'Οταν τελειώσει η κατασκευή του Burj Dubai, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ... θα είναι το υψηλότερο κτήριο του κόσμου. Θα μπορούσε να έχει ύψος 244 μέτρα ή 305 μέτρα ή 762 μέτρα. Ποιος ξέρει;
1 σχόλιο:
Ανώνυμος
είπε...
Η ανθρώπινη ματαιοδοξία στο μεγαλείο της. Αντί να εξυψώσουμε τον άνθρωπο, ανυψώνουμε μεγαλειώδη κτίρια. Φτιάχνουμε νέους πύργους της Βαβέλ. Οι Αμερικάνοι υπερηφανεύονταν για τους δίδυμους πύργους τους. Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα; Γίνηκαν άμορφη μάζα, παρασύροντας στο πέσιμό τους όλες τις ελευθερίες του ανθρώπου κι όλες τις ηθικές αξίες. Έδωσαν την αφορμή, σ’ αυτούς που τους γκρέμισαν- γιατί είμαι ένας απ’ αυτούς που υποστηρίζουν από την πρώτη στιγμή πως οι τρωγλοδύτες του Αφγανιστάν ήταν αδύνατο να οργανώσουν ένα τέτοιο εγχείρημα- να επιβάλουν την τρομοκρατία τους διεθνώς. Οι πύργοι έπεσαν από μια κάστα της οικονομικής μαφίας των ίδιων των Αμερικάνων. Πληροφορούμαστε για τους νέους πύργους της ματαιοδοξίας μας:
[[ Ολο και πιο ψηλά, όλο και πιο περίτεχνα, όλο και πιο ακριβά… Τα κτίρια του Ντουμπάι ξεπερνούν κάθε φαντασία σε σχεδιασμό και τρόπο κατασκευής. Το κρατίδιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα φιλοξενεί σε λίγο καιρό το υψηλότερο και πολυτελέστερο κτίριο στον κόσμο. Με ύψος πάνω από ένα χιλιόμετρο και αξία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο νέος Πύργος του Ντουμπάι, ο Τall Tower, θα πάρει τη θέση του κοντά στο λίγο χαμηλότερο υπό κατασκευή πύργο, το Μπουρτζ Ντουμπάι, που έχει ύψος 818 μέτρα και η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται το 2009. Ο σύγχρονος «Πύργος της Βαβέλ» θα διαθέτει περίπου 200 ορόφους, ενώ το κόστος παραμένει ανυπολόγιστο. Και όλα αυτά ενώ η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Τη μελέτη και την κατασκευή του Ψηλού Πύργου έχει αναλάβει η οικοδομική εταιρία Nakheel, η οποία έγινε γνωστή και εδραιώθηκε με τη δημιουργία των τεχνητών νησιών της χώρας σε σχήμα φοίνικα. Αυτή τη φορά, όμως, η εταιρία βασίστηκε στην ισλαμική γεωμετρική αρμονία. Οι αρχιτέκτονές της εμπνεύστηκαν από σπουδαία κτίρια-μνημεία της ισλαμικής αρχιτεκτονικής, όπως το παλάτι Αλάμπρα στη Γρανάδα της Νότιας Ισπανίας ή η γέφυρα του Ισφαχάν. Πολλοί μάλιστα θεωρούν την κατασκευή ως χειρονομία απέναντι στους Αραβες και τους μουσουλμάνους, σε μια χώρα όπου το 80% του πληθυσμού είναι ξένοι. Γύρω από το κτίριο θα χτιστούν άλλα 40 οικοδομήματα, τα οποία θα αποτελούνται από 20 έως και 90 ορόφους και θα συμπληρώνουν το τεράστιο σύμπλεγμα, το οποίο θα καλύπτει 2.700 στρέμματα, θα προσφέρει στέγη σε 55.000 ανθρώπους και χώρο εργασίας σε 45.000. Ενα τόσο ψηλό κτίριο δεν θα μπορούσε να έχει την ίδια θερμοκρασία σε όλους τους χώρους του. Οπως λένε οι κατασκευαστές, θα έχει πέντε διαφορετικά μικροκλίματα. Η θερμοκρασία στην κορυφή του κτιρίου θα είναι 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη σε σχέση με τους κατώτερους ορόφους. Ακόμη, οι εργαζόμενοι στο κτίριο θα μπορούν με τη βοήθεια ανελκυστήρων υψηλής ταχύτητας να παρακολουθούν το ηλιοβασίλεμα δύο φορές, μία από τον πρώτο όροφο και μία από τον τελευταίο. Οι ένοικοι θα μπορούν επιπλέον να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των εστιατορίων και των γυμναστηρίων που θα υπάρχουν στον πύργο. Ο Ψηλός Πύργος βρίσκεται ακόμη στις μακέτες και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η κατασκευή του θα χρειαστεί μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί. Στο μεταξύ, θα έχουν κατοικηθεί άλλα πολύ ψηλά κτίρια τα οποία κατασκευάζονται τώρα στο πλούσιο εμιράτο, όπως ο «μικρός» πύργος Πεντομίνιουμ, που έχει μόλις 120 ορόφους, ενώ τα εγκαίνιά του αναμένονται το έτος 2011. ]] Σε όσους θέλουν ψεύτικα μεγαλεία, νέους βαβελιανούς πύργους, αφιερώνω το ακόλουθο ποίημα, που δεν είναι προφανώς δικό μου:
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ Πως καταντήσαμε έτσι πάλι.. μετά από τόσο δρόμο.. ξαναγυρνάμε στο φημισμένο Πύργο της Βαβέλ, γι ακόμα μια φορά στην ιστορία του κόσμου κι όλοι μιλάμε, με κραυγές, συγκινήσεις ή ψίθυρο καθένας στη δική του γλώσσα... με μια άλλη εννοιολογία στις λέξεις ανάμεσα από αμφιλογία και σύγχυση. Ονομάζουμε Ελευθερία.. τον πόλεμο Φιλία.. λέμε, την εκμετάλλευση του άλλου Αγάπη.. ονομάζουμε το ερωτικό πάθος και την ανάγκη για συναισθηματική εξάρτηση και την αναζήτηση για κυριαρχία του ενός πάνω στον άλλο.. τον λέμε ΄Ερωτα. Πως καταντήσαμε έτσι πάλι... να ξαναβρεθούμε για άλλη μια φορά μέσα στον Πύργο της Βαβέλ... καθένας μόνος, χωρίς καμία όρεξη να ακούσουμε ο άλλος τι έχει να μας πει... και δίχως καμία επιθυμία για επικοινωνία... Καθένας μόνος στη φτώχεια της μίζερης πλουμιστής ζωής μας εκείνης της απάνθρωπης μοναξιάς, ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους με κραυγές, συγκινήσεις.. και ψίθυρο ...σε σύγχυση.
1 σχόλιο:
Η ανθρώπινη ματαιοδοξία στο μεγαλείο της. Αντί να εξυψώσουμε τον άνθρωπο, ανυψώνουμε μεγαλειώδη κτίρια. Φτιάχνουμε νέους πύργους της Βαβέλ.
Οι Αμερικάνοι υπερηφανεύονταν για τους δίδυμους πύργους τους. Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα; Γίνηκαν άμορφη μάζα, παρασύροντας στο πέσιμό τους όλες τις ελευθερίες του ανθρώπου κι όλες τις ηθικές αξίες. Έδωσαν την αφορμή, σ’ αυτούς που τους γκρέμισαν- γιατί είμαι ένας απ’ αυτούς που υποστηρίζουν από την πρώτη στιγμή πως οι τρωγλοδύτες του Αφγανιστάν ήταν αδύνατο να οργανώσουν ένα τέτοιο εγχείρημα- να επιβάλουν την τρομοκρατία τους διεθνώς. Οι πύργοι έπεσαν από μια κάστα της οικονομικής μαφίας των ίδιων των Αμερικάνων.
Πληροφορούμαστε για τους νέους πύργους της ματαιοδοξίας μας:
[[ Ολο και πιο ψηλά, όλο και πιο περίτεχνα, όλο και πιο ακριβά… Τα κτίρια του Ντουμπάι ξεπερνούν κάθε φαντασία σε σχεδιασμό και τρόπο κατασκευής. Το κρατίδιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα φιλοξενεί σε λίγο καιρό το υψηλότερο και πολυτελέστερο κτίριο στον κόσμο. Με ύψος πάνω από ένα χιλιόμετρο και αξία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο νέος Πύργος του Ντουμπάι, ο Τall Tower, θα πάρει τη θέση του κοντά στο λίγο χαμηλότερο υπό κατασκευή πύργο, το Μπουρτζ Ντουμπάι, που έχει ύψος 818 μέτρα και η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται το 2009. Ο σύγχρονος «Πύργος της Βαβέλ» θα διαθέτει περίπου 200 ορόφους, ενώ το κόστος παραμένει ανυπολόγιστο. Και όλα αυτά ενώ η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Τη μελέτη και την κατασκευή του Ψηλού Πύργου έχει αναλάβει η οικοδομική εταιρία Nakheel, η οποία έγινε γνωστή και εδραιώθηκε με τη δημιουργία των τεχνητών νησιών της χώρας σε σχήμα φοίνικα. Αυτή τη φορά, όμως, η εταιρία βασίστηκε στην ισλαμική γεωμετρική αρμονία. Οι αρχιτέκτονές της εμπνεύστηκαν από σπουδαία κτίρια-μνημεία της ισλαμικής αρχιτεκτονικής, όπως το παλάτι Αλάμπρα στη Γρανάδα της Νότιας Ισπανίας ή η γέφυρα του Ισφαχάν. Πολλοί μάλιστα θεωρούν την κατασκευή ως χειρονομία απέναντι στους Αραβες και τους μουσουλμάνους, σε μια χώρα όπου το 80% του πληθυσμού είναι ξένοι.
Γύρω από το κτίριο θα χτιστούν άλλα 40 οικοδομήματα, τα οποία θα αποτελούνται από 20 έως και 90 ορόφους και θα συμπληρώνουν το τεράστιο σύμπλεγμα, το οποίο θα καλύπτει 2.700 στρέμματα, θα προσφέρει στέγη σε 55.000 ανθρώπους και χώρο εργασίας σε 45.000.
Ενα τόσο ψηλό κτίριο δεν θα μπορούσε να έχει την ίδια θερμοκρασία σε όλους τους χώρους του. Οπως λένε οι κατασκευαστές, θα έχει πέντε διαφορετικά μικροκλίματα. Η θερμοκρασία στην κορυφή του κτιρίου θα είναι 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη σε σχέση με τους κατώτερους ορόφους. Ακόμη, οι εργαζόμενοι στο κτίριο θα μπορούν με τη βοήθεια ανελκυστήρων υψηλής ταχύτητας να παρακολουθούν το ηλιοβασίλεμα δύο φορές, μία από τον πρώτο όροφο και μία από τον τελευταίο. Οι ένοικοι θα μπορούν επιπλέον να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των εστιατορίων και των γυμναστηρίων που θα υπάρχουν στον πύργο.
Ο Ψηλός Πύργος βρίσκεται ακόμη στις μακέτες και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η κατασκευή του θα χρειαστεί μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί. Στο μεταξύ, θα έχουν κατοικηθεί άλλα πολύ ψηλά κτίρια τα οποία κατασκευάζονται τώρα στο πλούσιο εμιράτο, όπως ο «μικρός» πύργος Πεντομίνιουμ, που έχει μόλις 120 ορόφους, ενώ τα εγκαίνιά του αναμένονται το έτος 2011. ]]
Σε όσους θέλουν ψεύτικα μεγαλεία, νέους βαβελιανούς πύργους, αφιερώνω το ακόλουθο ποίημα, που δεν είναι προφανώς δικό μου:
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ
Πως καταντήσαμε έτσι πάλι..
μετά από τόσο δρόμο.. ξαναγυρνάμε
στο φημισμένο Πύργο της Βαβέλ,
γι ακόμα μια φορά στην ιστορία του κόσμου
κι όλοι μιλάμε, με κραυγές, συγκινήσεις ή ψίθυρο
καθένας στη δική του γλώσσα...
με μια άλλη εννοιολογία στις λέξεις
ανάμεσα από αμφιλογία και σύγχυση.
Ονομάζουμε Ελευθερία.. τον πόλεμο
Φιλία.. λέμε, την εκμετάλλευση του άλλου
Αγάπη.. ονομάζουμε το ερωτικό πάθος
και την ανάγκη για συναισθηματική εξάρτηση
και την αναζήτηση για κυριαρχία
του ενός πάνω στον άλλο.. τον λέμε ΄Ερωτα.
Πως καταντήσαμε έτσι πάλι...
να ξαναβρεθούμε για άλλη μια φορά
μέσα στον Πύργο της Βαβέλ...
καθένας μόνος, χωρίς καμία όρεξη
να ακούσουμε ο άλλος τι έχει να μας πει...
και δίχως καμία επιθυμία για επικοινωνία...
Καθένας μόνος στη φτώχεια
της μίζερης πλουμιστής ζωής μας
εκείνης της απάνθρωπης μοναξιάς,
ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους
με κραυγές, συγκινήσεις.. και ψίθυρο ...σε σύγχυση.
Δημοσίευση σχολίου