Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Ημερίδες για «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν»



Από symparataxi.blogspot.com

Η Διοργάνωση και Διεξαγωγή Ημερίδων για το Περιβάλλον στην Βοιωτία

Οι ημερίδες για το περιβάλλον τείνουν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της τοξινωμένης καθημερινότητάς μας και γι΄ αυτό το λόγο αξίζει να ρίξουμε μια ματιά πίσω απ’ τις κουρτίνες του θεάτρου του παραλόγου.

Ποιοι διοργανώνουν ημερίδες για το Περιβάλλον; Οι πλέον αναρμόδιοι! Οι κάθε βαθμού τοπικές αυτοδιοικήσεις, Νομαρχία, Δήμοι ή οι σχετιζόμενοι με αυτούς θεσμοί όπως η ΤΥΔΚ, ΤΕΔΚ κλπ. Αν και οι εκ του νόμου αρμοδιότητες αυτών των εξουσιών είναι συγκεκριμένες δυστυχώς δεν ασκούνται(!) και αντί αυτών προτιμώνται διεξαγωγές ενημερωτικών ημερίδων για τις οποίες δεν έχουν καμία εκ του νόμου υποχρέωση.

Γιατί διοργανώνονται αυτές οι ημερίδες;
Το πολιτικό κόστος είναι πλέον βαρύ για τις καρεκλοκένταυρες εξουσίες μας. Κάτι πρέπει να κάνουν. Κάτι πρέπει να πουν στον τοξινωμένο, θυμωμένο και εγκλωβισμένο πολίτη. Αφού δεν εφαρμόζουν τους νόμους που θα τον προστάτευαν απ’ τους αδηφάγους βιομηχάνους, διοργανώνουν ημερίδες για να τον παραμυθιάσουν! Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος αρκετά σοβαρότερος. Όταν θέλουν να περάσουν σιγά-σιγά στον κοσμάκη τα σχέδιά τους για την καταστροφή της περιοχής, μια ημερίδα που θα ωραιοποιεί και θα ψεύδεται με αληθοφάνεια και επιστημονικοφάνεια είναι αυτό που χρειάζεται για την παραπλάνηση των ανενημέρωτων και ανεξόπλιστων πολιτών! Για παράδειγμα, με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να κουμαντάρουν την κοινή γνώμη ώστε να γίνει δυνατή η δημιουργία εργοστασίου καύσης των αποβλήτων της Αττικής και των βιομηχανικών εδώ στην πολύπαθη Βοιωτία. (Ημερίδα «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων» στις 01-10-2008 από την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. στην Θήβα). Ήδη ο Δήμαρχος Οινοφύτων μετά την επίσκεψη σε αντίστοιχη(;) μονάδα στην Γαλλία έσπευσε να εκφράσει την χαρά του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο! (Δημοτικό Συμβούλιο Οινοφύτων 11-11-2008)

Με πoια αφορμή διοργανώνονται αυτές οι ημερίδες;
Συνήθως κάποια έξαρση μιας πτυχής του πολυσύνθετου περιβαλλοντικού προβλήματος ή η οργανωμένη αντίδραση πολιτών που «κραυγάζουν» είναι αρκετά για να ξεφυτρώσει κάποια ημεριδούλα. Στην περίπτωση που η ημερίδα ξεφυτρώνει απ’ το πουθενά τότε κάποιο σχέδιο κρύβεται πίσω της και μένει σ’ εμάς τους τοξινωμένους να το ανακαλύψουμε. Γίνεται έτσι η καθημερινότητά μας πιο ενδιαφέρουσα (με σασπένς).

Ποιοι συμμετέχουν στο πάνελ;
Ο Διοργανωτής Νομάρχης, Δήμαρχος κλπ, ο επικοινωνιολόγος (όπου χρειάζεται για να καλύψει την ανεπάρκεια του αιρετού), οι φιλοξενούμενοι συνάδελφοι συν-εξουσιαστές (συμπαρίσταται ο ένας τον άλλο όταν χρειάζεται επικοινωνιακά) και ο/οι ειδικοί και «ειδικοί» επιστήμονες. Στην πρώτη γραμμή στους παρακολουθούντες η αφρόκρεμα της εξουσίας που δεν χωράει στο πάνελ, οι ενδιαφερόμενοι ή εμπλεκόμενοι (πχ εκπρόσωπος των βιομηχάνων) και πίσω όσοι πολίτες ενδιαφέρονται (για το καλό ή και το κακό) συνήθως ελάχιστοι, αφού η ενασχόληση με τα κοινά για την γενιά των 700€ θεωρείται κακόγουστο αστείο. Οπωσδήποτε υπάρχουν και δημοσιογράφοι τοπικών κυρίως ΜΜΕ.

Πως διεξάγεται η ημερίδα;
Ξεκινά με το καλωσορίσατε του προέδρου στον «αιδεσιμότατο», τους άρχοντες, τους υψηλά ιστάμενους και τελευταία στους πολίτες-θύματα, που αποφάσισαν να ξοδέψουν τον πολύτιμο χρόνο τους έστω και αν γνωρίζουν κατά βάθος πως στο τέλος μια απ’ τα ίδια θα είναι πάλι.
Στην συνέχεια κάθε ένας επίσημος απευθύνει έναν χαιρετισμό (σύμφωνα με το πρόγραμμα) δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που αντί για χαιρετισμό μας βομβαρδίζουν με μια ακατάσχετη φλυαρία επικοινωνιακών στερεοτύπων που έχουμε ήδη μάθει απ’ έξω απ’ την συχνή επανάληψή τους. Οι αναφορές τους στο περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι γενικές, αόριστες και παραπλανητικές. Συνήθως πετούν το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλους της εξουσίας που ΔΕΝ παρευρίσκονται. Οπωσδήποτε θα επικαλεστούν την δικαιολογία πως δεν έχουν προσωπικό οι υπηρεσίες τους, πως ο λαός τους κρίνει με την ψήφο και πως κάνουν ότι μπορούν και πως θα είναι πάντα δίπλα μας.

Μετά παίρνει τον λόγο ο ειδικός επιστήμονας. Αν ανήκει στους έντιμους υπηρέτες της επιστημονικής αλήθειας και δεν προσδοκά κάποιο κονδύλι για το τμήμα του απ΄ την κυβέρνηση τότε θα πει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, με προσοχή όμως και όσο το δυνατόν με διπλωματική γλώσσα. Δεν είναι εύκολο να τα βάλεις με την εξουσία ανοιχτά και ξεκάθαρα. Ίσως μάλιστα δεν είναι αυτός ο ρόλος του επιστήμονα αλλά η διατύπωση της επιστημονικής αλήθειας και μόνον αυτή, μακριά απ’ την πολιτική διάσταση των ανθρωπίνων καθημερινών πραγμάτων. Τα υπόλοιπα αποτελούν χρέος των πολιτών και των εξουσιών!

Υπάρχουν και οι «επιστήμονες» που δεν υπηρετούν την επιστήμη αλλά δια της «επιστήμης τους» την εξουσία που τους χρηματοδοτεί. Πλέον είναι γνωστά παγκοσμίως τέτοια παραδείγματα. Η περίπτωση του εξασθενούς χρωμίου είναι τέτοια και σε άλλο σημείωμα θα δώσω τα στοιχεία που έχω στην διάθεσή μου.

Μόλις τελειώσουν οι ειδικοί ξεκινά η συζήτηση. Κάποιοι πολίτες (συνήθως οι ίδιοι κάθε φορά) θέτουν απολύτως συγκεκριμένα ερωτήματα περιμένοντας μάταια να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις απ’ τους άρχοντες. Δεν παίρνουν παρά μια επανάληψη της ακατάσχετης φλυαρίας. Αν τολμήσουν να διακόψουν - διαμαρτυρόμενοι - τον ψευδόμενο άρχοντα θα δεχτούν συστάσεις δημοκρατικής λειτουργίας και σεβασμού των αξιών και των ανθρώπων από αυτούς που υπονομεύουν χρόνια τώρα την πολύτιμη υγεία και το περιβάλλον. Όσο διαρκεί η συζήτηση μεταξύ πολιτών και εξουσιών ο επιστήμονας παρακολουθεί αμίλητος. Το πρόβλημα είναι τεχνικά λυμένο! Πολιτική βούληση δεν υπάρχει!

Πως τελειώνουν οι ημερίδες αυτές;
Τελικά εξαρτάται απ’ τις ικανότητες του επικοινωνιολόγου το πώς θα τελειώσει επικοινωνιακά η ημερίδα. Έχουμε δει όλες τις παραλλαγές. Από Βατερλώ και επεισόδια μέχρι και «καθώς πρέπει» και πολιτισμένη διεξαγωγή σύμφωνη με τα «χρηστά ήθη», την δημοκρατία και το σαβουάρ βιβ. Υπάρχει και η περίπτωση δημοσιευθεί μια έκθεση ιδεών-συμπέρασμα από τους διοργανωτές, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επιδιώξεών τους και οπωσδήποτε απαλλαγμένη από δυσάρεστες παρεμβάσεις δυσάρεστων πολιτών.

Εξαίρεση στους παραπάνω κανόνες αποτελούν οι ημερίδες που διοργανώνονται από τους οργανωμένους πολίτες οι οποίοι αφού δεν έχουν εξουσία το μόνο που τους μένει είναι η …ημερίδα. Σε αυτές τις ημερίδες ΔΕΝ συμμετέχουν οι επίσημοι αν και έχουν προσκληθεί. Δεν υπάρχουν πολυτελή προσκλητήρια και αφίσες. Δεν υπάρχει πολύς κόσμος (γενιά 700€ γαρ). Δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι. Υπάρχουν όμως λίγοι άνθρωποι «συνηγμένοι επί το αυτό».

Αφορμή για το σημείωμα αυτό στάλθηκε τι άλλο;
Μια ημερίδα(!) που διοργάνωσε ο Δήμος Οινοφύτων. Ο Δήμος που δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ένα ταχυδιυλιστήριο και ένα βιολογικό καθαρισμό και εν τω μέσω γενικής απραξίας και αναποτελεσματικών ψευδοδράσεων, κάλεσε τους πολίτες στις 19 Νοεμβρίου 2008 να συζητήσουν για το θέμα «Ασωπός Ποταμός. Μέτρα αποκατάστασης» με ομιλήτρια την καθηγήτρια του Πολυτεχνείου κ. Μαρία Λοϊζίδου. Η κυρία καθηγήτρια έχει προτείνει την περίφημη μελέτη της για τον Ασωπό από το 1996(!) και αυτή η μελέτη έχει γίνει αντικείμενο δεκάδων ημερίδων όλα αυτά τα χρόνια όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν έχει γίνει όμως ποτέ αντικείμενο υλοποίησης, όπως επίσης ήταν αναμενόμενο. Άραγε πόσες ακόμη ημερίδες θα γίνουν με αφορμή αυτή την μελέτη;

Οινόφυτα Βοιωτίας, 24-11-2008
π. Ιωάννης Οικονομίδης


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

symparataxi.blogspot.com είναι το σωστό, το άλλο είναι υπό κατασκευή