Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Σούπερ μόλυνση στον Ασωπό



Από τα TA NEA online

Η Έριν Μπρόκοβιτς διεθνοποιεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που συνεχίζεται

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

«Στην Ελλάδα, η μόλυνση από εξασθενές χρώμιο στα νερά του Ασωπού είναι τεράστια, με συγκεντρώσεις της τοξικής ουσίας 10 φορές μεγαλύτερες από αυτές που κατεγράφησαν στην πρώτη μου υπόθεση στο Χίνκλεϊ της Νότιας Καλιφόρνιας. Το ποτάμι εκεί, αν είναι δυνατόν, έχει χρώμα μοβ! Γι΄ αυτό θα δώσουμε ακόμη πιο σκληρό αγώνα».
Η Έριν Μπρόκοβιτς έγινε γνωστή από την υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου στο Χίνκλεϊ αλλά κυρίως μέσα από την κινηματογραφική ταινία, με θέμα τη ζωή και τη δράση της. Σε προχθεσινή συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τhe Guardian», αναφέρθηκε στην περίπτωση των Οινοφύτων. Την περασμένη εβδομάδα η κ. Μπρόκοβιτς, νομικός σύμβουλος δύο μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, ειδική σε περιβαλλοντικά θέματα, βρισκόταν στην Ιρλανδία για διαλέξεις. «Αγωνίζομαι για δύο ευρωπαϊκές υποθέσεις μόλυνσης των υδάτων στην Ιταλία και την Ελλάδα. Λαμβάνω καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα από ανθρώπους που ζουν κοντά σε υδάτινες περιοχές με εξασθενές χρώμιο: από την ιρλανδική πόλη Κορκ ή την Ιταλία. Ωστόσο, η περίπτωση της Ελλάδας είναι η πιο σοβαρή», τόνισε στη συνέντευξη.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» έναν χρόνο πριν (22 Αυγούστου 2007), όταν είχε γίνει γνωστή η υπόθεση των Οινοφύτων, η κ. Μπρόκοβιτς επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να λάβει μέτρα η ελληνική κυβέρνηση καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. «Αυτό που κινδυνεύει είναι η υγεία των κατοίκων. Δεν πρέπει να το αφήσουν να περάσει έτσι», δήλωνε.
Η πρόσφατη έρευνα όμως στα νερά του Ασωπού, που πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποδεικνύει ότι η ρύπανση στην περιοχή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, διαψεύδοντας έτσι τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για μη ανίχνευση της τοξικής ουσίας στο νερό. Κατεγράφησαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 148 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, από τα οποία, σύμφωνα με τους υπευθύνους της έρευνας, τα 100 μικρογραμμάρια καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Παράλληλα, οι μεγάλες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων καθιστούν το νερό του Ασωπού- από τα Οινόφυτα έως τον Ωρωπό- ακατάλληλο για άρδευση.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το εξασθενές είναι κομμάτι απ'τη ζωή μας.Καλά εμείς αλλά τα παιδιά μας τι πίνουν;
Στα σχολεία τα παιδιά παίρνουν κάθε μέρα το μπουκαλάκι τους με το νερό.Τα μικρά στον παιδικό σταθμό γιατί να πίνουν από τη βρύση;
Τόση οικονομία κάνουν πια στον Δήμο που δεν έχουν να πληρώσουν μια εξάδα νερό την εβδομάδα για τα μικρά;Όλοι στα σπίτια μας εμφιαλωμένο δεν πίνουμε; ΄Ελεος πια, ας παραδεχτούν ότι υπάρχει πρόβλημα.Δεν είναι αργά να ζητήσουνε μια συγνώμη και να πούνε ΝΑΙ κάναμε λάθος.

Ανώνυμος είπε...

Οι άνθρωποι του δήμου είνια ανεγγέφαλοι... κάποια συμφέροντα οι "ανίδεοι" εξυπηρετούν... δεν μπορώ να καταλάβω τη στάση τους...ποιους καλύπτουν;;;;

Ανώνυμος είπε...

Στην εποχή μας επιτελείται μεγίστη ύβρις κατά πάντων. Πριν κάνουμε κάποια σχόλια, ας δούμε τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες:
Η Ύβρις είναι η προσωποποίηση της αλαζονικής συμπεριφοράς του ανθρώπου, που υποδηλώνει ασέβεια και περιφρόνηση του μέτρου και των ορίων που διέπουν τις ανθρώπινες πράξεις στα πλαίσια της τάξης του σύμπαντος.
Ο υβριστής διαταράσσοντας την τάξη του σύμπαντος, εγγυητής της οποίας είναι ο Δίας, προκαλεί πάντοτε την μήνιν των θεών. Η Νέμεσις και η Άτη μοιραία θα επιφέρουν τη συντριβή του ( ώστε η ψυχή του να πάρει το μεγάλο μάθημα πως δεν πρέπει να αδικεί και πως πρέπει να ενεργεί σαν μια μονάδα μέσα στο γενικότερο όλον).
Έτσι όταν επικρατήσει η ύβρις στο μυαλό ενός ανθρώπου, προκαλεί τον ερχομό της Νέμεσης, που με την συμφορά βάζει τα πράγματα στην θέση τους, δηλαδή επιβάλει το μέτρο. Ο Θέογνις έλεγε την Ύβρι θυγατέρα του Κόρου (του Κορεσμού), ενώ αντίθετα ο Πίνδαρος την θεωρούσε μητέρα του Κόρου.
Στην Αθήνα ύστερα από το Κυλώνιο άγος, αφιέρωσαν στην Ύβρι και στην Αναίδεια έναν μικρό ναό.
Η Νέμεσις είχε την φροντίδα να μοιράζει (νέμειν) στον καθένα ότι του ανήκε σύμφωνα με την αξία του και την θέση του, να επιβάλλει δικαιοσύνη και να καθορίζει τις ποινές, να αφαιρεί την ευτυχία απ' όσους την είχαν αποκτήσει χωρίς να το αξίζουν και να προκαλεί την εκδίκηση των θεών για όποιον δεν αναγνώριζε ότι την ευτυχία του την χρωστούσε στην εύνοιά τους.
Η Νέμεση ήταν κόρη της Νύχτας και είχε αδερφές τις Μοίρες, τις Εσπερίδες και την Έριδα.
Ο Ησίοδος λέει πως όταν η Νέμεση- που μαζί με την Αιδώ επιβλέπει την ζωή των ανθρώπων- θα φύγει οριστικά από την γη και θα επιστρέψει στον Όλυμπο, τότε οι θεοί θα εξαφανίσουν το τωρινό γένος των ανθρώπων, το σιδερένιο, όπως εξαφάνισαν και τα προηγούμενα, δηλαδή το χρυσό, το αργυρό, το χάλκινο και το ηρωικό.
Ο αλαζόνας, λοιπόν, άνθρωπος έχει ανάγει την ύβρι σε αυτοσκοπό. Δε σέβεται το περιβάλλον, στο οποίο ασελγεί. Δεν υπολογίζει τον διπλανό του. Με κάθε τρόπο ο δυνατός επιβάλλεται στον αδύναμο. Καταλήξαμε σε μια παγκόσμια ζούγκλα.
Η δικαιοσύνη έβγαλε το μαύρο μαντήλι από τα μάτια και δικαιώνει όχι αυτόν που έχει το δίκιο, αλλά τον δυνατό. Οι πλούσιοι με κάθε είδους κομπίνα κλέβουν το υστέρημα του φτωχού. Οι πολιτικοί αντί να εργάζονται για την ευημερία της χώρας, την υπερχρεώνουν και της υποσκάπτουν τα θεμέλια. Υπονομεύουν το μέλλον της νέας γενιάς. Επικρατεί σε όλους τους τομείς ησιόδειο χάος.
Μα η Νέμεσις καραδοκεί. Οι κλυδωνισμοί στην πολιτική σκηνή, το χρηματιστηριακό αλαλούμ, το τραπεζικό κράχ, η κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος ( είχε προηγηθεί το κομουνιστικό) είναι μερικά από τα δείγματα ότι η Νέμεσις δεν μας άφησε ακόμη. Είναι εδώ…
Ας ετοιμαστούμε, ο καθένας κατά την ευθύνη του, ακόμη και κατά την ανοχή του, να υποστούμε τις καθαρτήριες συνέπειες… Όταν υπάρχει απόστημα, είναι οδυνηρή η επέμβαση, αλλά αναγκαία για την μελλοντική μας υπόσταση. Κουράγιο, φίλοι μου, γιατί πολλά θα δούμε…Ίσως και να πονέσουμε, μα έτσι θα επέλθει η ισορροπία…

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΔΑΜΩΝ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΟΥ.
ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.
ΟΛΟ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΑΡΑΔΙΑΖΕΙΣ.
ΒΡΗΚΕΣ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑΡΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΑΧΝΙΑΣΜΕΝΕς ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΦΑΛΟΥ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 6.40 και αγαπητή Ελένη.
" Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών εστιν η βασιλεία της βλακείας". Όταν η ασχετοσύνη δεν σας αφήνει να βλέπετε πέρα από τη μύτη σας, μην κάνετε σχόλια γιατί εκτίθεστε. Φαίνεται πως είσαστε του δόγματος:" η γνώση βλάφτει σοβαρά την υγεία", γι' αυτό την αποφεύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι...
Οι προσγειωμένοι ποτέ δεν πήγαν τον κόσμο πιο πέρα. Όσο για τις μπούρδες, διάβασε, φίλε μου ανώνυμε, εφημερίδα, δες ειδήσεις και κρίνε. Τα κακά της παγκοσμιοποίησης και του βρώμικου πολιτικού συστήματος δεν τα έχεις ακόμη γευτεί; Τότε εσύ είσαι ο αιθεροβάμων...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε (6:40 μμ). Εσύ που ζείς!!!

Στείλε και εσύ για να δούμε τις γνώσεις σου.

Ανώνυμος είπε...

Οφείλω να ζητήσω συγνώμη από την Ελένη, για το παραπάνω σχόλιο και όσα έγραψα στην κουβεντούλα. Διάβασα βιαστικά, τα όσα είχε γράψει, και νόμισα πως συμφωνούσε με τον ανώνυμο. Λάθος μου! Το διαπίστωσα αργότερα όταν επανήλθα. Η Ελένη υπερασπίστηκε το δικαίωμα του καθενός να εκφράζει τις απόψεις του, άρα και το δικό μου. Την ευχαριστώ και της ζητάω και πάλι συγνώμη...