Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Ένταση και προπηλακισμοί στον Ασωπό



Ένταση επικράτησε νωρίτερα στα Οινόφυτα με αφορμή αντεγκλήσεις αγροτών που αμφισβητούν τις μετρήσεις για ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου και νικελίου στην αγροτική παραγωγή. 
Προπηλακίστηκε ο πατέρας Γιάννης Οικονομίδης ενώ επιτέθηκαν και στο τηλεοπτικό συνεργείο του ΣΚΑΪ που συνεχίζει και την Τετάρτη, το οδοιπορικό του στην περιοχή. 
Οι εντάσεις πολλές φορές δημιουργούνται αδικαιολόγητα γιατί θίγονται κάποια κεκτημένα συμφέροντα, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας. 
Συνεχάρη το ΣΚΑΪ για την επιμονή του στο θέμα του Ασωπού. 
Ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων Γιάννης Ζαμπετάκης, δήλωσε πως έχουν παρατηρηθεί υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου και νικελίου σε προϊόντα που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων κοντά στον Ασωπό. 
Από τη πλευρά του ο Σπύρος Σγούρος πρόεδρος του Δικτύου για τη πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων, είπε ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις παρατηρήθηκαν και σε βιολογικά προϊόντα. 
Υποστήριξε ότι τα προϊόντα αυτά δεν λαμβάνουν τις πιστοποιήσεις όμως μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά ως συμβατικά.

Έρευνα για τον Ασωπό
Οι επιπτώσεις από τη μόλυνση του Ασωπού στο πόσιμο νερό, τον υδροφόρο ορίζοντα, τη διατροφική αλυσίδα και την υγεία, αναδεικνύονται ως μείζον πρόβλημα από τους κατοίκους της Θήβας, των Οινοφύτων, του Σχηματαρίου και των όμορων περιοχών, όπως καταδεικνύει έρευνα της Public Issue για το ΣΚΑΪ. 
Το 95% των κατοίκων χαρακτηρίζει τη μόλυνση στον Ασωπό "μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα", αναδεικνύοντας ως σημαντικότερο θέμα την ποιότητα του νερού σε ποσοστό 61%. 
Το 73%, μάλιστα δηλώνει ότι αναγκάζεται να καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό
Το 91% απαντά πως υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία, ενώ διαφωνεί μόνο το 5% των κατοίκων. 
Το 29% γνωρίζει περιστατικά ασθενείας εξαιτίας της μόλυνσης, ενώ ένα 3% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στην οικογένεια του. 
Ο ΣΚΑΪ καλεί τους πολίτες να αντιδράσουν στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή, υπογράφοντας στην ιστοσελίδα Skai.gr/asopos. 
Σε μια εβδομάδα οι υπογραφές έφτασαν τις 8.700. 

ΔΕΙΤΕ >>>> ΣΚΑΙ.gr 


2 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2009/02/o.html

Ανώνυμος είπε...

Και στα Βάγια αγαπητέ κύριε Ζαμπετάκη αυτό που τους ενόχλησε πολύ είναι ότι αναφερθήκατε στα κρεμμύδια της ευρύτερης περιοχής...
Οι παππούδες μας σε αυτή την περίπτωση πολύ σοφά και απλά θα έλεγαν ότι δεν φτάνουν να βαρέσουν το γαϊδούρι και βαράνε το σαμάρι. Αυτοί όμως που τολμούν να βαρέσουν τα "γαϊδούρια" δυστυχώς βρίσκονται με σπασμένα δάχτυλα, βρίζονται και κατασυκοφαντούνται. Όμως συνεχίζουν να παλεύουν απτόητοι και γι' αυτό είναι άξιοι συγχαρητηρίων και κυρίως παράδειγμα προς μίμηση- για να μην ξεχνιόμαστε......
Εύχομαι περαστικά και κουράγιο στον παπα- Γιάννη και κλείνω με μια φράση του Γκάντι που για μένα λέει πολλά: "Πρώτα προσπαθούν να σε αγνοήσουν, μετά να σε γελοιοποιήσουν, μετά να σε πολεμήσουν και μετά τους νικάς" > Η νίκη είναι σίγουρη παπα Γιάννη, και είναι και πολύ κοντά.....