Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Αζήτητο το σιτάρι, φθηνό το βαμβάκι



Θεόδωρος Κ. Παπαϊωάννου, Πολιτικός Μηχανικός

Αυτό που καθημερινά εισπράττω από την επαφή μου με τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής μας είναι ότι με τις διαμορφωθείσες τιμές των προϊόντων τους, σιτάρι - βαμβάκι, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών δέχονται νέο οικονομικό πλήγμα. Οι αθρόες εισαγωγές σίτου είχαν αντίστοιχο αντίκτυπο, στις τιμές της εγχώριας παραγωγής που σήμερα είναι κατώτερη της αντίστοιχης περυσινής περιόδου κατά 10 λεπτά περίπου το κιλό ήτοι πέρυσι 35-40 λεπτά και φέτος 26-30 λεπτά το κιλό που εταφράζεται σε 25-35 δρ. το κιλό. 
Οι επιπτώσεις από την εξέλιξη αυτή είναι σε βάρος των αγροτών σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις που εν τω μεταξύ έχουν σημειωθεί σε όλα τα είδη που έχουν σχέση με τις αγροτικές καλλιέργειες και κυρίως με το πετρέλαιο κινητήρια δύναμη όλων των γεωργικών μηχανημάτων. Η εξέλιξη αυτή, ως προς τις τιμές του σίτου, έφερε σε αδιέξοδο και τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών, όσες από αυτές έχουν συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες σίτου για λογαριασμό των παραγωγών και τώρα δεν βρίσκουν τον τρόπο διάθεσης των ποσοτήτων σε ικανοποιητικές τιμές.
Μεγάλες ποσότητες σίτου υπάρχουν επίσης στις αποθήκες των παραγωγών οι οποίοι και σε κάθε περίπτωση εκφράζουν τη δυσφορία τους για την εξέλιξη αυτή ως προς τις τιμές του σίτου, με τις οποίες χάνουν ένα μεγάλο μέρος από το προσδοκώμενο έσοδο. Πάντως και σε κάθε περίπτωση οι μειωμένες φέτος τιμές σίτου, σε σχέση με αυτές της περυσινής περιόδου κατά 10 περίπου λεπτά το κιλό εκτός του ότι απογοητεύουν, μειώνουν, ουσιαστικά και το εισόδημα των σιτοπαραγωγών οι οποίοι για μια ακόμη φορά δέχονται τις αρνητικές συνέπειες της ελεύθερης οικονομίας, Βορά εισαγωγέων, εταιρειών και συμφερόντων οι οποίοι τελικά διαμορφώνουν τις τιμές και στο διεθνή περίγυρο και στην ελληνική αγορά. Ήδη οι σιτοπαραγωγοί προβαίνουν στην καλλιέργεια των αγρών τους, κάνουν προμήθειες λιπασμάτων και σπόρων και τον άλλο μήνα, το Νοέμβριο θα γίνει η σπορά των σιτηρών σε συνθήκες οικονομικά επιβαρυντικές γιατί εκτός του πετρελαίου που οι τιμές του είναι φέτος αυξημένες, ακριβότερα είναι και τα λιπάσματα.
Όσον αφορά το βαμβάκι, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, όσον αφορά τη διάθεση του προϊόντος τους, υπάρχει απροθυμία παραλαβής και στις τιμές. Υπάρχει καθίζηση στις τιμές και αυτό ανησυχεί τους παραγωγούς, οι οποίοι, εκτός των ζημιών που υπέστησαν στη ποσοτική και ποιοτική παραγωγή τους συνέπεια βροχών, έχουν τώρα και πρόβλημα με τη διάθεση του προϊόντος τους, αφού ούτε τιμές ανακοινώνονται, ούτε διάθεση για παραλαβή υπάρχει. Οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν περιέλθει σε δεινή θέση και θεωρούν πως η φετινή περίοδο είναι μια από τις χειρότερες περιόδους ως προς την ποσοτική παραγωγή και ως προς τις τιμές. Η συγκομιδή συνεχίζεται, όπως και η διάθεση της παραγωγής με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τους όρους και τις συνθήκες που σήμερα, διενεργείται, σε βάρος των καλλιεργητών που για μια ακόμη φορά θεωρούν ότι πλήττονται από τη μειωμένη παραγωγή και τις τιμές που αφήνονται ελεύθερες όταν αφορά το συμφέρον των αγροτών.

(Μετά από πολυήμερη απουσία, ελπίζω να βρω τον χρόνο να ξαναγράψω) 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Παπαιωάννου, Μας απασχολείτο χρώμιο του νερού που το πληρώνουμε δύο φορές (μιά στο Δήμο και ξανά στο Ντία).Μπράβο στην ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ που ασχολείται. Ευτυχώς που υπάρχει και αυτή γιατί θα μας πηγαίνανε δέρνοντας για να μην πω τίποτα περισσότερο και χαλάσω το στόμα μου.Υπάρχουν ομως και άλλα προβλήματα οικομομικά στις οικογένειες σαν τα αγροτικά πού καλά κάνεις καιτα πιάνεις χωρίς να φοβάσαι Από πουθενά δεν περιμένουμε προτάσεις , λύσεις ,αγώνες.Μέσα στυο Δήμο τους ξέρουμε όλους,περιμένουνε πως και πως να ξαναπιάσουν καρέκλες'παλιά μου τέχνη κόσκινο' Νομάρχης ,αντινομάρχες,πριμαντόνες αντινομάρχισες υποψήφιες, νομαρχιακοί σύμβουλοιτα ίδια.Ολοι τρέχουν σε εκδηλώσεις και το παίζουν βουλευτές σε αναμονή...Είμαστε μαζί σαςκαι σας θέλουμε πιό δυνατούς

Ανώνυμος είπε...

Τα σιτηρά και η κάθετη αύξηση των στρεμμάτων που καλλιεργούνταν, είναι μαι αδήριτη πραγματικότητα, στις κλασσικές βαμβακοπαραγωγικές περιοχές τςη χώρας μηδέ εξαιρουμένης της Βοιωτίας και φυσικά των Βαγίων.
Όπως ξέρουν πολύ καλά οι γεωτεχνικοί αλλά και οι αγρότες, τα χωράφια που σπέρνονταν μπαμπάκι είναι υπερ-λιπασμένα, έχει γίενι καταπολέμηση δραστική των ζιζανίων κατ΄επανάληψη και φυσικά οι πιο πολλοί έχουν και τη δυνατότητα άρδευσης αν η χρονιά είναι άνομβρη.
Αποτέλεσμα λοιπόν η υπερπαραγωγή αφού ησ τερμματική απόδοση άνετα πιάνει τα 800 και πλέον κιλά, για μια τουλάχιστον τριετία, χωρίς και μεγάλα έξοδα οπότε το μικρό καλλιεργητικό κόστος είναι αυτό που δείχνει και το "δρόμο"...
Αν όμως ο "δρόμος" αυτός, της σποράς δηλαδήη δημητριακών και σιτηρών γίνει "μονόδρομος", τότε τα επακόλουθα είναι γνωστά: υπερπαραγωγή άρα υπερπροσφορά, ζήτηση όχι ανάλογη και εν τέλι μείωση της εμπορικής τιμής.
Υπόψη δε ότι τα προϊόντα αυτά έχουν και ένα μέγιστο χρόνο αποθήκευσης, που δεν μπορεί να ξεπεράσει την επόμενη παραγωγική περίοδο, αφού τότε οι αποθήκες πρέπει να είναι άδειες για τη νέα παραγωγή.
Κλασσικό πρόσφατο παράδειγμα η Αιτωλοακαρνανία, όπου μετά την εγκατάλειψη του καπνού, όλες σχεδόν οι εκτάσεις σπέρνονταν με καλαμπόκι με αποτέλεσμα να "στομώσουν" οι αποθήκες, να μένει αδιάθετο και να μην μπορεί να πουληθεί ούτε και στη γλίσχρα τιμή των 0,10€-0,15€.
Το ίδιο έχει συμβεί και στη Μακεδονία όπου οι καλλιέργειες σιτηρών και γενικά δημητριακών φτάνουν σε ποσοστά άνω του 60% από 90% που ήταν προσανατολισμένες στο μπαμπάκι.
Και γιατί συμβαίνουν αυτά;
Σήμερα στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης το εκκοκκισμένο βαμβάκι έχει 1,10 δολάριο.
Αν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου δεν βελτιωθούν οι διεθνείς τιμές, οι Έλληνες παραγωγοί θα πάρουν πολύ λίγα χρήματα. Όλοι ελπίζουν ότι αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις δεν θα επαληθευθούν.
Όσο για τη σύσκεψη που έγινε στο ΥπΑΑΤ με τη "Διακλαδική βάμβακος" αντηλλάγησαν οι πρώτες απόψεις και σε 15 ημέρες θα διατυπωθούν οι οριστικές προτάσεις.
Ειπώθηκε ότι στα τέλη της τρέχουσας εκκοκκιστικής περιόδου 2008-2009 θα ελεγχτούν δορυφορικά όλες οι καλλιεργηθείσες με βαμβάκι εκτάσεις, ενώ παράλληλα θα γίνει έλεγχος (ισοζύγιο) στα εκκοκκιστήρια και στα τιμολόγια των βαμβακοπαραγωγών, μεταξύ των παραλαβών σύσπορου προϊόντος και απόδοση σε εκκοκκισμένου, που ορίστηκε στο 32%.
Το σίγουρο είναι ότι υπεύθυνοι για «μαϊμού» βαμβάκι θα είναι υπεύθυνοι τόσο ο παραγωγός όσο και ο εκκοκκιστής με βαριές ποινές που ναι μεν δεν έχουν καθορισθεί αλλά θα είναι… βαριές.
Πάντως επίσημες τιμές δεν υπάρχουν και ότι κυκλοφορεί είναι μάλλον για να «χαϊδεύει» τα αυτιά των παραγωγών.
Η ενημέρωση των παραγωγών στις πραγματικές διαστάσεις που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά, είναι μία πολύ σοβαρή δουλειά και ας την αναλάβει κάποιος… σοβαρός.
Να σημειωθεί μία χαρακτηριστική είδηση που είναι ότι τα ναύλα στις διεθνείς μεταφορές έπεσαν κατά 75% που σημαίνει ότι στην κυριολεξία δεν κινείται τίποτα.
Όλοι προσπαθούν να βολευτούν με τα αποθέματα που έχουν στις χώρες τους. Όταν αρχίζουν να τελειώνουν και οι τράπεζες αρχίζουν να δίνουν χρήματα-δάνεια, ίσως να αρχίσει η αρχή της ισορρόπησης.
Αν και όπως λένε, η ύφεση θα δείξει την πραγματική οικονομία.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα οι Ενώσεις δίνουν διάφορες τιμές.
Πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών των Τρικάλων καθόρισε την τιμή του βαμβακιού στα 36 λεπτά του ευρώ το κιλό, με την τιμή να είναι «ανοιχτή» μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Όσοι όμως παραγωγοί θέλουν να «κλείσουν» την τιμή του προϊόντος τους μπορούν να το πράξουν και να εισπράξουν τα χρήματα άμεσα (προκαταβολή), με την παράδοση του βαμβακιού στο εκκοκκιστήριο.
Την ίδια ώρα στη Λάρισα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένη τιμή και το ύψος αυτής παραμένει «ανοιχτό», ενώ σήμερα στον Έβρο η ΕΑΣ Ροδόπης παραλαμβάνει βαμβάκι προς 25 λεπτά του ευρώ.
Η πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο αναφέρει τα εξής:
Πραγματοποιήθηκε χθες 21/10/08 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού, κ. Αλέξανδρου Κοντού, της Εθνικής Διακλαδικής Επιτροπής Βάμβακος, στην οποία συμμετέχουν, αφενός εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ και Πρόεδροι Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Βαμβακοπαραγωγικών περιοχών, αφετέρου εκπρόσωποι των Εκκοκκιστηρίων της χώρας.
Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν μέτρα που πρέπει να ληφθούν την επόμενη χρονιά (2009) για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τη διαμόρφωση ικανοποιητικού εισοδήματος για τους Βαμβακοπαραγωγούς, με βάση τα όσα προβλέπονται στη νέα ΚΟΑ Βάμβακος που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2008.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίσθηκαν σχετικά με την περίοδο 2009:

1. Να προσδιοριστούν ελάχιστες στρεμματικές αποδόσεις εισκομιζόμενου στα εκκοκκιστήρια σύσπορου βαμβακιού, με βάση τις οποίες θα έχει δυνατότητα πρόσβασης ο βαμβακοπαραγωγός, στο συνδεδεμένο μέρος της οικονομικής ενίσχυσης της καλλιέργειας.

2. Ο έλεγχος των πραγματικών εκτάσεων σποράς βαμβακιού να προσδιορίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με χρήση και αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων και πραγματοποίηση επιτόπιων ελέγχων στα δηλούμενα αγροτεμάχια με καλλιέργεια βαμβακιού.

3. Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να ενημερώνουν καθημερινά το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ (VORTAL) με τις παραδόσεις σύσπορου βαμβακιού για κάθε βαμβακοπαραγωγό.

4. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πραγματοποιεί ισοζύγια στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις για να ελέγχει την απόδοση % του σύσπορου βαμβακιού με το εκκοκκισμένο η οποία δεν πρέπει να είναι μικρότερη του 32%.

5. Συγκροτείται Ειδική Επιτροπή υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα, κ. Κώστα Σκιαδά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ, των ΕΑΣ βαμβακοπαραγωγικών περιοχών και των εκκοκκιστών, η οποία θα συντάξει σχέδιο ΚΥΑ με την οποία θα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες των παραπάνω και η οποία θα τεθεί σε ισχύ για την εκκοκκιστική περίοδο 2009.

Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, κάμψη παρουσιάζει η βαμβακοκαλλιέργεια και στην Ισπανία, καθώς φέτος καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι κατά 14,84% λιγότερες εκτάσεις, σε σχέση με πέρυσι. Υπήρξαν δε περιοχές, όπως στη Μάλαγα, όπου η βαμβακοκαλλιέργεια εγκαταλείφθηκε τελείως.
Βαμβάκι στην Ισπανία καλλιεργείται στην Ανδαλουσία και ελάχιστες εκτάσεις στη Μούρθια. Με βάση τα στοιχεία καλλιεργηθέντων εκτάσεων του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας, φέτος καλλιεργήθηκαν συνολικά 54.150 στρέμματα, ενώ πέρυσι είχαν καλλιεργηθεί με βαμβάκι 63.589 στρέμματα.
Πέραν της Μάλαγας, που εγκαταλείφθηκε η καλλιέργεια, μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν στην Κόρντοβα, την Ούλεβα και την περιοχή της Σεβίλλης.
Μικρότερες οι μειώσεις σε Χαέν και Κάδιξ και ελαφρά αύξηση στη Μούρθια.
Αύξηση κατά 15,2% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών εισροών στη Γεωργία - Κτηνοτροφία τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2007, ενώ ο Γενικός Δείκτης Τιμών εκροών κατά την ίδια χρονική περίοδο, σημείωσε αύξηση 7,7%.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών (εισροές) στη Γεωργία - Κτηνοτροφία μεταξύ Αυγούστου 2007- Αυγούστου 2008 σημειώθηκαν στην ενέργεια και τα λιπαντικά (28,9%), στα λιπάσματα, (42,1%) στις ζωοτροφές (19,2%) και στα αναλώσιμα μέσα (18,7%).
Αναφορικά με τις τιμές εκροών, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα δημητριακά και τους σπόρους (38%), στα βιομηχανικά φυτά (21,4%) και στο κρασί (9,5%).
"Μιζέρια εμείς, επέκταση καλλιέργειας εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ) στην Ισπανία μέσω ειδικών προγραμμάτων. Φέτος στην Ελλάδα θα έχουμε πτώση κατά 10% της παραγωγής, αύξηση μέχρι 20% θα υπάρξει στην Ισπανία και στις άλλες μεσογειακές χώρες. Που θα βρεθούν τα χρήματα να κάνουμε επενδύσεις στον αγροτικό τομέα; Αν αποφύγουμε τα πρόστιμα από την Κομισιόν θα βρεθούν. Στην Ελλάδα ο μικρός αγροτικός κλήρος δεν βοηθά να παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα. Τότε τα μοναστήρια να δίνανε στους αγρότες τον κλήρο και όχι στο κράτος, για να κάνουν ανταλλαγές με «φιλέτα» ακίνητα.
Σε όλη την Ευρώπη έχει γίνει μια μεγάλη στροφή στο εμπόριο τροφίμων που πολλοί στην χώρα μας δυστυχώς αγνοούν. Τώρα οι αλυσίδες των πολυεθνικών σούπερ μάρκετ δεν έχουν έναν αγοραστή (logistic) σε κάθε υποκατάστημα που έχουν στο κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υπάρχει μια έδρα σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη και ένας «αγοραστής» που έχει αναλάβει να εφοδιάζει όλα τα υποκαταστήματα της αλυσίδας. Δηλαδή τα ελληνικά τρόφιμα αγοράζονται πηγαίνουν στις κεντρικές αποθήκες και μετά φεύγουν στα υποκαταστήματα. Αρα υπάρχουν λιγότεροι «αγοραστές» που επιλέγουν λιγότερους «προμηθευτές» σε σχέση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν. Αν τα ελληνικά προϊόντα καταφέρουν να μείνουν μέσα στα πολυεθνικά «γκρουπ» τότε σώθηκαν και οι έμποροί και οι παραγωγοί, αν όχι χάθηκαν. Οι λαχαναγορές των κρατών της Δυτικής Ευρώπης καλύπτουν ένα μικρός μέρος των λιανικών αγορών. Πάνω από το 85% της κατανάλωσης διακινείται μέσα από αυτά τα δίκτυα των πολυεθνικών σούπερ μάρκετ. Αυτές οι αλυσίδες τώρα μπαίνουν και στην αγορά της Ρωσίας.
Η Κομισιόν δεν μπόρεσε να δώσει δύναμη στους παραγωγούς και τους συνεταιριστές να ενωθούν, για να μπορέσουν να «χτυπήσουν» αυτούς τους «αγοραστές» των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Για όλα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να μπορέσουμε να μελετήσουμε το πρόβλημα.
Στην Ευρώπη ισχύει η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων και ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης. Τα ακριβά φρούτα θα μπορέσουν να πουληθούν μόνο τον κατάλληλο καιρό.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια εξειδίκευση στόχων και προσαρμογή στη ζήτηση της αγοράς.
Στα νωπά φρούτα και λαχανικά υπάρχει το κόστος συσκευασίας και μεταφοράς που για την χώρα μας παραμένει αρκετά υψηλό -σε σχέση με την ανταγωνίστριά μας Ισπανία- για τις χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης. Αυτό που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε είναι την ελληνική γεωστρατηγική ενδοχώρα μας, δηλαδή τα Βαλκάνια και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μέχρι και την Ουγγαρία. Για αυτές τις χώρες θα καταφέρναμε να έχουμε πιο ανταγωνιστικές τιμές στα μεταφορικά σε σχέση με την Ισπανία.
Η οικονομική κρίση είναι ορατή τα τελευταία χρόνια στις καταναλωτικές αγορές της δυτικής Ευρώπης. Αυτό σημαίνει φτώχεια και περιορισμό της κατανάλωσης, με τις αγορές να μην «αντέχουν» τις υψηλές τιμές.
Την ίδια στιγμή χρειάζονται οργανωμένες κινήσεις προβολής των προϊόντων για να πουλάνε στις αγορές και όχι να τρώνε τα λέφτα κάποιοι «ημέτεροι». Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία που ανέλαβαν πρόσφατα οι αγρότες της Βαλένθιας που έκαναν σήμα ποιότητας των προϊόντων τους. Δύσκολα πια πουλάνε η «ποιότητα» και η «άλλη γεωργία», που μας «ζάλισαν» τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνώντες. Πρόσφατα κατακλύσθηκε η ευρωπαϊκή αγορά με βραζιλιάνικα σταφύλια, που δεν ήταν μόνο φθηνότερα από τα ευρωπαϊκά αλλά και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου τα ευνοούσε και βγήκαν εκτός αγοράς τα ελληνικά. Χάνεται πολύτιμος χρόνος οι αγορές και οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν και εμείς εδώ «όμηροι» μια κρατικής μηχανής που δεν λειτουργεί, γινόμαστε παθητικοί παρατηρητές των γεγονότων. Τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας οι τράπεζες μπορεί να μην πτωχεύσουν, αλλά σίγουρα θα πτωχεύσουν πολλοί μικρομεσαίοι παραγωγοί" γράφει ο Σταύρος Παϊσιάδης.

Κιαα πό την άλλη στο προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπονται αυξημένες πιστώσεις για το υπουργείο Απασχόλησης κατά 13%, για το υπουργείο Υγείας κατά 8,3%, για το υπουργείο Παιδείας κατά 6,1% και για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά 7,7%. Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, το κόστος ενεργοποίησης ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από το έτος 2009 θα βαρύνει τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο για αγροτική χρήση προϋπολογίζεται για το 2009 στα ίδια επίπεδα (12 εκατ. ευρώ) με εκείνα που πραγματοποιήθηκαν φέτος και χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα που είχαν προϋπολογιστεί (14 εκατ. ευρώ) για το τρέχον έτος.
Μειωμένες προβλέπεται να είναι οι συνολικές πληρωμές μέσω ΕΛΓΑ (στα 460 εκατ. ευρώ το 2009, έναντι 550 εκατ. που προϋπολογίζονταν για φέτος και 470 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν), καθώς προβλέπεται μείωση των ενισχύσεων μέσω ΠΣΕΑ (από τα 150 εκατ. φέτος στα 50 εκατ. ευρώ του χρόνου), ενώ αυξημένες προϋπολογίζονται οι αποζημιώσεις μέσω του Οργανισμού (410 εκατ. ευρώ για του χρόνου, έναντι 400 εκατ. που προϋπολογίζονταν για φέτος και 350 εκατ. ευρώ, που τελικά εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν).
Αυξημένη κατά 5,9% η κρατική επιχορήγηση του ΟΓΑ, για την καταβολή της αύξησης κατά 52,25 ευρώ το μήνα στις αγροτικές συντάξεις, ενώ μειωμένες κατά 17,5% οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Έργων για την γεωργία, με εξαίρεση τα δάση και την αλιεία, όπου αυξάνονται κατά 7,5%.
Το σύνολο των οικονομικών ενισχύσεων (εθνικών και κοινοτικών) στον αγροτικό τομέα για το 2009 προϋπολογίζονται στα 8,923 δις ευρώ, έναντι 8,892 δις ευρώ που προϋπολογίζονταν για το 2008 και 8,528 δις ευρώ, που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν κατά το τρέχον έτος.
Από αυτές, 2,723 δις ευρώ προϋπολογίζονται ότι θα καταβληθούν στους αγρότες το 2009 ως κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο (τμήμα Εγγυήσεων), έναντι 2,731 δις ευρώ που προϋπολογίζονταν για φέτος και 2,601 δις ευρώ, που εκτιμάται ότι τελικά θα πραγματοποιηθούν.
Οι κρατικές επιδοτήσεις των αγροτικών δανείων προϋπολογίζονται για το 2009 ότι θα διατηρηθούν στα φετινά επίπεδα (40 εκατ. ευρώ), όπως επίσης στα φετινά επίπεδα θα διατηρηθούν η εθνική συμμετοχή σε προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (15 εκατ. ευρώ), καθώς και η κρατική ενίσχυση για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (174 εκατ. ευρώ).
Μειωμένες, σε σύγκριση με εκείνες που προϋπολογίζονταν για φέτος και ελαφρά αυξημένες σε σχέση με εκείνες που τελικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν, εμφανίζονται για το 2009 οι κοινοτικές ενισχύσεις για τη χρηματοδότηση διαρθρωτικών προγραμμάτων στον αγροτικό τομέα (προγράμματα προσανατολισμού και διαρθρώσεων 559 εκατ.
Μένει λοιπόν αν δούμε στην πράξη, κατά πόσο ο προϋπολογισμός θα "πιάσει" τους στόχους και οι αγρότες θα ανακουφιστούν, μιας και λχ η μετά βαΐων και κλάδων εξαγγελεθίσα "επιστροφή πετρελαίου" ήταν μια φαρσοκωμωδία...

Δυστυχώς η φετινή χρονιά προβλέπεται εξαιρετικά δυσοίωνη για τους αγρότες μεγάλων περιοχών όπωςτου Θεσσαλικού κάμπου γενικότερα, αφού οι τιμές και η διάθεση των ανωτέρω προϊόντων παρουσιάζουν δραματική επιδείνωση. Συγκεκριμένα οι βαμβακοπαραγωγοί όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για τις ποσότητες που έχουν παραδώσει, αλλά και η τιμή εκκίνησης του βαμβακιού προβλέπεται να είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Αρνητική στασιμότητα παρατηρείται και με το σιτάρι, το οποίο παραμένει απούλητο στις γεμάτες αποθήκες των Ενώσεων, γεγονός που πιέζει τις τιμές προς τα κάτω.
Ανάλογη κατάσταση διαπιστώνεται εφέτος και με το καλαμπόκι, μεγάλες ποσότητες του οποίου δεν μπορούν να παραλάβουν οι Ενώσεις λόγω απουσίας χώρου στις εγκαταστάσεις τους με αποτέλεσμα να παραμένει απούλητο στις αποθήκες των αγροτών και η τιμή του έπεσε κατακόρυφα από 0,26 λεπτά που ήταν πέρυσι σε 0,14 λεπτά, με κίνδυνο περαιτέρω μείωσης.
Και ενώ η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους παραπάνω βασικούς τομείς της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και απόγνωση χιλιάδες αγροτικές οικογένειες , λόγω της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας στην οποία έχουν περιέλθει, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τηρούν "σιγή ιχθύος" και δεν μεριμνούν ή δεν προτείνουν εναλλακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του επείγοντος αυτού προβλήματος.
Υπάρχει έντονη ανησυχία και διάχυτος φόβος ότι οι αγρότες θα υποστούν τεράστια οικονομική ζημία εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των τιμών σε βαμβάκι, σιτάρι και καλαμπόκι.
Επειδή η δραματική αυτή εικόνα που κυριαρχεί στο χώρο της παραγωγής βαμβακιού και σιτηρών θα αποτελέσει "ταφόπλακα" για τον αγροτικό κόσμο.
Κατά πολύ μειωμένες, συγκριτικά με την περυσινή χρονιά, θα είναι οι τιμές σιτηρών και αραβόσιτου εκτιμούν οι αγρότες και του Έβρου.
Ήδη, μέρος των παραγόμενων ποσοτήτων έχει παραδοθεί είτε σε εμπόρους είτε στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η τιμή με την οποία θα πληρωθούν οι παραγωγοί.
Την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται εξέφρασε σε δηλωσεις του ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου της Βύσσας, Γιάννης Μαργαριτίδης, σημειώνοντας ότι «σε περίπτωση που το καλαμπόκι πουληθεί με τελική τιμή τα 14 λεπτά, οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να βγάλουν ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας».
Παράλληλα επεσήμανε ότι η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων, έως και 200%, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση του αγροτικού κόσμου, σε συνδυασμό και με την αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης.
Στην τιμή των 14 λεπτών αγοράζει αυτή τη στιγμή το καλαμπόκι ο Συνεταιρισμός Πτηνοτρόφων "ΠΙΝΔΟΣ", ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές καλαμποκιού για ζωοτροφή στη χώρα μας, ενώ η χρηματιστηριακή πίεση και όλες οι ενδείξεις στην αγορά δεν δείχνουν για την ώρα τουλάχιστον πως η τιμή του προϊόντος θα κινηθεί ανοδικά.
Άλλωστε, είναι δεδομένο πως οι εξελίξεις στην αγορά του καλαμποκιού φέτος δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, δεδομένου του η τιμή του έχει κατρακυλήσει ακόμα και κάτω από τα επίπεδα των 16,5 λεπτών το κιλό. Η τιμή αυτή μόλις που καλύπτει το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με παραγωγούς.
Συμπερασματικά λοιπόν αγρότες "σφίξτε τα ζωνάρια" και κάντε υπομονή...
Η "θεωρία" της υπερπαραγωγής σιτηρών και γενικά δημητριακών για τις ανάγκες των πτηνοτρόφων και κτηνοτρόφων που θα απορροφούσαν την εγχώρια παραγωγή άνετα, αποδείχθηκε "μπουμέρανγκ", ενώ οι πολυδιαφημιζόμενες εκστρατείες για εξαγωγές δημητριακών σε τρίτες χώρες και σε χώρες της Άπω Ανατολής και την Ασία μπροστά στην παγκόσμια οικονομική κρίση κατέρρευσαν σαν "χάρτινος πύργος"...
Και έχουν μείνει κάποιοι αγροτοσυνδιακαλιστές και Ενώσεις να αναρωτιώνται: "τι έγινε βρε παιδιά"...;
Ίσως οι "τσαμπουκάδες" για τιμές 0,35€-0,40€ που προσδοκούσαν και κρατούσαν τους παραγωγούς σε αναμμένα κάρβουνα ή ήταν υπερβολικά αισιόδοξες ή απλά θέλουν αυτοί "εντατικά μαθήματα Πολιτικής και διεθνούς Οικονομίας"...
Από τάδε έφη:"SFIGGA"

Ανώνυμος είπε...

Στο άρθρο σας κύριε Παπαιωάννου είναι διάχυτο το αντιπολιτευτικό σας μένος . Κατανοητή η προσπάθειά σας(ίσως αργοπορημένη) να μπείτε στή λίστα τώρα που οι δεινόσαυροι αποσύρθηκαν.... Μου θυμίζετε περασμένες εποχές ΄75-΄82...Δεν τις πολυέζησα λόγω της τότε μικρής μου ηλικίας αλλά στις (Θήβα -Βάγια) καφετέριες συζητιέται...

Ανώνυμος είπε...

Μr SFIGGA, πηρες πολλες φορες 800 κιλα το στρεμα εκει στα Βαγια? Μας δουλευεις ρε φιλε, 700 κιλα στην καλυτερη χρονια στα πιο καλα μαυρο-χωματα της Καρδιτσας, μεσα στον Πηνειο. Πουθενα αλλου, και εχουμε γεωτρησεις, καρουλια σταγονες, λιπασματα, φαρμακα, εχουμε δοκιμασει τα παντα και δεν εχουμε παρει παραπανω.

AK