Από το ETHNOS.gr
Η γυμναστική είναι το καλύτερο και φθηνότερο «φάρμακο» για την πρόληψη και τη θεραπεία παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και η υπερχοληστεριναιμία.
Οι γυμνασμένοι έχουν μειωμένη θνησιμότητα κατά 38% σε σύγκριση με όσους κάνουν καθιστική ζωή. Η άσκηση πρέπει να είναι προγραμματισμένη, δομημένη και επαναλαμβανόμενη κίνηση και να στοχεύει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.
Tις επισημάνσεις αυτές κάνει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Παύλος Τούτουζας, στο βιβλίο του που εξέδωσε πρόσφατα με τίτλο «Αλκικαρδία, εις έτη πολλά και ευτυχή».
Ο καθηγητής υπογραμμίζει πως όσο βελτιώνεται η φυσική κατάσταση τόσο μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, ακόμη και σε άτομα υψηλού κινδύνου. Πάσχοντες από τρεις παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, υπερχοληστεριναιμία και υπέρταση, οι οποίοι βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση, έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας συγκριτικά με ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή και δεν έχουν κανέναν παράγοντα κινδύνου. Το ίδιο συμβαίνει και σε ανθρώπους με κληρονομική προδιάθεση.
Μελέτη
Σημαντικά είναι τα οφέλη και στις γυναίκες ηλικίας 40 έως 65 ετών, καθώς και στους ηλικιωμένους. Μελέτη που έγινε σε 2.678 άνδρες, ηλικίας 71 έως 93 ετών, έδειξε ότι βαδίζοντας τουλάχιστον 2,5 χιλιόμετρα την εβδομάδα μείωσαν στο μισό την καρδιαγγειακή θνησιμότητα σε σύγκριση με όσους έκαναν καθιστική ζωή. Σε άλλη μελέτη ανδρών και γυναικών πάνω από 65 ετών, φάνηκε ότι το περπάτημα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την εβδομάδα, μειώνει κατά 31% τις έκτακτες εισαγωγές στο νοσοκομείο από καρδιαγγειακά επεισόδια σε σύγκριση με όσους βάδιζαν λιγότερο από μία ώρα εβδομαδιαίως.
Στους αγύμναστους η πίεση ανεβαίνει πολύ με το ανέβασμα ενός πενταόροφου κτιρίου από τις σκάλες. Σε κάποιον με φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης, η πίεσή του φτάνει από 12 σε 16. Στον υπερτασικό, από 14 φτάνει στο 22, ενώ στον γυμνασμένο ανεβαίνει λιγότερο. Με την άσκηση ανοίγουν οι πνεύμονες και το οξυγόνο κυκλοφορεί πιο εύκολα στο αίμα. Οι αρτηρίες χαλαρώνουν σε προσπάθεια, το αίμα ρέει περισσότερο, ώστε να τρέφει με θρεπτικές ουσίες και να δίνει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο, στο ήπαρ, στον σπλήνα, στους νεφρούς και στο μυϊκό σύστημα.
Οι γυμνασμένοι διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς ταχυπαλμίες, συχνό φαινόμενο στους αγύμναστους. Η καρδιά αποδίδει περισσότερο σε κάθε συστολή και το έργο της ημέρας γίνεται με άνεση. Οι γυμνασμένοι έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά, το οποίο «ευθύνεται» περισσότερο για τα καρδιαγγειακά.
Η γυμναστική μπορεί να είναι αποτελεσματική και χωρίς όργανα ή γυμναστήριο. Στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων προτεραιότητα έχει η ισοτονική άσκηση. Πρόκειται για την άσκηση που περιέχει κίνηση, όπως το βάδισμα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το τένις, ο χορός και η κολύμβηση. Στον αντίποδα βρίσκεται η ισομετρική άσκηση.
Ο ασκούμενος είναι ακίνητος και σηκώνει βάρη ή χρησιμοποιεί άλλα όργανα. Με την ισομετρική άσκηση ανεβαίνει η πίεση και για τον λόγο αυτό η συγκεκριμένη άσκηση απευθύνεται σε υγιείς. Οι γυμνασμένοι που έχουν κάποια πάθηση μπορούν να σηκώνουν μικρό βάρος.
Ασκήσεις πρέπει να γίνονται στο σπίτι ή στο γραφείο τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα επί 20 λεπτά. Στις νέες ηλικίες, μπορεί κανείς να σηκώνει με το χέρι βάρος 1 έως 1,5 κιλό ή να αρπάζει και με τα δύο χέρια 3 έως 5 κιλά και από χαμηλά να τα σηκώνει σιγά σιγά οριζόντια και να κάνει εκτάσεις των χεριών. Το ίδιο μπορεί να γίνεται και με ασκήσεις για ενίσχυση των μυών στα πόδια. Μία άλλη άσκηση γίνεται από ύπτια θέση. Ξαπλωμένος στο πάτωμα και μετά από 10 έως 15 κάμψεις και εκτάσεις των ποδιών, ο αθλούμενος προσπαθεί να φέρει τραβώντας το γόνατο στη μύτη και επαναλαμβάνει την κίνηση 10 έως 12 φορές.
Με βαθιά εισπνοή επιμένει να φουσκώνει η κοιλιά και μετά βγάζει αργά τον αέρα στην εκπνοή, ρουφώντας το κοιλιακό τοίχωμα προς τη σπονδυλική στήλη.
Από την όρθια θέση γυμνάζεται και η σπονδυλική στήλη με στροφές και κάμψεις του κορμού, καθώς και ο αυχένας, με στροφές, κάμψη και έκταση του κεφαλιού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου