Από το ΣΚΑΙ.gr
Λανθασμένος είναι ο όρος "βιολογικό κρασί" που χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως εξηγεί ο "Οινοχόος" της εφημερίδας Καθημερινή σε κατατοπιστικό του αφιέρωμα που παρουσιάζει τις αλήθειες από τα ψέματα που επικρατούν γύρω από τα "πράσινα κρασιά".
Άλλοτε από άγνοια, κάποιες φορές σκόπιμα και παραπλανητικά ή, στην καλύτερη περίπτωση, για λόγους λεκτικής οικονομίας, πολλοί περιγράφουν ως βιολογικό το κρασί που παράγεται μεν από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, ακολουθεί δε τις διαδικασίες της συμβατικής οινοποίησης τονίζεται στο αφιέρωμα.
Σύμφωνα ωστόσο, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (κανονισμός 2092/91 της Ε.Ε.) δεν μπορούμε να μιλάμε για βιολογικό κρασί παρά μόνο για κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, αφού μέχρι στιγμής βιολογική οινοποίηση στην Ελλάδα δεν υπάρχει.
Ο ευρωπαϊκός κανονισμός 834/07 που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2009 αναμένεται να αλλάξει το τοπίο, καθώς προβλέπεται να ορίσει ενιαία κοινοτικά πρότυπα για τη βιολογική οινοποίηση.
Το βέβαιο είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια η βιολογική καλλιέργεια της αμπέλου σημειώνει σταθερά αυξητικές τάσεις. Ήδη σχεδόν 300 πιστοποιημένα οινοποιεία ανά την Ελλάδα βγάζουν αποκλειστικά -ή και- βιολογικές ετικέτες.
Αντίστοιχα, το 2006 η έκταση των βιολογικών αμπελώνων έφτανε τα 19.512,22 στρέμματα, όταν το 2002 οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αμπελιών ανέρχονταν στα 16.627,10 στρέμματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου