Ο σημερινός άνθρωπος, απορροφημένος από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας, παραμελεί τον ίδιο του τον εαυτό. Ενώ σπαταλά άπειρες ώρες στη δουλειά, αφιερώνει ελάχιστο χρόνο για την πρόληψη της υγείας του. Οσοι επιδιώκουν να κατακτήσουν την ευτυχισμένη μακροβιότητα γνωρίζουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν τις τέσσερις συμβουλές της Φύσης: φάε σωστά, περπάτα τακτικά, χαίρου υπεύθυνα και κοιμήσου λογικά.
Οι πολίτες των μεγαλουπόλεων ακολουθούν εσφαλμένα πρότυπα διατροφής. Ομως, το μυστικό της υγείας και της ευεξίας κρύβεται στον μεσογειακό τρόπο ζωής και διατροφής. Κάθε είδος πράσινου λαχανικού περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C και β-καροτίνη. Αλλά και οι κατεχίνες, που έχουν τα μήλα, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, θεωρούνται «καρδιο-προστατευτικές» τροφές.
Επίσης, η λυκοπίνη και λουτεΐνη, που υπάρχουν στις ντομάτες και στο σπανάκι, προασπίζουν από τον καρκίνο του προστάτη και την πρόωρη εκφύλιση της ωχράς κηλίδος του ματιού, που οδηγεί στη μείωση της όρασης στη γεροντική ηλικία. Ακόμη, το φυλλικό οξύ, που βρίσκεται στα πορτοκάλια και το πεπόνι, προφυλάσσει από την ομοκυστεΐνη, μια ουσία παρόμοια της χοληστερίνης με μικρότερη βλαπτική δράση.
Τα λαχανικά και τα φρούτα προστατεύουν από το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, αλλά και τον καρκίνο περιέχοντας φυτικές ίνες, που δεσμεύουν τις καρκινογόνες ουσίες στο έντερο και τις αποβάλλουν μαζί με τα κόπρανα. Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος καθαρτικού που δημιούργησε η Φύση, για να αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις ουσίες που συσσωρεύονται στον εντερικό σωλήνα, καθώς οι ίνες τις δεσμεύουν και τις παρασύρουν να αποβληθούν. Με τη χορτοφαγία να φαντάζει γενικά ως η πλέον ενδεδειγμένη προληπτική αγωγή.
Σύμφωνα με μελέτες, τέσσερα μήλα με τη φλούδα δίνουν 5-8 γρ. φυτικών ινών μειώνοντας τη χοληστερίνη του αίματος κατά 10%. Με την ελάττωση της χοληστερίνης κατά 10% να περιορίζει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 20%-25%. Και οι χορτοφάγοι να παρουσιάζουν ελάττωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου εντέρου, προστάτη και μαστού κατά 40%. Οι ίνες των λαχανικών και δημητριακών χωνεύονται πιο αργά, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού. Με τηνs καθημερινή λήψη 3-4 μερίδων φρούτων και 4-6 λαχανικών επιτυγχάνεται μείωση των εμφραγμάτων κατά 24% και των εγκεφαλικών κατά 30%.
Προτιμήστε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με μια μεγάλη πολύχρωμη σαλάτα εξασφαλίζοντας τη λήψη διαφορετικών αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά. Θωρακίζουν έναντι των θανατηφόρων νοσημάτων φθοράς: έμφραγμα, εγκεφαλικά, καρκίνος, αγγειοπάθειες, ακόμη και το γήρας. Επίσης, τα ψάρια (σαρδέλες, σολομός, σφυρίδα), το λίγο κόκκινο κρασί και η μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας - το καθένα 2-3 φορές την εβδομάδα - ομορφαίνουν και τονώνουν τη ζωή. Ετσι, το «ευ ζην» γίνεται η λογική συνέχεια - συνέπεια του «ευ πράττειν».
DR. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου