Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Η Γουώλ Στρήτ σε επίπεδα 2003



Από VOA

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας υποχώρησαν οι Αμερικανικές χρηματαγορές τη Τετάρτη, καθώς η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέα προγνωστικά της για ακόμη μεγαλύτερη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας για το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και το πρώτο τρίμηνο του 2009. 
Η Φέντ ανακοίνωσε ότι η Αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009 και το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί κατά 0,5% ή και περισσότερο φθάνοντας το 7,1%. Κατά την τελευταία μείωση των επιτοκίων της τον Οκτώβριο, Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι ενδεχομένως να μειώσει τα επιτόκια κι άλλο αν χρειαστεί για την τόνωση της οικονομίας. 
Ανταποκρινόμενος στα δυσοίωνα αυτά προγνωστικά ο δείκτης Ντάου Τζόουνς του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης υποχώρησε κάτω των 8 χιλιάδων μονάδων για πρώτη φορά από το 2003, ενώ κατακόρυφη πτώση σημείωσαν και οι τιμές των μετοχών των τριών μεγάλων Αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών General Motors, Ford και Chrysler, των οποίων οι διευθύνοντες σύμβουλοι κατέθεταν για δεύτερη κατά σειρά μέρα ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας ζητώντας οικονομική βοήθεια 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: