Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Κορωπί: Ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο και ψευδάργυρο



Σε… καραντίνα μετά τον Ασωπό μπαίνει και το Κορωπί, αποδεικνύοντας τον βομβαρδισμό που δέχεται ο υδροφόρος ορίζοντας της Αττικής από τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.
Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν τέσσερις βιομηχανίες που ευθύνονται για την ανεύρεση υψηλών συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου και ψευδαργύρου στα υπόγεια νερά της περιοχής που χρησιμοποιούνται για άρδευση και βιομηχανική χρήση.
Οι έλεγχοι στο Κορωπί ξεκίνησαν το 2005 από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά τον εντοπισμό της καρκινογόνου ουσίας και άλλων μετάλλων σε τέσσερις γεωτρήσεις.
Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον καθηγητή κ. Σπύρο Λέκα συστηματικές αναλύσεις στα υπόγεια νερά, σύμφωνα με τις οποίες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου ανιχνεύονται μέχρι και σήμερα σε δύο γεωτρήσεις και σε τέσσερις μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου.
Από τις αυτοψίες και τους επανελέγχους που διενήργησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στο μικροσκόπιο μπήκαν οι εταιρείες Ερμές Σαρρής, Κύλινδροι Βαθυτυπίας-Καραγιάννης ΑΒΕΕ, ΔΝΓ Ζωγόπουλος-Ζωγομετάλ και η Samko-Αφοί Κατσιέρη, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι λειτουργούν χωρίς την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αν και διακινούν επικίνδυνα απόβλητα.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων για τις συγκεκριμένες εταιρείες, απαιτείται τροποποίηση των περιβαλλοντικών τους αδειών, γι’ αυτό και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής επέβαλε πρόστιμα ύψους 102.000 ευρώ.
Ειδικά για την περίπτωση του γαλβανιστηρίου της Samko διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία λειτουργεί χωρίς να διαθέτει περιβαλλοντική άδεια και οι έλεγχοι συνεχίζονται. Παρ’ όλα αυτά η Samko είναι η μόνη από τις ρυπογόνες βιομηχανίες που η νομαρχία αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της μέχρι να συμμορφωθεί με την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Αττικής με εντολή της νομαρχίας προχωρεί στο σφράγισμα των γεωτρήσεων που παρουσιάζουν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου και ψευδαργύρου και σε συνεχή παρακολούθηση της επιβάρυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.


ΠΗΓΗ: Protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: