Βουλευτές, υπάλληλοι της πολεοδομίας και εφοριακοί είναι κατά σειράν οι τρεις πιο διεφθαρμένες κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί απόψε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι αν και η ελληνική κοινωνία δεν θεωρεί πως το «λάδωμα» είναι ο μοναδικός τρόπος για να διεκπεραιώσει κανείς τις υποθέσεις του στο Δημόσιο έχει φτάσει ωστόσο στο σημείο να θεωρεί τη δωροδοκία αποδεκτή μέθοδο, όταν προφανώς η νόμιμη οδός καταλήγει σε αδιέξοδο…
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Στατιστικής του πανεπιστημίου, στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2008, με επιστημονικό υπεύθυνο τον πρόεδρο του τμήματος, καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά. Θα παρουσιαστεί σήμερα σε εκδήλωση με προσκεκλημένους τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γ. Σούρλα, το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χ. Παπουτσή και τον ανεξάρτητο βουλευτή Π. Τατούλη.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΤ, στη «μαύρη λίστα» της διαφθοράς μετά τους βουλευτές, τις πολεοδομίες και τις εφορίες κατατάσσονται οι γιατροί, οι υπάλληλοι δήμων/κοινοτήτων, η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Προκύπτει επίσης ότι η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί πιο αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς την επιβολή ποινών και την αύξηση των ελέγχων και λιγότερο τη βελτίωση των αποδοχών των υπαλλήλων ή την πραγματοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιμέρους δείκτες διαφθοράς που κατήρτισε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο για να καταγράψει τη συμπεριφορά των πολιτών, το βαθμό διάδοσης της διαφθοράς και το βαθμό αποδοχής της από την κοινωνία ως «εργαλείο» για την τακτοποίηση υποθέσεων.
Περισσότερα >>>> e-typos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου