποιοι να εκμετελλευτούν την όλη κατάσταση, εμένα, βρε, δε με χαλάει. Εγώ θέλω να τους έχω να τρέχουν, να ενδιαφέρονται, να με ενημερώνουν, να μου φέρνουν ειδικούς για να μάθω, γιατί όταν ο πατέρας μου μ' έστελνε στο σχολείο, εγώ την έκανα κοπάνα, κι είχα κι ένα πετεινάρι όπου φόρτωνα τα γράμματα, και γι' αυτό έμεινα στούρνος. Κι όταν έρθει η ώρα να μου ζητήσουν την ψήφο, ε, τότε θα το σκεφτώ. Σάματις οι άλλοι θα είναι καλύτεροι; Θα βάλω τα πράγματα κάτω και θα σκεφτώ ποιος έτρεξε περισσότερο, ποιος μου είπε την αλήθεια και ποιος έχει κάποιο όραμα για το καλό του χωριού. Και θα αποφασίσω. Μυαλό έχω, ποιός θα με παρασύρει; Τι θέλατε δηλαδή να μας φυτέψουν το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ δίπλα στο σπιτικό μας και να μας έρχεται το απαλό καυσαέριο να μας δροσίζει το καλοκαίρι; Για μπας και προτιμούσατε να είμαστε μες στην άγνοια για το νερό μας, να βάλουμε χρώμιο στο κορμί μας για να βαρύνει το κόκκαλό μας; Μωρέ σερσέμιδες, δε νογάτε πως οι κεφαλαιοκράτες έχουν βάλει στόχο να μας πιούνε το αίμα, μιας και μολύνανε το νερό μας, να μας κάνουν να πεινάσουμε και να συρθούμε στα πόδια τους; Κι αν υπάρχουν δυο- τρεις που μας λένε: Ξυπνάτε, βλάμηδες, σας κλέβουν τη ζωή,- εμείς θα τους πάρουμε με τις πέτρες;
Αδέρφια, δεν σας καταλαβαίνω. Αφήστε, μωρέ τα μίζερα και τα κουτοπόνηρα, και πέστε και καμιά καλή κουβέντα. Ηθική υποστήριξη θέλουν τα παιδιά κι όχι τρικλοποδιές. Κι εμείς τι κάνουμε; τους αποθαρρύνουμε. Μπράβο μας, μωρέ! Είμαστε σπουδαίοι!
Το λοιπόν, φίλοι, όλοι εσείς που γκρινιάζετε και κατηγορείτε, βάλτε το χέρι στην καρδιά και σκεφτείτε με την καρδιά, όχι με το συμφέρον. Αν κάνουν κακό στο χωριό, την άλλη φορά που θα μας καλέσουν να πάμε να τους πούμε να το διαλύσουν. Όμως, αν κάνουν καλό, να μην τους αφήσουμε μόνους, να γενούμε διακόσιοι, να γενούμε τριακόσιοι, να ενωθούμε όλο το χωριό, γιατί , μωρέ, είναι ώρα να ξυπνήσουμε και να ζητήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Yannis Zabetakis είπε...

κ. Παπαϊωάννου

σας ευχαριαστώ για τα καλά σας λόγια...

είναι υποχρέωση όλων μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όχι το δικό μας το "καλό" αλλά για τη Ζωή των παιδιών μας.

είμαι βέβαιος ότι εν τη ενώσει...η Ισχύς και το μέλλον είναι δικό Σας!

η δικιά μου η υποχρέωση [και της κ. Μαλανδρίνου φαντάζομαι] είναι όσο μπορώ να σας δίνω επιστημονικά στοιχεία...

Ανώνυμος είπε...

Πες τα ανώνυμε 9:19 πμ !!!! Θα πρέπει σ' αυτόν τον τόπο να μάθουμε να εκτιμάμε κάθε σωστή προσπάθεια.