Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Αναρμόδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Ασωπό ...



Από ΣΚΑΙ.gr

Δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ η στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Νομαρχίας για την προστασία του Ασωπού ποταμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, που απαντά στην αναφορά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Επίσης, απαντά ότι δεν υπάρχει μελέτη από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) που ανέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το (ΙΓΜΕ) έκανε μόνο μια αναγνωριστική διερεύνηση για το θέμα των υπόγειων νερών με σκοπό να προτείνει την εκπόνηση μελέτης που θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το υπουργείο κάνει λόγους για ευθύνες που θέλουν ορισμένοι να του αποδώσουν για τον Ασωπό ποταμό και τονίζει ότι καταβάλει μία συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Επίσης, το υπουργείο τονίζει, ότι η αρμοδιότητα καθαρισμού του Ασωπού ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά το έργο χαρακτηρίστηκε εθνικό ώστε να παρέμβει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Αναφέρει δε ότι οι εργασίες καθαρισμού ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2007 και το έργο ολοκληρώθηκε τρεις μήνες μετά. Ακόμα, επισημαίνει ότι οι έλεγχοι στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής είναι συνεχείς.
Υπενθυμίζεται ότι, σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ανέφερε ότι καμία από τις ουσιαστικές προτάσεις που έχει καταθέσει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης για τον Ασωπό ποταμό δεν υλοποιείται. Επίσης, το ΤΕΕ έκανε λόγο για ανεπαρκή στελέχωση και πενιχρό εξοπλισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Στις 7 Νοεμβρίου βρέθηκε στον Ασωπό η εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ "Γυρίσματα", όπου κάτοικοι κατήγγειλαν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα εδώ και ένα χρόνο για την βελτίωση της κατάστασης στον Ασωπό εκτός από επικοινωνιακά κόλπα.
Μάλιστα, η πρώην γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, τόνισε πως παρόλο που έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που έχει γίνει γνωστή η υπόθεση με το πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο, δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.
Η κα. Καραβασίλη βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για άσκηση κριτικής στο έργο της Υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: