Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

«Αλουμίνιο της Ελλάδος»: Στη black list των ρυπαντών της Ε.Ε.



Στη μαύρη λίστα των ρυπαντών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μπει η «Αλουμίνιο της Ελλάδος» για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά στην πρόληψη και στον έλεγχο της ρύπανσης (οδηγία 2006/21/ΕΚ). Οπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο κοινοτικός επίτροπος για το περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρου Αρναουτάκη, η Ε.Ε. έχει δρομολογήσει διαδικασία επί παραβάσει, καθώς οι εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιο της Ελλάδος» - και όχι μόνο - δεν έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν έχουν προχωρήσει σε επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών αδειών τους.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που προσκόμισε η Ελλάδα στην Ε.Ε. προκύπτει ότι 189 από τις 293 υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν έχουν εναρμονιστεί με τις νέες απαιτήσεις, παρά το γεγονός ότι η διορία για την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας έληξε τον Οκτώβριο του 2007.
Ανάλογες εκκρεμότητες υπάρχουν και στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων από εξορυκτικές δραστηριότητες, όμως σε αυτή την περίπτωση η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει εναρμόνιση το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2012.
Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Δήμα και λόγω της μη προσαρμογής της Ελλάδας στις απαιτήσεις της Ε.Ε. στις 27 Νοεμβρίου του 2008, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της χώρας μας και να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.
Στο πλαίσιο μάλιστα της προστασίας όλων των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και των σχετικών στοιχείων που στέλνει η χώρα στην Ε.Ε., προκύπτει ότι ο κόλπος της Αντίκυρας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο του προγράμματος μέτρων της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα, ώστε έως το 2015 να έχει επιτευχθεί καλή κατάσταση ή υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις να μπορεί να υπόκειται σε εξαιρέσεις.
Η περιοχή της Αντίκυρας δέχεται μεγάλη επιβάρυνση από την απόθεση της κόκκινης λάσπης που απορρίπτει η «Αλουμίνιο της Ελλάδας», καταστρέφοντας τη χλωρίδα και την πανίδα του Κορινθιακού κόλπου. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλείται μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών σύμφωνα με την οποία η απόρριψη της κόκκινης λάσπης ενδέχεται να έχει περάσει στην τροφική αλυσίδα.
Το μέλος του ΣΥΝ αναφέρει επίσης ότι τα απόβλητα της εταιρείας έχουν δημιουργήσει δύο υποθαλάσσιους λόφους ύψους 30 μέτρων και ραδιενεργά στοιχεία (ουράνιο, ράδιο, θόριο) ανιχνεύονται στη σύνθεση της λάσπης, ενώ η συγκέντρωσή τους ξεπερνά έως και δεκαέξι φορές τις επιτρεπόμενες τιμές.
Σύμφωνα με μελέτη του προγράμματος «ΜΕP POL» 17 ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ινστιτούτων τονίζεται ότι στον Κορινθιακό η κινητικότητα βαρέων μετάλλων είναι ισχυρή και κατά συνέπεια απαιτούνται μελέτες για τη διείσδυση των βαρέων μετάλλων στην τροφική αλυσίδα μέσω των αλιευμάτων.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: