Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

«Μαύρη» χρονιά για τους παραγωγούς βαμβακιού



Θεόδωρος Κ. Παπαϊωάννου, Πολιτικός Μηχανικός

Ως γνωστό λίγα μόλις 24ωρα πριν δημοσίευσα άρθρο μου με τίτλο «αζήτητο το στάρι φθηνό το βαμβάκι» : 1) σ΄ αυτό το blog {μαζί με τα υψηλού επιπέδου σχόλια που ακολούθησαν} και 2) στα «ΒΟΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» Έγινα αμέσως μετά αποδέκτης πολλών ευχαριστηρίων τηλεφωνημάτων Βοιωτών και Λοκρών αγροτοσυνδικαλιστών και αυτοδιοικητικών. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι προκάλεσε εκ μέρους των την αποστολή στην έγκριτη εφημερίδα «EΘΝΟΣ» του παρακάτω δομημένου, εμπεριστατωμένου, τεκμηριωμένου κειμένου που μας δικαιώνει πλήρως και αντλεί πολλά από τα αναφερόμενα στοιχεία στο blog που εξελίσσεται τάχιστα πλέον σε βάση αναφοράς τουλάχιστο της Βοιωτίας. Δημοσιεύθηκε την 25/10/08 και σας το μεταφέρω αυλεξεί.
Απόψε λοιπόν δεν θα γράψω αλλά αξίζει να αντιγράψω. Το παραδίδω προς ανάγνωση σε όσους ενδιαφέρονται και δεν διάβασαν σήμερα αυτή την εφημερίδα. 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ:
Στα 28 λεπτά το κιλό έπεσε η τιμή του προϊόντος από 42-45 λεπτά το κιλό που ήταν πέρυσι. Πρόβλημα και στην ποιότητα προκάλεσαν οι βροχές του Σεπτεμβρίου. 
Μαύρη εποχή για τον «λευκό χρυσό». Την πιο δύσκολη χρονιά βιώνουν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, με την εμπορική τιμή να κατακρημνίζεται στα χαμηλότερα επίπεδα που υπήρξαν ποτέ, ενώ και η ποιότητα του προϊόντος είναι πολύ υποβαθμισμένη.
Από 42-45 λεπτά το κιλό που ήταν η εμπορική τιμή πέρσι, φέτος κατρακύλησε στα 28 λεπτά και τα μηνύματα που έρχονται από τον Κάμπο λένε ότι θα πέσει και κάτω από τα 25 λεπτά.
Αγρότες και αγροτοσυνδικαλιστές δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει ότι το βαμβάκι είναι... χρηματιστηριακό προϊόν και καταποντίζεται διεθνώς η εμπορική του τιμή. Καταλαβαίνουν τα απλά, τη δική τους γλώσσα, τα χρήματα που βάζουν τελικά στην τσέπη. 
«Η χρονιά είναι χάλια. Σκεφτείτε ότι κάποτε ο βαμβακοπαραγωγός ήταν ένας πλούσιος αγρότης και σήμερα κάνουμε αιτήσεις στον ΕΛΓΑ ζητώντας αποζημιώσεις από καταστροφές για να αυξήσουμε το εισόδημά μας», είπε στο «Εθνος» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς Γιάννης Νταβαλούνης. 
Η εποχή «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» που έβγαζε κατά χιλιάδες τους αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου στην εθνική οδό κι έκοβε την Ελλάδα στα δύο, πέρασε ανεπιστρεπτί. 
Συρρίκνωση
Τα 3.700.000 στρέμματα του 2005 έγιναν σήμερα 2.780.000 και του χρόνου πρέπει οπωσδήποτε να πέσουν στα 2.500.000 στρέμματα, καθώς με τη νέα ΚΟΑ βαμβακιού που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, με αυτά τα στρέμματα η συνδεδεμένη ενίσχυση θα φτάσει στα 80 ευρώ/στρ. ανά παραγωγό. 
Το κρυφό χαρτί της νέας ΚΟΑ είναι η στρεμματική απόδοση, η οποία θα αποφασιστεί χωριστά σε κάθε κράτος με υπουργική απόφαση και θα ορίζει πόσα κιλά πρέπει να παράγει κάθε παραγωγός στο στρέμμα για να δικαιούται αυτής της επιδότησης. 
Σημειώνεται ότι σήμερα η συνδεδεμένη ενίσχυση είναι 59 ευρώ/στρ., ενώ η αποσυνδεδεμένη -την οποία εισπράττουν όλοι όσοι έχουν κατοχυρώσει δικαιώματα για να σπείρουν βαμβάκι- είναι 96 ευρώ/στρ.
Επεσαν τα στρέμματα, έπεσε και η συνολική παραγωγή κι από τους 1.250.000 τόνους το 2004 φέτος, μόλις και μετά βίας θα φτάσουμε τους 750.000 τόνους.
Ανάλογη πτώση ακολουθούν και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ισπανία, όπου φέτος καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι κατά 15% λιγότερες εκτάσεις συγκριτικά με πέρσι, ενώ υπήρξαν περιοχές, όπως η Μάλαγα, όπου η βαμβακοκαλλιέργεια εγκαταλείφθηκε τελείως.
Η χρονιά δεν είναι καλή και από απόψεως ποιότητας στη χώρα μας, καθώς οι βροχές του Σεπτεμβρίου πέτυχαν το βαμβάκι στο άνοιγμά του και το κατέστρεψαν. «Με αυτές τις τιμές στο μέλλον κανείς αγρότης δεν θα θέλει να σπείρει βαμβάκι. Σιγά σιγά όλοι απομακρυνόμαστε από αυτό, γιατί δεν βγάζουμε ούτε το κόστος παραγωγής», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας- Αγιάς -Τιρνάβου και της Διακλαδικής Βάμβακος Θανάσης Κοκκινούλης.
ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ
Παραλαμβάνουν με ανοιχτή την τιμή.
Σε όλη τη χώρα οι παραγωγοί παραδίδουν το βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια με ανοιχτές τιμές και δεν γνωρίζουν ποια εμπορική τιμή θα πάρουν στο τέλος. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός κάνει λόγο για «αλαλούμ» κι ο συνάδελφός του από την ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος εκτιμά ότι η εμπορική τιμή δεν θα ξεπεράσει τα 28 λεπτά το κιλό.
«Αν δεν ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις εκκλήσεις μας για μια καλή τιμή που θα ικανοποιεί τον παραγωγό, θα έχουμε δύσκολο χειμώνα. Και δεν πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν δει μεγάλες κινητοποιήσεις και πάλι στην εθνική οδό», μας είπε ο κ. Νταβαλούνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποιότητα του βαμβακιού είναι φέτος υποβαθμισμένη λόγω των βροχών και οι τιμές είναι απογοητευτικές. 
Εχοντας γνώση των όσων συμβαίνουν, οι Τούρκοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αγοράσουν ελληνικό βαμβάκι, δήλωσαν όμως ότι θα παζαρέψουν σκληρά τις τιμές. Αντίθετα, οι Ιταλοί και οι Αυστριακοί προτίθενται να αγοράσουν στις περσινές τιμές, αλλά ζητούν ίδια, ίσως και καλύτερη ποιότητα -πράγμα όμως δύσκολο να πετύχουν. 
«Ο χρηματιστηριακός δείκτης του βαμβακιού πήρε την κατηφόρα και δεν λέει να σταματήσει. Φτάσαμε στο σημείο να μην καλύπτουμε ούτε καν το κόστος παραγωγής και δυστυχώς δεν φαίνονται σημάδια ανάκαμψης για φέτος τουλάχιστον. Δεν μας έφτανε η πτώση των τιμών διεθνώς, ήρθαν και οι βροχές και μας αποτελείωσαν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λαμίας Αθανάσιος Παπαθανασόπουλος.
Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα το βαμβάκι, όπου εκφράστηκε η δεινή θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι αγρότες, χωρίς ωστόσο να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: