ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πριν από έναν μήνα ακριβώς, στις 15 Νοεμβρίου, ο δαμ-ων είχε γράψει ένα άρθρο για την προϊστορία μας. Αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα: [[ «Όπως σήμερα θεωρείται αυτονόητη η ενσωμάτωση στην Ελληνική ιστορία του Κρητομυκηναϊκού κόσμου, έτσι αύριο θα αποδεχθούν όλοι μιαν αλήθεια, που από τώρα διαφαίνεται: ότι δηλαδή στην Προϊστορία έχουν τεθεί οι βασικές καταβολές του ελληνικού Έθνους και τα κύρια συστατικά του Ελληνικού Πνεύματος.» ( Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τομ. Α’, σελ. 9, Εκδοτική Αθηνών)
Αν η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη Ιστορία, τότε όπως θα δείξουμε έχει ακόμα μεγαλύτερη Προϊστορία και οι διάφοροι πολιτισμοί των λαών της Μεσογείου και της Ασίας γονιμοποιήθηκαν από τον προϊστορικό πολιτισμό των Ελλήνων “Διογενών”. ]] Με μια σειρά επιχειρημάτων, αλλά κύρια με βάση τα γραπτά των αρχαίων συγγραφέων, μας έδειξε πως ο αιγυπτιακός πολιτισμός προέρχεται από τον προϊστορικό ελληνικό πολιτισμό. Με αφορμή το περιληπτικό βίντεο που είδατε, δεν θα ήταν άσχημο να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες στις 13/11 και 15/11 για να ερμηνεύσετε κάποιες από τις εικόνες που είδατε. Σε μένα παρουσιάζεται η ευκαιρία να πάρω την άκρη του νήματος που ύφανε ο δαμ-ων, και να συνεχίσω Δε θα προσπαθήσω να σας πείσω, αλλά να σας πληροφορήσω, κάνοντας ένα σύντομο ταξίδι στο χρόνο, για την άγνωστη σε πολλούς από εμάς προϊστορία μας.
ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Πριν από 140 εκατομ. Χρόνια, στο φλοιό της Γης, μια γιγαντιαία ανοδική ορογενετική κίνηση, είχε σαν αποτέλεσμα να αναφανεί η πελαγονική οροσειρά, που ήταν μια στενή ζώνη ξηράς η οποία περιλαμβάνει τη βορειότερη Μακεδονία ( Πελαγονία ), τον Όλυμπο, την ανατολική Θεσσαλία και τη Βόρεια Εύβοια. Προέκταση αυτής της οροσειράς θεωρείται η λεγόμενη αττικοκυκλαδική μάζα ( δηλ. η Αττική, η νότια Εύβοια και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων ). Εξωγενείς δυναμικοί Γεωλογικοί παράγοντες επέδρασαν διαβρωτικά στο υπάρχον γήινο ανάγλυφο, οπότε πριν από 35 εκατομ, χρόνια η τάφρος της Πίνδου είχε γεμίσει ιζήματα. Τότε σημειώθηκαν νέες κοσμολογικές αναστατώσεις στα έγκατα της ελληνικής γης. Μετά από μια πανίσχυρη ανοδική ώθηση πτυχώθηκαν τα υλικά της τάφρου κι ανυψώθηκαν σχηματίζοντας την επιβλητική οροσειρά της Πίνδου. Ήταν η εποχή των αλπικών πτυχώσεων, όπου αναφάνηκαν οι υψηλότεροι ορεινοί όγκοι της Γης, οι Άλπεις, τα Πυρηναία, τα Ιμαλάϊα. Έτσι αναδύθηκε από τα θαλάσσια βάθη η ΣΑιγηίδα σαν μια ενιαία κι αδιαίρετη μάζα ξηράς, που περιελάμβανε περίπου τον σημερινό ελλαδικό χώρο, από το Ιόνιο έως τη Μ. Ασία και τα νότια της Κρήτης. Αυτός είναι ο χώρος όπου γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν οι Έλληνες ημίθεοι, που με κέντρο τον “Αιγλήεντα” Όλυμπο αποτέλεσε το λίκνο του ανθρώπινου πολιτισμού. Σ’ αυτή την περιοχή, μέσα στην αέναη ροή εκατομ. ετών, αναπτύχθηκε η ζωή, με αποκορύφωμα τα πρώτα ίχνη πολιτισμού στη Θεσσαλική και τη μακεδονική γη πριν από 100.000 χρόνια. Στη συνέχεια θα σας αναφέρω, εντελώς συνοπτικά, μερικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις πριν την εποχή του χαλκού, που μιλούν για τον προϊστορικό πολιτισμό της Αιγηίδας.
1) ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ ΤΗΣ ΘΑΣΣΑΛΙΑΣ ( 100.000 π.Χ. ) Η γερμανική αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε το 1958 στις όχθες του Πηνειού εγαλειακά παλαιολιθικά λείψανα 100.000 χρόνων. Στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουμε έναν από τους πιο σημαντικούς οικισμούς σ’ όλη τη Γη, κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Της ίδιας ηλικίας επίσης είναι και ο διπρόσωπος λίθινος χειροπέλεκης του Παλαιοκάστρου Σιάτιστας.
2) ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΛΟΥΡΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ( 50.000 π.Χ. ) Στις θέσεις Κοκκινοπηλός και Ασπροχάλικο της κοιλάδας του Λούρου, κοντά στα Γιάννενα, βρέθηκαν 800 παλαιολιθικά εργαλεία και απολεπίσματα από μεταμορφωμένο ασβεστόλιθο. Η ραδιοχρονολόγηση του τελευταίου στρώματος στο Ασπροχάλικο έδωσε ηλικία 37.900 π.Χ.
3) ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ Αυτά αποτελούν αποδείξεις για την ύπαρξη της Αιγηίδας. Ο Δ. Θεοχάρης την περίοδο 1969-70 έφερε στο φως παλαιολιθικά εργαλεία, απολεπίσματα καθώς και απολιθωμένα οστά ρινοκέρων, ιπποποτάμων και άλλων μεγάλων θηλαστικών. Έτσι αποδείχθηκε η αλήθεια της “Θεογονίας” για τηη ύπαρξη της χέρσου γης της Αιγηίδας, του Αιγαίου όρους.
4) Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΛΙΘΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ- ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ ( 33.000 π.Χ. ) Σε στρώμα ερυθρογής στη θέση Κοκκινοπηλός στην Ήπειρο βρέθηκε η αρχαιότερη λιθοτεχνία στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο φτιαγμένη με μικρές στομωμένες λεπίδες ηλικίας 33.000 χρόνων.
5) Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ- ΦΡΑΓΧΘΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ( 7.000 π.Χ. ) Στο σπήλαιο Φραγχθι της Αργολίδας, εκτός από την αρχαιότερη τελετουργική ταφή στην Ελλάδα ( 10.000 π.Χ ) βρέθηκαν υπολείμματα προϊστορικής αλιείας και το σπουδαιότερο: κομμάτια οψιδιανού ηλικίας 7.000 χρόνων. Σημειώνουμε εδώ ότι το ηφαιστειακό υλικό οψιδιανός υπάρχει μόνο στην Μήλο. Οψιδιανός της ίδιας χρονολογίας έχει βρεθεί στη Χαλκιδική και στη Χοιροκοιτία της Κύπρου. Πιστεύουμε ότι αυτό το γεγονός αποτελεί τρανή απόδειξη ότι την 7η χιλιετία π.Χ. οι Έλληνες όργωναν το Αιγαίο. Ας δούμε όμως τι αναφέρουν στην επιστημονική ανακοίνωση, με τίτλο «17.000 χρόνια Ελληνικής προϊστορίας » οι καθηγητές Jacobsen και Renfrew ( Ιούνιος 1976 ): « Στα τελευταία μεσολιθικά στρώματα του σπηλαίου ( 7.250 π.Χ. ) ανακαλύφθηκαν δυο σημαντικά ευρήματα. Το ένα είναι χοντρά ψαροκόκκαλα. Αν κρίνουμε από τους σπονδύλους, τα ψάρια αυτά πρέπει να ήσαν οι σημερινοί τόνοι, που βρίσκονται μόνο στο πέλαγος. Δηλ. αποδεικνύεται ότι ο μεσολιθικός άνθρωπος γνώριζε την αλιεία ανοιχτής θάλασσας. Το δεύτερο είναι η εύρεση πολλών εργαλείων από οψιδανό ( υλικό από πετρώματα της Μήλου ). Από μελέτες που έχει κάνει ο C. Renfrew του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, βρέθηκε ότι ο οψιδανός αυτός, ηλικίας 7.000 π.Χ. προέρχεται από τη Μήλο, που τη χωρίζουν 150 χιλιομ. Θάλασσας από το Φράγχθι, δηλ. επιβεβαιώνεται ότι ο μεσολιθικός άνθρωπος μπορούσε να ξανοιχθεί στο πέλαγος…»
6) ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ Ν.ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ ( 7.000 π.Χ. ) Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα της Ν. Νικομήδειας συγκαταλέγονται και 2.000 περίπου απανθρακωμένοι σπόροι σταριού, απ’ όπου αποδεικνύεται ότι οι μακρινοί εκείνοι πρόγονοί μας γνώριζαν να καλλιεργούν τη γη από την 7η χιλιετία π.Χ. Η Ν. Νικομήδεια στη Μακεδονική γη και η Χοιροκοιτία στην Κύπρο αποτελούν τις αρχαιότερες πόλεις με αυξημένη οικιστική δομή κι οργάνωση στον κόσμο.
6) Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΣΚΛΟΥ ( 5.000 π.Χ. ) Ο πρώτος ολοκληρωμένος πολιτισμός της Ευρώπης έχει γενέτειρα στη θεσσαλική γη. Ο πολιτισμός του Σέσκλου με τις ακροπόλεις, χαρακτηρίζεται από τις “μαγούλες” (γήλοφους) και την ωραία διακόσμηση- κεραμική με τα γραμμικά κοσμήματα. Ειδικά οι πέτρινες σφραγίδες με τα μαιανδροειδή γεωμετρικά σχήματα φανερώνουν την Ελληνικότητα των κατοίκων της Θεσσαλίας στη Μέση Νεολιθική εποχή ( Νεολιθική εποχή: 7.000- 3.000 π.Χ.).
7) Η ΞΥΛΙΝΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ ( 5.260 π.Χ. ) Τελευταία έχουν γίνει αρκετά σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τον προϊστορικό λιμναίο πολιτισμό της Καστοριάς, εκεί όπου βρέθηκε από τον καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη η παλαιότερη επιγραφή του κόσμου, πάνω σε ξύλο με στοιχεία που μοιάζουν μ’ αυτά της γραμμικής γραφής. Η χρονολόγηση με τις πιο σύγχρονες μεθόδους έδωσε ότι έγινε το 5260 π.Χ.
- Φίλοι επισκέπτες της ιστοσελίδας, αυτές οι λίγες πληροφορίες συνδέονται με κάποιες από τις εικόνες που είδατε στο βίντεο. Θα συνεχίσουμε αύριο…
3 σχόλια:
ΠΩΣ ΗΜΑΣΤΑΝ, ΠΩΣ ΓΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ!!!! ΞΥΠΝΑΤΕ!!! ΜΑΣ ΈΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΘΕ ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ...
{ …Άνθη και φρούτα από τον κήπο της γνώσης…}
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Πριν από έναν μήνα ακριβώς, στις 15 Νοεμβρίου, ο δαμ-ων είχε γράψει ένα άρθρο για την προϊστορία μας. Αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα:
[[ «Όπως σήμερα θεωρείται αυτονόητη η ενσωμάτωση στην Ελληνική ιστορία του Κρητομυκηναϊκού κόσμου, έτσι αύριο θα αποδεχθούν όλοι μιαν αλήθεια, που από τώρα διαφαίνεται: ότι δηλαδή στην Προϊστορία έχουν τεθεί οι βασικές καταβολές του ελληνικού Έθνους και τα κύρια συστατικά του Ελληνικού Πνεύματος.» ( Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τομ. Α’, σελ. 9, Εκδοτική Αθηνών)
Αν η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη Ιστορία, τότε όπως θα δείξουμε έχει ακόμα μεγαλύτερη Προϊστορία και οι διάφοροι πολιτισμοί των λαών της Μεσογείου και της Ασίας γονιμοποιήθηκαν από τον προϊστορικό πολιτισμό των Ελλήνων “Διογενών”. ]]
Με μια σειρά επιχειρημάτων, αλλά κύρια με βάση τα γραπτά των αρχαίων συγγραφέων, μας έδειξε πως ο αιγυπτιακός πολιτισμός προέρχεται από τον προϊστορικό ελληνικό πολιτισμό. Με αφορμή το περιληπτικό βίντεο που είδατε, δεν θα ήταν άσχημο να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες στις 13/11 και 15/11 για να ερμηνεύσετε κάποιες από τις εικόνες που είδατε. Σε μένα παρουσιάζεται η ευκαιρία να πάρω την άκρη του νήματος που ύφανε ο δαμ-ων, και να συνεχίσω
Δε θα προσπαθήσω να σας πείσω, αλλά να σας πληροφορήσω, κάνοντας ένα σύντομο ταξίδι στο χρόνο, για την άγνωστη σε πολλούς από εμάς προϊστορία μας.
ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Πριν από 140 εκατομ. Χρόνια, στο φλοιό της Γης, μια γιγαντιαία ανοδική ορογενετική κίνηση, είχε σαν αποτέλεσμα να αναφανεί η πελαγονική οροσειρά, που ήταν μια στενή ζώνη ξηράς η οποία περιλαμβάνει τη βορειότερη Μακεδονία ( Πελαγονία ), τον Όλυμπο, την ανατολική Θεσσαλία και τη Βόρεια Εύβοια. Προέκταση αυτής της οροσειράς θεωρείται η λεγόμενη αττικοκυκλαδική μάζα ( δηλ. η Αττική, η νότια Εύβοια και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων ).
Εξωγενείς δυναμικοί Γεωλογικοί παράγοντες επέδρασαν διαβρωτικά στο υπάρχον γήινο ανάγλυφο, οπότε πριν από 35 εκατομ, χρόνια η τάφρος της Πίνδου είχε γεμίσει ιζήματα. Τότε σημειώθηκαν νέες κοσμολογικές αναστατώσεις στα έγκατα της ελληνικής γης. Μετά από μια πανίσχυρη ανοδική ώθηση πτυχώθηκαν τα υλικά της τάφρου κι ανυψώθηκαν σχηματίζοντας την επιβλητική οροσειρά της Πίνδου. Ήταν η εποχή των αλπικών πτυχώσεων, όπου αναφάνηκαν οι υψηλότεροι ορεινοί όγκοι της Γης, οι Άλπεις, τα Πυρηναία, τα Ιμαλάϊα. Έτσι αναδύθηκε από τα θαλάσσια βάθη η ΣΑιγηίδα σαν μια ενιαία κι αδιαίρετη μάζα ξηράς, που περιελάμβανε περίπου τον σημερινό ελλαδικό χώρο, από το Ιόνιο έως τη Μ. Ασία και τα νότια της Κρήτης.
Αυτός είναι ο χώρος όπου γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν οι Έλληνες ημίθεοι, που με κέντρο τον “Αιγλήεντα” Όλυμπο αποτέλεσε το λίκνο του ανθρώπινου πολιτισμού. Σ’ αυτή την περιοχή, μέσα στην αέναη ροή εκατομ. ετών, αναπτύχθηκε η ζωή, με αποκορύφωμα τα πρώτα ίχνη πολιτισμού στη Θεσσαλική και τη μακεδονική γη πριν από 100.000 χρόνια.
Στη συνέχεια θα σας αναφέρω, εντελώς συνοπτικά, μερικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις πριν την εποχή του χαλκού, που μιλούν για τον προϊστορικό πολιτισμό της Αιγηίδας.
1) ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ ΤΗΣ ΘΑΣΣΑΛΙΑΣ ( 100.000 π.Χ. )
Η γερμανική αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε το 1958 στις όχθες του Πηνειού εγαλειακά παλαιολιθικά λείψανα 100.000 χρόνων. Στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουμε έναν από τους πιο σημαντικούς οικισμούς σ’ όλη τη Γη, κι όχι μόνο στην Ελλάδα.
Της ίδιας ηλικίας επίσης είναι και ο διπρόσωπος λίθινος χειροπέλεκης του Παλαιοκάστρου Σιάτιστας.
2) ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΛΟΥΡΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ( 50.000 π.Χ. )
Στις θέσεις Κοκκινοπηλός και Ασπροχάλικο της κοιλάδας του Λούρου, κοντά στα Γιάννενα, βρέθηκαν 800 παλαιολιθικά εργαλεία και απολεπίσματα από μεταμορφωμένο ασβεστόλιθο. Η ραδιοχρονολόγηση του τελευταίου στρώματος στο Ασπροχάλικο έδωσε ηλικία 37.900 π.Χ.
3) ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ
Αυτά αποτελούν αποδείξεις για την ύπαρξη της Αιγηίδας. Ο Δ. Θεοχάρης την περίοδο 1969-70 έφερε στο φως παλαιολιθικά εργαλεία, απολεπίσματα καθώς και απολιθωμένα οστά ρινοκέρων, ιπποποτάμων και άλλων μεγάλων θηλαστικών. Έτσι αποδείχθηκε η αλήθεια της “Θεογονίας” για τηη ύπαρξη της χέρσου γης της Αιγηίδας, του Αιγαίου όρους.
4) Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΛΙΘΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ- ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ ( 33.000 π.Χ. )
Σε στρώμα ερυθρογής στη θέση Κοκκινοπηλός στην Ήπειρο βρέθηκε η αρχαιότερη λιθοτεχνία στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο φτιαγμένη με μικρές στομωμένες λεπίδες ηλικίας 33.000 χρόνων.
5) Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ- ΦΡΑΓΧΘΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ( 7.000 π.Χ. )
Στο σπήλαιο Φραγχθι της Αργολίδας, εκτός από την αρχαιότερη τελετουργική ταφή στην Ελλάδα ( 10.000 π.Χ ) βρέθηκαν υπολείμματα προϊστορικής αλιείας και το σπουδαιότερο: κομμάτια οψιδιανού ηλικίας 7.000 χρόνων. Σημειώνουμε εδώ ότι το ηφαιστειακό υλικό οψιδιανός υπάρχει μόνο στην Μήλο. Οψιδιανός της ίδιας χρονολογίας έχει βρεθεί στη Χαλκιδική και στη Χοιροκοιτία της Κύπρου. Πιστεύουμε ότι αυτό το γεγονός αποτελεί τρανή απόδειξη ότι την 7η χιλιετία π.Χ. οι Έλληνες όργωναν το Αιγαίο.
Ας δούμε όμως τι αναφέρουν στην επιστημονική ανακοίνωση, με τίτλο «17.000 χρόνια Ελληνικής προϊστορίας » οι καθηγητές Jacobsen και Renfrew ( Ιούνιος 1976 ):
« Στα τελευταία μεσολιθικά στρώματα του σπηλαίου ( 7.250 π.Χ. ) ανακαλύφθηκαν δυο σημαντικά ευρήματα. Το ένα είναι χοντρά ψαροκόκκαλα. Αν κρίνουμε από τους σπονδύλους, τα ψάρια αυτά πρέπει να ήσαν οι σημερινοί τόνοι, που βρίσκονται μόνο στο πέλαγος.
Δηλ. αποδεικνύεται ότι ο μεσολιθικός άνθρωπος γνώριζε την αλιεία ανοιχτής θάλασσας.
Το δεύτερο είναι η εύρεση πολλών εργαλείων από οψιδανό ( υλικό από πετρώματα της Μήλου ). Από μελέτες που έχει κάνει ο C. Renfrew του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, βρέθηκε ότι ο οψιδανός αυτός, ηλικίας 7.000 π.Χ. προέρχεται από τη Μήλο, που τη χωρίζουν 150 χιλιομ. Θάλασσας από το Φράγχθι, δηλ. επιβεβαιώνεται ότι ο μεσολιθικός άνθρωπος μπορούσε να ξανοιχθεί στο πέλαγος…»
6) ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ Ν.ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ ( 7.000 π.Χ. )
Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα της Ν. Νικομήδειας συγκαταλέγονται και 2.000 περίπου απανθρακωμένοι σπόροι σταριού, απ’ όπου αποδεικνύεται ότι οι μακρινοί εκείνοι πρόγονοί μας γνώριζαν να καλλιεργούν τη γη από την 7η χιλιετία π.Χ.
Η Ν. Νικομήδεια στη Μακεδονική γη και η Χοιροκοιτία στην Κύπρο αποτελούν τις αρχαιότερες πόλεις με αυξημένη οικιστική δομή κι οργάνωση στον κόσμο.
6) Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΣΚΛΟΥ ( 5.000 π.Χ. )
Ο πρώτος ολοκληρωμένος πολιτισμός της Ευρώπης έχει γενέτειρα στη θεσσαλική γη. Ο πολιτισμός του Σέσκλου με τις ακροπόλεις, χαρακτηρίζεται από τις “μαγούλες” (γήλοφους) και την ωραία διακόσμηση- κεραμική με τα γραμμικά κοσμήματα. Ειδικά οι πέτρινες σφραγίδες με τα μαιανδροειδή γεωμετρικά σχήματα φανερώνουν την Ελληνικότητα των κατοίκων της Θεσσαλίας στη Μέση Νεολιθική εποχή ( Νεολιθική εποχή: 7.000- 3.000 π.Χ.).
7) Η ΞΥΛΙΝΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ ( 5.260 π.Χ. )
Τελευταία έχουν γίνει αρκετά σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τον προϊστορικό λιμναίο πολιτισμό της Καστοριάς, εκεί όπου βρέθηκε από τον καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη η παλαιότερη επιγραφή του κόσμου, πάνω σε ξύλο με στοιχεία που μοιάζουν μ’ αυτά της γραμμικής γραφής. Η χρονολόγηση με τις πιο σύγχρονες μεθόδους έδωσε ότι έγινε το 5260 π.Χ.
- Φίλοι επισκέπτες της ιστοσελίδας, αυτές οι λίγες πληροφορίες συνδέονται με κάποιες από τις εικόνες που είδατε στο βίντεο. Θα συνεχίσουμε αύριο…
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΝΩΝΥΜΕ.
Δημοσίευση σχολίου