Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Δικαιοσύνη, Κράτος και Διαφθορά ...



Η διαφθορά των πολιτικών είναι ένα φαινόμενο που "ανθεί" σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά στις ΗΠΑ. Το θέμα είναι ότι εκεί το κράτος και η δικαιοσύνη έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα τηλέφωνα και την έκνομη δράση πολιτικών, είτε πρόκειται για κυβερνήτες πολιτειών, όπως ο κυβερνήτης του Ιλινόι, είτε πρόκειται για ανώτατους κρατικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, όπως ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου.
Δεν λέμε να γίνουμε ξαφνικά Αμερική, αν όμως λειτουργήσουν οι θεσμοί της ελληνικής πολιτείας, αν ... οι αρχές αποκαλύπτουν τους διεφθαρμένους και αρχίσουν να μπαίνουν οι χειροπέδες στα χέρια των καταχραστών, πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, που δεν είναι και λίγοι στην Ελλάδα, τότε θα αρχίσει να αποκαθίσταται η αξιοπιστία του κράτους και η εμπιστοσύνη του λαού απέναντι σ' αυτό.
Άραγε το ζήτημα αυτό απασχολεί κανέναν στην Ελλάδα;
Αν πάντως απασχολεί κάποιον, κατά την άποψή μας η αρχή θα πρέπει να γίνει από το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ακολουθεί άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ σχετικό με την υπόθεση του κυβερνήτη του Ιλινόι Ροντ Μπλαγκόγεβιτς.


Πλειστηριασμός για την έδρα του Ομπάμα
Οταν τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου χτύπησε το τηλέφωνό του, ο κυβερνήτης του Ιλινόι με το βαλκανικό όνομα πετάχτηκε από τον ύπνο του, απορώντας ποιος τον ενοχλούσε τέτοια ώρα. Λίγο αργότερα, ομοσπονδιακοί αστυνομικοί έκαναν την εμφάνισή τους στο κατώφλι της πόρτας του, του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν σε δικαστήριο του Σικάγου ως κοινό εγκληματία. Για την πλειοψηφία των Αμερικανών δημοσιογράφων που καλύπτουν το σκάνδαλο, ο Ροντ Μπλαγκόγεβιτς θα πρέπει ή να ζει στον δικό του κόσμο ή να είναι παντελώς ηλίθιος. Ή και τα δύο. Ομως, όπως αποδεικνύεται, ο 52χρονος κυβερνήτης με το χαρακτηριστικό κούρεμα δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από ένα τυπικό παράδειγμα των διεφθαρμένων πολιτικών που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή του Ιλινόι.

«Κάθομαι σε χρυσωρυχείο»
Μία ημέρα μετά τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, που ανέδειξαν νικητή τον γερουσιαστή του Ιλινόι Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Μπλαγκόγεβιτς κατεγράφη να δηλώνει σε τηλεφωνική συνομιλία με συνεργάτη του: «Κάθομαι πάνω σε χρυσωρυχείο. Και δεν πρόκειται να χάσω την ευκαιρία». Ο λόγος για την έδρα του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία, η οποία χήρευε μετά την εκλογή του στην προεδρία.
Ο κυβερνήτης κατηγορείται σήμερα (μεταξύ άλλων) ότι «έβγαλε στο σφυρί» την έδρα επιχειρώντας να τη διαθέσει σε όποιον του έδινε τα περισσότερα χρήματα. Ακόμη και για τους πιο κυνικούς κατοίκους του Ιλινόι, η πράξη του κ. Μπλαγκόγεβιτς ξεπερνάει κάθε όριο.

Ηταν υπό παρακολούθηση
Η καταγραφή της τηλεφωνικής του συνομιλίας, ωστόσο, δεν ήταν τυχαία. Από τον περασμένο Οκτώβριο, ο κυβερνήτης βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τον γενικό εισαγγελέα Πάτρικ Φιτζέραλντ, τον άνθρωπο που οδήγησε σε καταδίκη τον Σκούτερ Λίμπι, πρώην προσωπάρχη του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, για την εμπλοκή του στην αποκάλυψη του ονόματος της πράκτορος της CIA Bάλερι Πλέιμ.
Ο 52χρονος, γιος ενός εργάτη σερβικής καταγωγής, εξελέγη κυβερνήτης το 2002, με σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς. Παντρεμένος με την κόρη ενός δημοτικού συμβούλου του Σικάγου με μεγάλη επιρροή, ο πολλά υποσχόμενος Μπλαγκόγεβιτς γρήγορα αποδείχθηκε ακόμη ένας βαθιά διεφθαρμένος πολιτικός, που θύμιζε περισσότερο τους «κακούς» του Χόλιγουντ παρά κυβερνήτη μεσοδυτικής πολιτείας», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το περιοδικό ΤΙΜΕ.

Και άλλα αδικήματα
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του κατηγορήθηκε για δωροδοκία και εκβιασμούς, επιχειρώντας να εκβιάσει ακόμη και τον όμιλο που εκδίδει την εφημερίδα Chicago Tribune, ζητώντας την απομάκρυνση αρθρογράφων που έγραφαν εναντίον του με αντάλλαγμα φορολογικές απαλλαγές ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με άλλες κατηγορίες, ο Μπλαγκόγεβιτς απείλησε να δεσμεύσει ακόμη και τη χρηματοδότηση νοσοκομείου Παίδων του Σικάγου αν ο πρόεδρός του δεν συνέβαλλε με το ποσό των 50.000 δολαρίων στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο λάτρης του Ελβις Πρίσλεϊ, με τα ακριβά κοστούμια, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη και κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα στη φυλακή.

ΠΗΓΗ: city-press , infognomonpolitics


Δεν υπάρχουν σχόλια: