Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Κινητοποίηση Βαγαίων, Θεσπιαίων, Μαυρομματαίων, ... αγροτών-20/1/2009









9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΒΑΓΑΙΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!!!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ...

Ανώνυμος είπε...

Μονο τον για τον κωλο τους ενδιαφερονται οι νέοι αγρότες των Βαγίων.Τόσα προβληματα εχει ο τόπος μας εδώ και καιρό.Που ήταν κρυμμένοι ?

Παπαϊωάννου Θεόδωρος είπε...

Πρός το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ των ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.
Εξυπακούεται οτι είμαιστο πλευρό σας,παρά την ηχηρή και οχι τιμητική απόστασή σας απο τους γνωστούς αγώνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στα ΒΆΓΙΑ για το περιβάλλον που βρίσκεται σε άμεση σχέση με την ΓΕΩΡΓΙΑ. Σας συνιστώ ως νέοι άνθρωποι να ανανεώσετε τα " όπλα " του αγώνα σας με το αποκλεισμό των δρόμων από τα θηριώδη τρκτέρ.Να φύγετε απο τις παραδοσιακές μεθόδους κινητοποιήσεων καινα βάλετε λίγη φαντασία. Τέλος πάντων θέλω να σας γνωρίσω οτι ο κ.Χατζηγάκης στις (9-2-2002) υποστήριξε οτι " ..Μπορούν να αυξηθούν οι εθνικές δαπάνες..." και οτι "...υπάρχουν περιθώρια εθνικής παρέμβασης στη γεωργία..." Βλέπετε φίλοι μου οτι".. scripta manent" Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε αυτό σαν επιχείρημα και αύριο θα το δημοσιεύσω στο blog.
Αυτά γι΄απόψε και καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

Οι κινητοποιήσεις σίγουρα είναι μια μορφή μαζικής πρόταξης-ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας αλλά ταυτόχρονα και μια μορφή «υπενθύμισης» των ΥΠΕΣΧΗΜΕΝΩΝ, από (τα) πρωτοκλασάτα στελέχη της νυν Κυβέρνησης, που παρέμειναν και παραμένουν «φρούδες ελπίδες» καίτοι τα πολυποίκιλα «ευχέλαια» και οι πολιτικιές ευλογίες για το «δίκαιο αγώνα» και τα υπαρκτά προβλήματα έδιναν και έπαιρναν…
Ας θυμηθούμε λοιπόν:


«Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004».


Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σ. Χατζηγάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν στηρίζετε τώρα τα αιτήματα των αγροτών;

Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Βεβαίως τα στηρίζω και υποστηρίζω και την Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βγαίνατε στους δρόμους μαζί τους;

Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Τα είπαμε αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βγαίνατε στους δρόμους μαζί τους με τα τρακτέρ;

Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Δήλωσα ότι οι αγρότες έχουν δίκιο στον αγώνα τους. Έχει όμως και η Κυβέρνηση δίκιο, διότι δεν μπορεί να φορτώνεται τις αμαρτίες άλλων καταστάσεων, οι οποίες, επί δέκα χρόνια, δημιούργησαν αυτή την κατάσταση στον αγροτικό τομέα. Όταν ανέβηκα εγώ στο τρακτέρ, είχε μια σημειολογία και έναν συμβολισμό, να ξυπνήσουν οι κοιμώμενοι στα κέντρα του Κολωνακίου και της Αθήνας. Αυτοί οι άνθρωποι εκεί στην περιφέρεια έχουν προβλήματα. Δεν κλείσαμε δρόμους τότε, όπως πιστεύω ότι και τώρα δεν θα κλείσουν δρόμους οι αγρότες μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε βλέπετε να τελειώνει αυτή η ανοχή προς την Κυβέρνηση;

Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ανοχή προς την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση είναι μέσα σε ένα πλαίσιο, το οποίο το πήρε από την προηγούμενη κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προεκλογικά όμως λέγατε άλλα.

Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Προεκλογικά η Κυβέρνηση δεν υποσχέθηκε ποτέ εθνικές επιδοτήσεις. Και αυτά που ισχυρίζονται κάποιοι δεν τα υποσχέθηκε ποτέ η Κυβέρνηση ως Αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς δεν έχετε δει τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή και των άλλων Υπουργών.

Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Τις έχω δει όλες τις δηλώσεις. Τις παρακολούθησα, εγώ, ως πρωτοπόρος εκείνη την περίοδο και ξέρω ακριβώς τί ελέγετο και τί δεν ελέγετο. Επομένως, μην δημιουργούμε σύγχυση. Η Κυβέρνηση ό,τι είπε, αυτό κάνει…»
Που να φανταζόταν λοιπόν ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, όταν το 2004 έγραφε βιβλίο με τίτλο «Ώρα μηδέν για τους Έλληνες αγρότες», ότι πέντε χρόνια αργότερα θα γινόταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για να έρθει αντιμέτωπος με την «ώρα 0».. .
Τα συμπεράσματα επομένως ποια είναι;
Από πλευράς δε των ασχολουμένων με την αγροτική οικονομία αλλά και των συνδικαλιστικών οργανώσεων προτάσσονται μερικά βασικά μέτρα, που θα δώσουν ίσως μια λύση ή εν μέρει κάποια λύση όπως:
1. Αναστολή πληρωμών («πάγωμα») όλων των χρεών των αγροτών
Στο μέτρο αυτό μπορούν να ενταχθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Τα βραχυπρόθεσμα αγροτικά χρέη (καλλιεργητικά, κτηνοτροφικά, κ.λπ.) ανανεώνονται άτοκα για τρία έτη (2008-2009 και 2010) και καταβάλλονται το 2011.Οι αντίστοιχες τοκοχρεωλυτικές δόσεις μεσομακροπρόθεσμων δανείων (λήξης 2008, 2009 και 2010) μετατρέπονται σε νέο δάνειο που θα καταβληθεί χωρίς την επιβάρυνση τόκων, το 2011.
2. Χρηματοδότηση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων για την απορρόφηση των προϊόντων που παραμένουν αδιάθετα
Επειδή η κατάρρευση των τιμών έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη διάθεση βασικών αγροτικών προϊόντων, είναι απαραίτητο να υπάρξει χρηματοδότηση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας (ως φορέων συγκέντρωσης), όπου και όποτε χρειαστεί με ενιαίους όρους και προϋποθέσεις, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με σκοπό την απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων προϊόντων που έχουν συγκομιστεί, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
3. Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες σε ποσοστό 12%, μέχρι και 15% για τα προϊόντα που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση (καλαμπόκι, ελαιόλαδο).
Με δεδομένο ότι η επιστροφή του ΦΠΑ σε χαμηλότερες τιμές δεν επιστρέφει το σύνολο των φόρων που κατέβαλαν οι αγρότες αφενός, και αφετέρου για λόγους ίσης μεταχείρισης, σχετικά με την επιστροφή επιπλέον 5% παραπάνω σε βαμβάκι και καπνό, κρίνεται αναγκαίο οι συντελεστές επιστροφής να αυξηθούν στο 12% για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής. Με σκοπό ωστόσο τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών προϊόντων που βρίσκονται σε κρίση (αραβόσιτος, ελαιόλαδο) κρίνεται αναγκαίο η επιστροφή ΦΠΑ να ανέλθει σε ποσοστό 15%.
4. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων.
Σημειώνεται ότι με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν καλύπτονται όλοι οι κλάδοι της ζωικής παραγωγής. Εξαιρείται για παράδειγμα η πτηνοτροφία. Είναι συνεπώς αναγκαίο στην προτεινόμενη ρύθμιση του ενιαίου συντελεστή 4% επί ακαθάριστων εσόδων να περιληφθεί η πτηνοτροφία, αλλά και όλοι οι κλάδοι ζωικής παραγωγής που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης.
5. Ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα χωρίς καμία περικοπή στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχής πτώση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, που λαμβάνει τα χαρακτηριστικά αποεπένδυσης που σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ εκτιμάται στο ύψος του 2,5% ετησίως.Καθίσταται συνεπώς αναγκαία η τροποποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, έτσι ώστε να αυξηθούν οι πόροι για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα στο ύψος της δημόσιας δαπάνης που προϋπολογίστηκε (450 εκατ. €).
6. Δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις μικρομεσαίες αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις
Είναι προφανές ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής επιβάλλεται η θεσμοθέτηση ενός Ταμείου Εγγυοδοσίας Συνεταιριστικών Οργανώσεων (Τ.Ε.Σ.Ο.) το οποίο θα λειτουργεί ως χρηματοδοτικό εργαλείο για να παρέχει :
α) Εγγυήσεις και αντεγγυήσεις, με ευνοϊκούς όρους, στο χρηματοπιστωτικό και χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, υπέρ των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων και των συνεταιριστικών οργανώσεων, καλύπτοντας σημαντικό μέρος, του ύψους των πιστωτικών διευκολύνσεων που τους χορηγούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
β) Εγγυήσεις ώστε να εγκριθεί (εάν προτιμηθεί) η αναγκαία χρηματοδοτική μίσθωση από εταιρία LEASING.
γ) Επιδότηση από το Ταμείο μέχρι 80% του εκάστοτε συμβατικού επιτοκίου. Ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοοικονομικής κρίσης, κατά τα έτη 2009 και 2010 το επιτόκιο του δανείου, ή της χρηματοδοτικής μίσθωσης, που αφορά σε επενδύσεις, ή κεφάλαιο κίνησης και είναι εγγυημένο από το νεοϊδρυόμενο Ταμείο Εγγυοδοσίας, θα επιδοτείται κατά 100%.
δ) Εγγυήσεις για την υλοποίηση σχεδίων επιχειρηματικής εξυγίανσης των υπό συγχώνευση αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων.
7. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων προς το Δημόσιο
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν από τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις τα άμεσα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, κρίνεται απόλυτα αναγκαίο να ρυθμιστούν οι υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο, κατά τρόπο ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους.
Η κατάσταση στον αγροτικό τομέα.
Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος οφείλεται στη συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος, στην πτώση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και στην εξαιρετικά μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής κατά το 2006 και το 2007 σε σημαντικά αγροτικά προϊόντα.
Διαπιστώνεται επιπλέον πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της αγροτικής παραγωγής, σημαντική επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα και καθοδική πορεία της απασχόλησης στη γεωργία, χωρίς βελτίωση του ρυθμού ανανέωσης των απασχολουμένων.Κατά τη διάρκεια του 2008 διαπιστώνεται και νέα μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, συνοδευόμενη από σημαντική κάμψη των τιμών σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων, όπως τα σιτηρά, το βαμβάκι, το ελαιόλαδο, τα φρούτα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση του αγροτικού εισοδήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στους πρώτους εννέα μήνες του 2008 το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 13,7%, ενώ οι τιμές παραγωγού κατά 11%, με συνέπεια το αγροτικό εισόδημα να εμφανίζει εκ νέου αρνητικό πρόσημο (-2,7%).
Η αρνητική αυτή εξέλιξη αναμένεται να διευρυνθεί μετά την καταγραφή της συνεχιζόμενης πτώσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008. Σημειώνεται πάντως ότι στο διάστημα της πενταετίας 2004-2008, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 40,5 ποσοστιαίες μονάδες, όταν το ίδιο διάστημα οι τιμές παραγωγού σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 14,8% περίπου. Πρόκειται για απώλεια εισοδήματος της τάξεως των 26 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων.
Στο επίπεδο των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων καταγράφεται περιορισμός των δραστηριοτήτων τους, ενώ ένας σημαντικός αριθμός συνεταιριστικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης βραχυπρόθεσμων αναγκών και σημαντικές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων.
Ήδη, στις αποθήκες των επιχειρήσεων αυτών βρίσκεται συγκεντρωμένη σημαντική ποσότητα σιτηρών που παραμένει αδιάθετη εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τιμών.
Σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή της ΠΑΣΕΓΕΣ εκτιμάται ότι στις αποθήκες των ΕΑΣ βρίσκεται συγκεντρωμένη ποσότητα σιτηρών της τάξεως των 500.000 τόνων, αναφερόμενη κυρίως σε αραβόσιτο (308.000 τ.) σε σκληρό σιτάρι (113.000 τ.) σε μαλακό σιτάρι (54.000 τ.) και σε κριθάρι (21.000 τ.), αλλά και σημαντική ποσότητα ελαιόλαδου (50.000 τ. από τη συγκομιδή της προηγούμενης περιόδου και επιπλέον 50.000 τ. από την τρέχουσα περίοδο) και ελιών (10.000 τ. από την προηγούμενη περίοδο και επιπλέον 40.000 τ. από την τρέχουσα).
Τα αποθέματα αυτά είναι ενδεικτικά μια και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η συγκομιδή σημαντικών ποσοτήτων αραβοσίτου, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδος και της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ήδη προστίθεται η τρέχουσα συγκομιδή ελαιόλαδου και ελιών. Η συγκομιδή πάντως σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει αμφίβολη εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών.
Οι προοπτικές για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα παραμένουν δυσμενείς, όπως διαπιστώνεται και από τον Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον οποίο οι πιστώσεις που πρόκειται να διατεθούν το 2009 στη γεωργία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζονται μειωμένες κατά - 0,4% (από 477 εκ. € το 2008 σε 475 εκ. € το 2009) τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι αυξημένες για τις ανάγκες υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Σύμφωνα εξάλλου με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από την ανάλυση της τραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, προκύπτει ότι ο κλάδος της γεωργίας απορροφά μόλις το 3,16% του συνόλου των δανείων. Πραγματικά, το Σεπτέμβριο του 2008, το υπόλοιπο των δανείων που προορίζονται για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα ανέρχεται σε 3,884 δις €, έναντι των 29,962 δις € του εμπορίου (24,4%), των 22,838 δις € της βιομηχανίας (18,6%), των 10,789 δις € των κατασκευών (8,8%), των 9,892 δις € της ναυτιλίας (8,1%) και των 6,614 δις € του τουρισμού (5,4%).
Στην ίδια εξάλλου αναφορά σημειώνεται σταθερότητα στο ρυθμό αύξησης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις γεωργικές επιχειρήσεις - παρά τη σημαντική αύξηση των αναγκών, τη στιγμή που σε άλλους κλάδους, όπως οι κατασκευές, καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλός και επιταχυνόμενος ρυθμός αύξησης της τραπεζικής χρηματοδότησης.
Από την άλλη πλευρά η τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση μεγεθύνει τους επιχειρηματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, μια και είτε περιορίζεται η χρηματοδότησή τους, ή πραγματοποιείται με δυσμενέστερους τρόπους, θέτοντας σε κρίση την οικονομική τους βιωσιμότητα.
Επομένως τα προβλήματα είναι σύνθετα, έχουν να κάνουν με πολλές αν όχι όλες τις κατηγορίες των αγροτικών προϊόντων και η κρίση που είναι και «διαρθρωτική» οδηγεί σε αδιέξοδα…
Οι λύσεις που θα προταθούν θα πρέπει να απαντήσουν σε όλα τα παραπάνω και να περιγράψουν το κλίμα και το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθούν ειδικά οι νέοι αγρότες που έχουν την τύχη ή την ατυχία να παραμείνουν στον πρωτογενή τομέα…
Και σίγουρα τα πιεστικά προβλήματα των αγροτών δεν διαφέρουν από τα ήδη έντονα προβλήματα των υπόλοιπων κοινωνικών στρωμάτων που αντιμετωπίζουν και βιώνουν τα οικονομικά προβλήματα και αδιέξοδα, πολύ πιο έντονα, ειδικά οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι…
Για το λόγο αυτό έπρεπε να έχουν αναπτυχθεί «κοινωνικές συμμαχίες» και η συμμετοχή των αγροτών και ειδικά των νέων να είναι εμφανής στην ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων σε τοπικό, νομαρχιακό και πανελλαδικό επίπεδο… Προβλήματα είναι και η μείωση του αγροτικού εισοδήματος και η μείωση του εισοδήματος των μισθωτών και η «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων και η καταστροφή του περιβάλλοντος και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και η νιτρορύπανση κοκ…
Ειδικά στα τελευταία-μόλυνση νερών, μείωση αποθεμάτων υδροφόρου ορίζοντα κλπ- και τα Βάγια και η Βοιωτία γενικότερα διεκδικούν (τα) αρνητικά πρωτεία…
Και στις περιόδους των έντονων κρίσεων όταν οι κινητοποιήσεις φαντάζουν ως «μονόδρομος», το μόνο συνήθως «επιχειρησιακό όπλο» της εκτελεστικής εξουσίας είναι ο «κοινωνικός αυτοματισμός», οι «αγανακτισμένοι πολίτες», οι «ταλαιπωρούμενοι οδηγοί»…
Αν όμως είχαν σφυρηλατηθεί ουσιαστικές «κοινωνικές συνεργασίες» και η όποια διεκδίκηση της αγροτικής τάξης είχε την αναγκαία κοινωνική συναίνεση και στήριξη, τα πράγματα εδώ και χρόνια θα ήταν πολύ καλύτερα…
Κι αυτό ειδικά στα Βάγια ίσως και στα γειτονικά χωριά είναι (μάλλον) το ζητούμενο, αφού η «αποστασιοποίηση» και η «παθητικότητα» στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων ήταν λίγο ή πολύ εμφανής…
* Και θα συμφωνήσω με τον κ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, για την ανάγκη «φρασεολογίας» και «συνθηματολογίας» επικαιροποιημένης, πιο έξυπνης και πιο ευρηματικής. Εξάλλου τα θηριώδη παρκαρισμένα 4Χ4 τρακτέρ των εκατοντάδων ίππων και χιλιάδων € ή τα «κυριλέ» 4Χ4 διπλοκάμπινα αγροτικά, δεν είναι πάντα και η «προσφορότερη εικόνα» για τον αγώνα και ένδειξη «χειμαζόμενης αγροτιάς» …
Οι νέοι Βαγαίοι αγρότες λοιπόν πρέπει να αντιληφούν ότι οι καιροί "ου μενετοί", οι καιροί γίνονται δυσκολότεροι και η γνωστή καραμέλα του "αγρότη-επιχειρηματία" οδήγησε στην υπερ-χρέωση των αγροτικών νοικοκυριών, στην καταβολή υπέρογκων τοκοχρεωλυσίων, υποθηκεύει για πολλά χρόνια το όποιο αγροτικό εισόδημα και κατέστησε τον "χρόνο απόσβεσης" χρεών, όνειρο της επόμενης γενιάς...
Από τάδε έφη: «SFIGGA»

Ανώνυμος είπε...

Βουλευτές της ΝΔ ζητάνε από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε μέτρα στήριξης των αγροτών - 16/1/2009.
...................................
-Όχι ένας ούτε δύο αλλά 33 βουλευτές της ΝΔ, ανησυχώντας για το πώς θα εξελιχθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, αν υπάρξει μαζικότητα και αν τα τρακτέρ «περάσουν» το μήνυμα στο υπόλοιπο εκλογικό σώμα, κατέθεσαν υπόμνημα σε πέντε υπουργούς, αλλά και στον διοικητή της ΑΤΕ, προτείνοντας 11 μέτρα άμεσης ανακούφισης των παραγωγών. Δηλαδή έχουμε το εξής παράδοξο οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση ανησυχούν ενώ η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα τα «έβλεπε» όλα καλά.
- Αλήθεια θυμούνται κάποιοι τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού όταν είχε επισκεφτεί το υπουργείο στην Αχαρνών;
Τώρα ίσως φανεί μια «εικόνα» των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες γιατί δεν είναι μόνο οι τράπεζες σε αυτή τη χώρα που έχουν ανάγκη βοήθειας. «Μεταφέρουμε την κραυγή αγωνίας του αγροτικού κόσμου και ευελπιστούμε ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα», σχολίασε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ένας από αυτούς που το υπογράφουν.

Το υπόμνημα αναφέρει τα εξής:
Προς
1) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη
2) Υπουργό Οικονομίας & Oικονομικών κ. Ιωάννη Παπαθανασίου
3) Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πετραλιά
4) Υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
5) Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο
6) Διοικητή της Α.Τ.Ε. κ. Δημήτριο Μηλιάκο

Κοινοποίηση
α) Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κων/νο Κιλτίδη
β) Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο

Kύριοι Υπουργοί,

Η καλλιεργητική περίοδος 2007-2008, ήταν για τους αγρότες της χώρας μας από τις δυσκολότερες χρονιές, λόγω των μειωμένων τιμών πώλησης των προϊόντων της παραγωγής τους και της αύξησης του κόστους παραγωγής. Με δεδομένο τις περσινές αυξημένες τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, οι προμηθευτές αγροεφοδίων προχώρησαν σε αυξήσεις. Έτσι, ενώ οι αγρότες δεν πρόλαβαν να απολαύσουν την περσινή αύξηση των τιμών των προϊόντων τους (την διαφορά καρπώθηκαν οι μεταποιητές και οι έμποροι), κατέληξαν να πληρώσουν φέτος αυξημένα κοστολόγια στους προμηθευτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, φέτος που μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων παραμένουν αδιάθετες (κομπόστα ροδακίνου, καλαμπόκια, σιτηρά), να βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.

Γνωρίζουμε τον αγώνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την μείωση του κόστους παραγωγής, με ελέγχους προς τις εταιρείες διακίνησης αγροεφοδίων, καθώς και τις προσπάθειές για εισαγωγή λιπασμάτων από τη Ρωσία.
Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που σας προτείνουμε, μπορούν να ανακουφίσουν άμεσα τους παραγωγούς και να τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις της επόμενης δύσκολης διετίας.

1. Να επεκταθεί η χρηματοδότηση που δόθηκε στις Ε.Α.Σ. συγκέντρωσης δημητριακών, στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών που λειτουργούν ως προμηθευτικά κέντρα για αγροεφόδια, για να προμηθευτούν άτοκα οι παραγωγοί με λιπάσματα και φάρμακα για την καλλιεργητική περίοδο 2008-09.

2. Η Α.Τ.Ε. να ανανεώσει για μία τριετία τα Α.Δ.Α. (Ανοιχτά Δάνεια Αγροτών-πρώην καλλιεργητικά), με μόνη απαίτηση την εξόφληση των τόκων, χωρίς υποχρέωση καταβολής του κεφαλαίου. Στο μέτρο αυτό η Α.Τ.Ε. ενέταξε τα Ενιαία Μεσοπρόθεσμα Δάνεια, τα οποία όμως αφορούν μικρό αριθμό αγροτών.

3. Αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. που αφορά τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων με τιμολόγια πώλησης από 7% που είναι σήμερα σε 12%, μέτρο το οποίο θα ανακουφίσει άμεσα τους αγρότες και θα ενισχύσει οικονομικά τους πραγματικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.

4. Ένταξη στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και της βιομηχανικής κομπόστας ροδακίνων.
Θέλουμε να σας τονίσουμε ότι η βιομηχανική κομπόστα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες διάθεσης του προϊόντος, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα των τελευταίων χρόνων στις αποθήκες, που ξεπερνούν τους 300.000 τόνους. Αυτό είναι αποτέλεσμα των υπέρογκων δασμών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εισαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες με φθηνότερο κοστολόγιο όπως η Κίνα, αλλά, κυρίως από τη Νότια Αφρική, η οποία καλύπτει και το 80% των εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουμε ότι η ένταξη της κομπόστας στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων θα βοηθήσει στην διάθεση του προϊόντος.
Να σημειωθεί ότι το ροδάκινο κατά τη συγκομιδή του, βρίσκει τα σχολεία κλειστά για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά η θρεπτική του αξία και ως κομπόστα παραμένει αναλλοίωτη και είναι πολύ υψηλή.

5. Ένταξη φρέσκων φρούτων, λαχανικών, κομπόστας ροδακίνου και σπαραγγιών στο καθημερινό σιτηρέσιο των Ενόπλων Δυνάμεων (αξιωματικών και στρατιωτών) καθώς και στην καθημερινή διατροφή των νοσηλευόμενων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

6. Να μην απαιτείται η συμμετοχή με κεφάλαιο από τους νέους αγρότες για τα σχέδια βελτίωσης. Επειδή στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν τα σχέδια βελτίωσης των νέων αγροτών, η συμμετοχή τους σε αυτά με μετρητά, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την τελική έκβαση των προγραμμάτων.

7. Να ενισχυθούν οι βαμβακοπαραγωγοί, καθώς επίσης και οι παραγωγοί σιτηρών και καλαμποκιού για την ζημιά που έχουν υποστεί το έτος 2008.

8. Να στηριχθούν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών και οι σπαραγγοπαραγωγοί με επιδότηση του νάιλον εδαφοκάλυψης και θερμοκηπίων καθώς και με την επιδότηση των μεταλλικών μερών των θερμοκηπίων για την αντικατάσταση των ξύλινων θερμοκηπίων με μεταλλικά σύγχρονα θερμοκήπια.

9. Να προχωρήσει άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της χώρας μας, ώστε να δοθεί διέξοδος νέων καλλιεργειών σε πολλές περιοχές και να μειωθεί το κόστος παραγωγής με την χρήση φθηνής ενέργειας.

10. Να ρυθμιστούν με νέο Νομοσχέδιο τα θέματα του Ο.Γ.Α., διότι είναι ο μόνος φορέας Κύριας Ασφάλισης των αγροτών για τον οποίο δεν έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση.

11. Τελειώνοντας, θέλουμε να αναφερθούμε στο θέμα της μείωσης του Φ.Π.Α. αγοράς γεωργικών μηχανημάτων από 19% σε 9%, ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της χώρας, για το οποίο γνωρίζουμε ότι εκκρεμεί επανυποβολή νέου αιτήματος μείωσής του από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλουμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα, λόγω και της τωρινής οικονομικής συγκυρίας, της υλοποίησης αυτού του μέτρου.

Κύριοι Υπουργοί,

Θεωρούμε ότι η υλοποίηση των προτάσεων αυτών θα παράσχει σημαντική υποστήριξη στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

Με εκτίμηση

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ, Βουλευτής Πέλλας
Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
2. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
3. ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
4. ΡΑΓΙΟΥ ΝΑΤΑΣΑ
5. ΚΟΡΚΑ ΑΘΗΝΑ
6. ΠΑΡΙΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
7. ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
8. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
9. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
10. ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
11. ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
12. ΜΠΟΥΖΑΛΗ ΒΙΒΙΑΝ
13. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
14. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
15. ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
16. ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ ΑΔΑΜ
17. ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
18. ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
19. ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
20. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
21. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
22. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ
23. ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
24. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
25. ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
26. ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
27. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
28. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
29. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
30. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ
31. ΜΑΝΩΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
32. ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
33. ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

...................................
Για να δούμε λοιπόν τι θα απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός...
Και κυρίως τι θα αποφασίσει... Καιτο βασικότερο: πως θα πείσει τους αγρότες αφού οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ που προέρχονται από την επαρχία, δεν πείθονται με την μέχρι τώρα "αγροτική πολιτική"...

Από τάδε έφη: "SFIGGA".

Ανώνυμος είπε...

Να σας πούμε την αλήθεια: Τρακτέρ μαμούθ, Μερσεντές γυαλιστερές κομπρέσορ , 4χ4 θηρία, κλεψιές με βαμβάκια, ψεύτικα τιμολόγια στην Ένωση και την Εφορία, σπατάλη στο νερό, αναδασμό όχι μέχρι να μαζέψετε όλα τα χωράφια, ταξίδια στο εξωτερικό, διακοπές σε ακριβά νησιά .Χωρίς ντροπή βγάζετε τα τρακτέρ στους δρόμους γιατί πεινάτε. Λέτε ψέματα. Αν δεν οικονομάτε μη σπέρνετε . Χατζηγάκη μη κάνεις το λάθος να τους δώσεις από τον προϋπολογισμό όπως γράφει ο Θ. Παπαϊωάννου γιατί πρέπει να δώσεις και σε μας Όλοι σεις που πολιτευόσαστε τους βάζετε αέρα στα μυαλά. Τους κάνετε θρασείς και τυχοδιώκτες και κάνετε κακό σε μας τους άλλους.

Ανώνυμος είπε...

Πριν από χρόνια είχαμε το σκάνδαλο από τα πολλαπλά τιμολόγια των βαμβακιών, όπου πολλοί έπαιρναν αέρα εκατομμύρια δρχ. Οι επιδοτήσεις δόθηκαν για να προχωρήσουν σε νέες υποδομές. Οι καλοπερασάκηδες δεν έριξαν τα λεφτά στην επιχείρησή τους, αλλά έκαναν ασύδοτη ζωή, πολλές άσκοπες σπατάλες.
Τώρα είναι ετοιμη να σκάσει άλλη βόμπα με την απόδοση ΦΠΑ, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εντός των ημερών θα έχουμε εκπλήξεις...
Αγαπητοί και συμπαθείς γεωργοί. Η Ένωση και οι συνεταιρισμοί έγιναν για να σας εξυπηρετήσουν. Τους αφήσατε χωρίς έλεγχο και οι αετονύχηδες σας έκλεψαν. Οι επιδοτήσεις δόθηκαν για να διευκολυνθείτε. Εσείς τις κάνατε πολυτελή αυτοκίνητα και τάνκερ-τρακτέρ. Η επιστροφή ΦΠΑ για να σας ξελαφρώσουν από τα έξοδα. Όποιος έκανε κομπίνα, να τον απομονώσετε, σας προσβάλει.
Για να είμαστε μαζί σας, νοικοκυρέψτε τον κλάδο σας. Βρείτε άλλον τρόπο να διεκδικήσετε το δίκιο σας. Δε θέλουμε κλειστούς δρόμους.

Ανώνυμος είπε...

Οι μεγαλοκαρχαρίες της ΕΝΩΣΗΣ τρώνε με χρυσά κουτάλια και 17 άλλες τόσες μασέλες.Ρουμάνες ,Ουκρανέζες,Ρωσίδες,Μολδαβέζες κλπ.Το κτήριο της Ενοσης εχει να βάψουν πολλές 10ετίες .Οι παληοί υπάλληλοι κάνουν οτι θέλουν. Διαλύσανε το σούπερ μάρκετ με πολλά εκατομύρια φέσι.Κάτι εκοκιστήρια κάτω στο Σταθιμό είναι για γκρέμισμα. Κάνανε πριν 15 χρόνια τότε 400 εκατομμύρια.Αν δεν πιστεύετε ρωτήστε τον Κατσιμπάρδη.Απάνω στο οινοποιίο τα ίδια και χειρότερα.Ρωτήστε τον Λουκά το Ματζαβελάκη που παρα λίγογια 1 ψύφο να βγεί ο Γληγόρης δήμαρχος στα Βάγια που θέλει να γράψει την ιστορία των γύρω χωριών,αλλά να δουμε εκεί αν θα γράψει και την ιστορία του πατέρα του.Μαθαμε οτι πούλησαν στα Βαγια ολα τα κτιρια του συνεταιρισμού επι Μπατσούλη οταν ηταν δήμαρχος ΜΠΙΡΠΑΡΑ. Οι μικροι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ της Ενωσης αίναι όλοι απλήρωτοι,αλλα τα μεγάλα λαμόγια πάνε πέρα-δώθε με μερσεντέςς και θερία 4χ4.Απο ψεύτικα τιμολόγια άλλο τίποτα, πάνε σύνεφο.Αφού τα κάνανε σκατά με την ένωση και το συνεταιρισμό και από εκεί τελείωσαν ανοίχτηκαν τωρα στις Δημαρχιες.Ολοι αυτοί οικονομάνε χωρις να δουλεύουν, γιαυτο δεν τους χωράνε οι ποληθρόνες.Θέλουν απο πάνω τώρα και αγροτικές αποζημιώσειςΜαζεύτε αμέσως τα τρακτέρ απο τους δρόμους καιαν δεν βγαίνετε αλλάζετε επάγγελμα ή πάτε στην Βουλγαρία.Επιτέλους το μόνο που ζητάμε να μπεί ένας εισαγκελέας (να δείς τι θα βγάλει) και να μην τους καλοπιάνουν οι πολιτικοί.

Ανώνυμος είπε...

Φαντασθείτε λχ οι "μεγαλομεσαίοι" επιχειρηματίες σε αντιδιαστολή με τους "μεγαλομεσαίους" αγρότες, -γιατί μάλλον "μικροί αγρότες" δεν υπάρχουν πια εδώ και χρόνια- που δεν βγαίνουν και καταστρέφονται οι επιχειρήσεις τους να βγαίναν στο δρόμοι με τις "μερσέντες" τους...
Τι συμπέρασμα θα αποκομίζατε;
Και όταν η ΠΑΣΕΓΕΣ μιλάει για προβληματικούς συνεταιρισμούς & Ενώσεις καλά κάνει...
Να εξυγιανθούν...
Άραγε το τι έχει παιχτεί εκεί στο παρελθόν δεν ενδιαφέρει κανέναν ή τα ξεχνάνε;
Πως λοιπόν να υπαρξει εμπιστοσύνη στα αιτήματα των "καταστραμένων" αγροτών, όταν μάλιστα, πτιν λίγα χρόνια, στο τεράστιο "σκάνδαλο του μπαμπακιού" κυκλοφόρησε πολύ χρήμα που κάνει το μισθωτό, τον εργάτη, το νέο επιστήμονα, το μικρομεσαίο να "αλλοιθωρίζει" ακόμη και σήμερα!
Και στα ΒΑΓΙΑ αλλά και αλλού...
Και, να θημηθεί κανείς την Ένωση, το Οινοποιείο, τους "εν Βαγίοις συνεταιρισμούς", τα πανάκριβα μηχανήματα-κατερμπίλαρ, βαμβακοσυλλέκτες, τρακτέρ κλπ, που σάπισαν, τα κτήρια που γκρεμίστηκαν!
Χωρίς ποτέ να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξουν και τιμωρίες...
Οι καιροί των "χρυσών αγελάδων" πέρασαν ανεπιστρεπτί αλλά δυστυχώς τη νύφη θα την πληρώσουν οι νέοι αγρότες, που π-είστηκαν και θαμπώθηκαν από τα έυκολα αγροτικά κέρδη, τις παχυλές επιδοτήσεις και τα μικρά ενοίκια που έδιναν μέχρι κάποιας στιγμής...