Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

«Φακελάκι τσάι» αναστρέφει το εγκεφαλικό



Εμφύτευμα με βλαστικά κύτταρα βοήθησε 49χρονο να ανακτήσει την ικανότητα του λόγου και της κίνησης


ΑΝΟΒΕΡΟ.
O 49χρονος μηχανικός Βάλτερ Μπαστ υπέστη διαδοχικά αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει την ικανότητα του λόγου καθώς και την κινητικότητα στο δεξί χέρι του. Ετσι αποφάσισε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος σε παγκόσμιο επίπεδο ο οποίος υπεβλήθη σε μια πρωτοποριακή διαδικασία τοποθέτησης στον εγκέφαλο ενός εμφυτεύματος που μέσα σε δύο εβδομάδες του έδωσε πίσω τόσο την ομιλία όσο και την κινητικότητά του. Το εμφύτευμα έμοιαζε με ένα φακελάκι τσάι, μόνο που περιείχε εκατομμύρια βλαστικά κύτταρα γενετικώς τροποποιημένα ώστε να παράγουν ένα φάρμακο, γνωστό ως CΜ1, το οποίο αποτρέπει τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Η πρωτοποριακή επέμβαση στον ασθενή που ζει κοντά στη Βρέμη διεξήχθη από ειδικούς του Διεθνούς Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης στο Ανόβερο της Γερμανίας. Αν περαιτέρω δοκιμές της μεθόδου στεφθούν με επιτυχία, είναι πιθανόν να κυκλοφορήσει ευρέως σε πέντε χρόνια για την αντιμετώπιση των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων, κατά τα οποία ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο παρουσιάζει ρήξη. Η νέα θεραπεία που ονομάζεται CellΒeads αφορά αρχικώς διάνοιξη του κρανίου και αποκατάσταση των αγγείων που έχουν υποστεί ρήξη. Στη συνέχεια απομακρύνονται τα αιματώματα που έχουν δημιουργηθεί. Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας οι χειρουργοί εισάγουν στον εγκέφαλο ένα «φακελάκι» με μέγεθος 2Χ2 εκατοστά το οποίο είναι γεμάτο κάψουλες, καθεμιά εκ των οποίων περιέχει ένα εκατομμύριο βλαστικά κύτταρα. 
Τα κύτταρα αυτά έχουν ληφθεί από τον μυελό των οστών και έχουν τροποποιηθεί γενετικώς ώστε να παράγουν το φάρμακο CΜ1, το οποίο επιτρέπει την ανανέωση των εγκε φαλικών κυττάρων και την αποκατάσταση των «βλαβών» που έχει προκαλέσει το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο εγκλεισμός των κυττάρων μέσα στις κάψουλες γίνεται ώστε να ξεφύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα και να μην απορριφθούν από τον οργανισμό. Παράλληλα το ειδικό πλέγμα που μοιάζει με φακελάκι διασφαλίζει ότι ο γιατρός θα μπορεί να αφαιρέσει εύκολα το εμφύτευμα μετά το τέλος της θεραπείας. 

ΠΗΓΗ: ΤΟΒΗΜΑonline

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ,ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

επιτελους!αντε πηδηξου.

Ανώνυμος είπε...

χαλάρωσε ανώνυμε (6:54 μμ). Πρώτα η υγεία μας και μετά η πολιτική.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 6.54, χάσαμε την ψυχραιμία;
Θα σου βάλω πιπέρι στο στόμα για τα κακά λόγια που λες...
Αρχικά σε πληροφορώ πως μου είναι άγνωστος και δεν έχω καμιά σχέση με τον ανώνυμο 4.41. Αλλά θύμωσα από τον τρόπο της αντίδρασής σου...
Βρε ηλίθιο ανδρικό γουρούνι, με ποιό δικαίωμα ξεφτυλίζεις ό,τι πιο ωραίο πρόσφερε η φύση στον άνθρωπο;
Το πήδημα, δηλαδή ο εκχυδαϊσμός της έκφρασης "κάνω έρωτα", είναι το θαύμα, κι εσύ, αλλά και όλοι όσοι χρησιμοποιείτε αυτή την έκφραση για να μειώσετε τον άλλον, το κατάντησες αντίθαυμα.
Σου θυμίζω πως κι εσύ είσαι το αποτέλεσμα ενός τέτοιου πηδήματος!
Αν έχεις παιδιά, κι αυτά είναι αποτέλεσμα πηδημάτων...Εκτός κι αν ήθελες μόνο ν' αποδείξεις πως είσαι το αρσενικό, ο επιβήτορας και η γυναίκα σου ήταν η δύστυχη αγελάδα πάνω στην οποία εσύ ξεθύμανες κι έσβυσες τα άγρια ένστικτά σου. Αν είναι έτσι, να σε χαίρεται, γιατί ψώνισε από καλάθι!
Φαίνεται πως δεν ένιωσες στην καρδιά σου το σκίρτημα του έρωτα, αυτού του ανυψωτικού στοιχείου, που μπορεί ακόμη και να σε απογειώσει...Τα σκυλιά πηδάνε (γι' αυτό όταν θέλουμε να υποβιβάσουμε κάποια, λέμε πηδιέται σαν σκύλα), οι άνθρωποι κάνουν έρωτα, γιατί εκτός από το σώμα, κυρίαρχο ρόλο παίζει το συναίσθημα!
Στο σχολείο έμαθες, αν θυμάσαι, πως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ολόκληρη θεά του έρωτα, την Αφροδίτη, δίνοντάς της δύο προσωνυμίες, πάνδημη και ουράνια. Γιος της ήταν ο Έρωτας, θεός κι αυτός, που πήρε για γυναίκα του την Ψυχή. Ο Έρωτας την έφερε στον Όλυμπο, στις ουράνιες κατοικίες.
Τί ήθελαν να δηλώσουν μ' αυτό τον μύθο; Πως ο έρωτας ανυψώνει την ψυχή και ο άνθρωπος από ζωώδης γίνεται ουράνιος.
Ο έρωτας είναι το γονιμοποιό στοιχείο, που αυξάνει τις υπάρξεις, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ιδέες και βοηθάει την εξέλιξη τόσο των ειδών, όσο και των ψυχών.
Μα όσα κι αν θα σου πω, είναι μάταια για ένα φαλλικό γουρούνι, που έχει βραχυκυκλώσει το πάνω με το κάτω κεφάλι! Για έναν άνθρωπο, που για να αυτοεπιβεβαιωθεί, θεωρεί το πήδημα σαν τον μοναδικό τρόπο.
Σου ζητάω να βρίσεις- όταν βρίζεις δημόσια- για να εκτονωθείς, βρίσκοντας άλλον τρόπο. Να μην υποτιμάς το θαύμα των θαυμάτων. Έχεις αναλογιστεί πως από ένα ωάριο και ένα σπερματοζωάριο γννήθηκε ο γιος σου ή η κόρη σου, που τόσο καμαρώνεις;
Γιατί λοιπόν ξεφτυλίζεις την ίδια την πηγή ζωής, την πηγή της χαράς και της ευτυχίας;
...Εσύ ξεθύμανες ανώνυμα...Εγώ σου τα ψάλλω επώνυμα...έτοιμος να δεχτώ κάθε ανισόρροπη κριτική και κοροϊδία...

Admin είπε...

Φίλοι, το blog το διαβάζουν και παιδιά νεαρής ηλικίας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ διαχειριστή, αν απευθύνεσαι και σε μένα, ζητάω συγνώμη.
Η παρέμβασή μου ήταν προς την κατεύθυνση να μην ρίξουμε το επίπεδο του blog.
Και πάλι συγνώμη αν παρεκτράπηκα.