Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

ΗΡΩΝ και στο Δομοκό ...



Απο το lithanthrakas.wordpress.com

Κάποιοι θα θυμούνται την παλιά διαφήμιση, που έλεγε: “Σαράφης στην Αθήνα, Σαράφης τώρα και στα Τρίκαλα”. Μια μεταφορά στο σύγχρονο ενεργειακό τοπίο θα μπορούσε να είναι: “ΗΡΩΝ στη Θήβα, ΗΡΩΝ στο Μαντούδι, ΗΡΩΝ τώρα και στο Δομοκό”. Αφορμή για τον παραλληλισμό δίνουν τα σημερινά (22/9) δημοσιεύματα ορισμένων ιστοσελίδων, που αναπαράγουν δημοσίευμα της εφημερίδας “ΙΣΟΤΙΜΙΑ” και αναφέρονται στο σχέδιο της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ, θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, να κατασκευάσει δύο μονάδες φυσικού αερίου, ισχύος 800 – 900 MW, στην περιοχή του Δομοκού Φθιώτιδας.
“Την κατασκευή δύο μονάδων συνολικής ισχύος 800 έως 900 μεγαβάτ (400 έως 450 η καθεμία) σχεδιάζει για την περιοχή του Δομοκού η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, Ήρων. Οι σχετικές αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί τις προηγούμενες ημέρες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η τελική γνωμοδότηση για τη χορήγηση άδειας παραγωγής αναμένεται σύντομα.
Πηγές της εταιρείας εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο φάκελος που κατατέθηκε είναι άρτιος, ενώ παράλληλα έχει διασφαλιστεί η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών για την εγκατάσταση της μονάδας. Σημειώνεται ότι το ιδιόκτητο οικόπεδο της Ήρων, όπου αναμένεται να εγκατασταθεί η μονάδα, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το δίκτυο του φυσικού αερίου, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και το καλώδιο από το δίκτυο υψηλής τάσης. Έτσι, οι εργασίες διασύνδεσης με τα δίκτυα υψηλής τάσης και φυσικού αερίου, θα είναι σύντομες και χαμηλού κόστους.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι εντός χρονοδιαγράμματος, εξελίσσονται οι εργασίες στη μονάδα Ήρων ΙΙ. Η μονάδα θα έχει ισχύ 435 μεγαβάτ και εγκαθίσταται στην περιοχή του Άγιου Νεκτάριου, δίπλα στη μονάδα Ήρων Ι, ισχύος 144 μεγαβάτ. Αν και επισήμως δεν γίνεται σχετική αναφορά, θεωρείται πολύ πιθανό η συγκεκριμένη μονάδα να είναι η πρώτη που θα ενταχθεί στο σύστημα μετά τη συμπαραγωγή της Endesa Hellas. Τουλάχιστον σε δοκιμαστική λειτουργία, η μονάδα εκτιμάται ότι μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι, του 2009.” (από το capital.gr)
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΗΡΩΝ: λειτουργεί μονάδα φυσικού αερίου στη Θήβα, ισχύος 147 MW, κατασκευάζει δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου, επίσης στη Θήβα, ισχύος 435 MW, έχει ζητήσει την κατασκευή μονάδας λιθάνθρακα στο Μαντούδι, ισχύος 460 MW, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στα Βάγια Βοιωτίας, ισχύος 435 MW. Οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν ένα μόνο μέρος του γενικότερου σχεδίου μετατροπής της περιοχής Βοιωτίας – Εύβοιας στο νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο της χώρας, που τώρα βλέπουμε να επεκτείνεται και στη Φθιώτιδα (Δομοκός – Λάρυμνα). Ο πίνακας που ακολουθεί είναι αποκαλυπτικός:



Είναι φανερό, και μόνο από την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή της ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας (με επίκεντρο, φυσικά, τη Βοιωτία), το πόσο βάσιμη είναι η κριτική μας στο διαμορφούμενο ενεργειακό τοπίο και στο νέο ενεργειακό (μη) σχεδιασμό: τεχνητή διόγκωση των ενεργειακών αναγκών, απουσία πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας, επιμονή στα ορυκτά καύσιμα, ανεξέλεγκτη χωροθέτηση και δράση των παραγωγών ενέργειας, υπερσυγκέντρωση εγκαταστάσεων, πλήρης αδιαφορία για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Για να υπηρετηθεί αυτό το μοντέλο, είναι φυσικό να δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, σε βάρος της χρήσης του στην τελική κατανάλωση, πολιτική που θα συνεισέφερε στον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον τελικό χρήστη.
Σε αυτή τη βάση, επίσης, στρώνεται το έδαφος για την ανάπτυξη νέων μεγάλων σχημάτων στο χώρο της ενέργειας, που θα συνεχίσουν να πιέζουν στην, ήδη, στρεβλή κατεύθυνση που ακολουθεί ο ενεργειακός τομέας της χώρας. Πρόσφατο απτό παράδειγμα η έγκριση της Ε.Ε. για την υλοποίηση του κοινοπρακτικού σχήματος ανάμεσα στα Ελληνικά Πετρέλαια και την ιταλική EDISON.

Δεν υπάρχουν σχόλια: