Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Νερό - δηλητήριο από τη Βοιωτία μέχρι τα Μεσόγεια



Από ΕΘΝΟΣonline

Η «στοιχειωμένη» δεξαμενή που υδροδοτεί ένα μεγάλο μέρος της Λούτσας είναι τρύπια, με αποτέλεσμα εκτός από τη διαρροή νερού να έχουμε και εισροή μικροβίων.

Ρυπασμένη με εξασθενές χρώμιο είναι η ευρύτερη υδρολογική Λεκάνη του Ασωπού ποταμού, καθώς το καρκινογόνο χημικό στοιχείο ανιχνεύεται από τη Θήβα και τη Χασιά μέχρι τον Ωρωπό, το Μαρκόπουλο και την Αρτέμιδα.
Δηλητηριασμένο εξακολουθεί να είναι το νερό από τη Βοιωτία μέχρι τα Μεσόγεια κι όμως το πρόβλημα δείχνει πλέον ξεχασμένο και οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που η Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς (2004) βρήκε εξασθενές χρώμιο σε βρύσες και γεωτρήσεις της περιοχής Οινοφύτων.
Ειδικά για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής αγνοούνται ακόμα τα αποτελέσματα ερευνών που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν για τις συγκεντρώσεις του τοξικού ρύπου.
Στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης των βλαπτικών επιδράσεων του εξασθενούς χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό ο Δήμος Οινοφύτων. Η μελέτη εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες της ΕΕΧ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιστημονικού Τμήματος Περιβάλλοντος της ΕΕΧ, Ιωάννη Σιταρά.
Οι επιπτώσεις στην υγεία
Σύμφωνα με τη μελέτη, το εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)] όταν συναντιέται στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής ρύπανσης.
Λόγω της μεγάλης τοξικότητάς του, απόβλητα που περιέχουν εξασθενές χρώμιο πρέπει απαραιτήτως πριν από τη διάθεσή τους στο περιβάλλον να υφίστανται κατεργασία μετατροπής του Cr(VI) σε αδιάλυτες μορφές του τρισθενούς χρωμίου.
Εισπνέοντας αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα Cr(VI) είναι δυνατόν να προκληθούν ερεθισμός στη μύτη, ρινορραγίες, έλκη και οπές στο ρινικό διάφραγμα.
Η εισαγωγή στον ανθρώπινο οργανισμό μεγάλων ποσοτήτων Cr(VI) μέσω των μολυσμένων τροφών ή του νερού είναι δυνατόν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και έλκη, σπασμούς, καταστροφή των νεφρών και του ήπατος ακόμα και θάνατο, ανάλογα με το επίπεδο της μόλυνσης.
Η επαφή με το δέρμα ορισμένων ενώσεων του Cr(VI) είναι δυνατό να προκαλέσει έλκη. Μελέτες και στατιστικά αποτελέσματα απέδειξαν τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου ύστερα από έκθεση σε Cr(VI) μέσω της εισπνοής, με τη μορφή αερολύματος ή στερεών αιρουμένων σωματιδίων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε ότι το Cr(VI) είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο και η Διεύθυνση Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (DHHS) κατέταξε ορισμένες ενώσεις του Cr(VI) ως καρκινογόνους. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) όρισε ότι το Cr(VI) στον αέρα είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο.
Η έρευνα
Σε αντίθεση με την αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση του στον εισπνεόμενο αέρα, ανάλογη δράση σε πόσιμο νερό δεν έχει άμεσα αποδειχθεί, κυρίως λόγω της δυσκολίας να αναπτυχθούν μοντέλα που να βασίζονται σε πειραματόζωα και να μιμούνται αξιόπιστα την ανθρώπινη κατάσταση, καθώς και λόγω της έλλειψης ενδελεχών επιδημιολογικών μελετών.
Ομως, η όλο και αυξανόμενη ποσότητα επιστημονικών δεδομένων από τη βασική έρευνα και την εκ νέου αξιολόγηση παλαιότερων ερευνών που περιείχαν επιδημιολογικά δεδομένα οδηγούν την επιστημονική κοινότητα προς την κατεύθυνση ότι το Cr(VI) είναι καρκινογόνο και μέσω της κατάποσης.
Η ορθότητα της θεώρησης αυτής ενισχύεται από τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, όπου αποδεικνύεται ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε πόσιμο νερό προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα.
Τα αποτελέσματα τελευταίας τοξικολογικής έρευνας οδήγησαν την Πολιτεία της Καλιφόρνιας να μειώσει τις οριακές τιμές που είχαν προταθεί το 2001 για το ολικό χρώμιο στο πόσιμο νερό -από 50 μg/L σε 2,5 μg/L- και να εισαγάγει για πρώτη φορά όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό: 0,2 μg/L.
Ωστόσο, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρείται ότι το εξασθενές χρώμιο δεν πρέπει να ανιχνεύεται καθόλου, γι αυτό και δεν τίθεται κανένα όριο για τον συγκεκριμένο ρύπο.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ
kallipateira@pegasus.gr


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή,Κα ΛΑΓΙΟΥ.Το πρόβλημα του Cr+6 είναι πολύ μεγάλο.Σας θυμίζω τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι,τον Ωροπό,το Δήλεσι,την Θήβα,τα Βάγια Βοιωτίας.....Πολύ πιθανόν,το πρόβλημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις,συνεπικουρούσης της έλλειψης βούλησης για εφαρμογή κανόνων και απαγορευτικών διατάξεων.Αφού ξεκινήσατε (άν ξεκινήσατε) έρευνα και αν δεν είναι "ευκαιριακό" το ρεπορτάζ,ψάξτε με την συνδρομή της έγκριτης εφημερίδας στην οποία εργάζεσθε,την ποιότητα του νερού και σε άλλα Δ.Δ. των Αθηνών.Ενδέχεται να βρεθείτε προ εκπλήξεων.Πολύ πιθανόν,η ρύπανση στη Λούτσα να μην οφείλεται στο διάτρητο δίκτυο και την δεξαμενή,αλλά στα νερά της Υλίκης,που λόγω της ξηρασίας αντλούνται για να ενισχύσουν το υδραγωγείο του Μόρνου.Η Υλίκη,είναι ρυπασμένη με Cr+6 επομένως και άλλες περιοχές ίσως έχουν ποιοτικό πρόβλημα.Αν όχι,τότε στη Λούτσα το διάτρητο δίκτυο,ρυπαίνεται απο την άνευ κανόνων απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων.Ως εκ τούτου,ερευνήστε πού διοχετεύουν ανεπεξέργαστα απόβλητα οι υπάρχουσες στην ευρύτερη περιοχή βιομηχανίες ή βιοτεχνίες βερνικιών και χρωμάτων,αλουμινίου,βαφεία-φινιριστήρια νημάτων και υφασμάτων,επεξεργασίας δερμάτινων ειδών ένδυσης ή υπόδησης,επίπλων κ.λ.π. Ό,τι παράνομο ανακαλύψετε,ευθύνεται για την ρύπανση.Βέβαια χρειάζεται "προσοχή" και οπωσδήποτε ανακοίνωση των ευρυμάτων.Καλή τύχη στην έρευνα. ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΑΣΘΕΝΟΠΛΗΚΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν στο Δημαρχείο το θέμα του νερού μας φέρνει στο νου την παροιμία: « ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ ».
Αυτή η Ελληνική παροιμία είναι από τις πιο γνωστές και πιο διαδεδομένες σε όλη την χώρα. Υπονοεί πως κάποιος βρίσκεται σε μια κατάσταση στην οποία δεν μπορεί να εναρμονιστεί με το περιβάλλον του και αδιαφορεί για τον περίγυρο του. Θέλει να μας δείξει ο λαϊκός αφηγητής πως το αποτέλεσμα είναι δεδομένο εκ των προτέρων, ο κουφός δεν θα ακούσει ποτέ την πόρτα να χτυπάει.
Και κάποιος δεν μπορεί να εναρμονιστεί με το περιβάλλον του όταν δεν γνωρίζει. Το πιτσιρίκι που αγνοεί τον κίνδυνο της φωτιάς, αν δεν καεί δεν μπορεί να αντιληφθεί το πόσο επικίνδυνη είναι στην πραγματικότητα η φωτιά. Οι άνθρωποι που εκλέξαμε είναι αμαθείς- ο καλύτερος έχει βγάλει το Λύκειο- με αποτέλεσμα να μην έχουν την ευαισθησία να ψάξουν ένα τόσο σοβαρό θέμα, όσο είναι η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό. Αλλά και ο περίγυρός τους είναι της ίδιας συνομοταξίας, μιας και εδώ ισχύει η άλλη παροιμία: « Όμοιος τον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα », ώστε να ασκηθεί η κατάλληλη ενδογενής πίεση, που θα τους ανοίξει τα μάτια.
Για αυτό έχουμε τα ειρωνικά σχόλια από τα γνωστά μας παπαγαλάκια, που αντί να κλείσουν ερμητικά το στόμα τους, έχουν κλείσει ερμητικά μάτια κι αυτιά. Και βγαίνουν χωρίς ντροπή να μας μιλήσουν για τους δρόμους. Σιγά τα έργα. Σε τι αναβαθμίστηκε η ζωή μας;
Όταν αδιαφορείς για τον περίγυρό σου, δε φροντίζεις να αξιοποιήσεις τους ανθρώπους του τόπου σου. Γιατί δεν πήραν στα σοβαρά τις υποδείξεις των άξιων ειδικών σε θέματα νερού, που κατάγονται από την πόλη μας. Με αποτέλεσμα να καρκινοβατούν για μήνες και να κωφεύουν στις συστάσεις αυτών που γνωρίζουν. Και δεν φτάνει αυτό, θεωρούν αντίπαλους όλους αυτούς που φωνάζουν για το νερό, ενώ πολλοί ήσαν υποστηρικτές τους στις δημοτικές εκλογές και επιπλέον θα μπορούσαν να τους διατηρήσουν φίλους τους, αν είχαν την στοιχειώδη λογική να τους ακούσουν.
Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία όχι μόνο απαξιώνει συστηματικά τα λεγόμενά μας, όχι μόνον παραπλανά τον κόσμο προπαγανδίζοντας πως δεν υφίσταται πρόβλημα νερού, αλλά αρνείται επιδεικτικά ακόμα και να ακούσει ή να προβληματιστεί, στο ελάχιστο! Φαίνεται πως πάσχουν από «πολιτική κώφωση».
Αφού για ένα εξάμηνο- ένα χαμένο εξάμηνο με επιβάρυνση της υγείας μας και κύρια των μικρών παιδιών- αδράνησαν, ήρθε ο καιρός να θυμηθούμε κάποια άλλη παροιμία : «Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Καιρός, λοιπόν, να αρχίσουν οι δυναμικές αντιδράσεις, αρχίζοντας από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων όλων των σχολείων, οι οποίοι θα έρθουν σε συνεννόηση για από κοινού δράση. Επίκουρος η Πρωτοβουλία Πολιτών και οι άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι.
Όχι ‘άλλα λόγια κι ευχολόγια, τώρα δράση…