Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Συνεδρίαση ολομέλειας Δημάρχων Ν. Βοιωτίας-Διοικητική Μεταρρύθμιση


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Νομού Βοιωτίας προκειμένου να εκφράσει τις θέσεις του για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, συγκάλεσε την ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ του Νομού Βοιωτίας την Τρίτη 23 /9/2008, στα γραφεία της ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας.
Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Ι) Εμμένουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στη Κυλλήνη και συγκεκριμένα:

1. Η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι μέρος του συνολικού Εθνικού Προγράμματος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο: η κεντρική διοίκηση πρέπει να διατηρήσει ένα επιτελικό ρόλο, ο β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης να αναφέρεται σε επίπεδο περιφέρειας με αιρετό Περιφερειάρχη και πλήρη αρμοδιότητα επί του αναπτυξιακού σχεδιασμού και της διαχείρισης του ΕΣΠΑ, των ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.
2. Η χωρική συγκρότηση των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων ως «ανοικτών πόλεων» με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτιστικά και κοινωνικοοικονομικά, με αξιοποίηση της εμπειρίας των παλαιότερων σχεδιασμών και χωρίς κομματικά ή άλλα μικροπολιτικά κριτήρια.
3. Η αναδιάρθρωση της Α΄ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν πρέπει να εξαντληθεί στη θέσπιση ενός μόνο νόμου, που θα καθορίζει τα νέα διοικητικά όρια και θα καταλήγει απλά σε μικρότερο αριθμό ΟΤΑ αλλά να δημιουργεί ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ισχυρών Δήμων ικανών να διαχειριστούν τις τοπικές υποθέσεις.

ΙΙ) Δεν έχουν ικανοποιηθεί τα οικονομικά αιτήματα που έθεσε, το θεματικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για την Διοικητική Μεταρρύθμιση (Αθήνα 23-24 /6/2008), τα οποία αποτελούν αυστηρές προϋποθέσεις για την έναρξη του διαλόγου με την Κυβέρνηση για τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση. 
Δεν υπάρχουν δεσμευτικές αποφάσεις του ΥΠΕΘΟ για τα εκκρεμή οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ. Η ολομέλεια των Δημάρχων θεωρεί αδιανόητη οποιαδήποτε συζήτηση, για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εάν δεν έχει αντιμετωπιστεί το παρόν της.

ΙΙΙ) 1. Ζητούμε την άμεση κατάθεση πλήρους και συνολικής πρότασης από την Κυβέρνηση, για την Διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. 
2. Διεκδικούμε την πλήρη ικανοποίηση, των οικονομικών αιτημάτων μας και όχι ευχολόγια και αόριστες υποσχέσεις.
3. Εμμένουμε στην θέση για καμιά παρέκκλιση – εξαίρεση στο χωροταξικό σχεδιασμό περιοχών της χώρας. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν από το χωροταξικό σχεδιασμό. Η Διοικητική διαίρεση πρέπει να αναφέρεται στο 100% του πληθυσμού της χώρας και όχι στο 40%.

Εφόσον τα παραπάνω υλοποιηθούν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ένα χωροταξικό σχεδιασμό στο Ν. Βοιωτίας, ο οποίος θα ικανοποιεί τα πληθυσμιακά, πολιτιστικά και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια ομοιογενών ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων στο Ν. Βοιωτίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: