Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Η πρόληψη "χτίζεται" σε παιδική ηλικία



Τα παιδιά μέσα από μια ζωγραφιά, μπορούν να κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα της πρόληψης.
Ενα σκίτσο με όργανα γυμναστικής φρούτα και λαχανικά, περνά το μήνυμα για το τι είναι υγιεινό και τι όχι.
Η ορθή ενημέρωση για την πρόληψη, πρέπει να χτιστεί πάνω στα θεμέλια της ήδη υπάρχουσας πληροφορίας που έχουν τα παιδιά η οι έφηβοι απο τους γονείς, τους φίλους, το διαδίκτυο, τα περιοδικά την τηλεόραση κ.α. Κι αυτό πρέπει να γίνει στη γλώσσα τους.
Ας μην ξεχνάμε οτι η υγεία δεν είναι προτεραιότητα στη σκέψη κάθε παιδιού ,το οποίο είναι έτοιμο να κατακτήσει τον κοσμο.Ο υγιεινός τρόπος ζωής πρέπει να γίνει μόδα. Οι νέοι έχει βρεθεί οτι απεχθάνονται οτιδήποτε τους παρουσιάζεται με τη μορφή ελλατώματος.Η καλύτερη τακτική για να τους προσεγγίσεις είναι να τους ενημερώσεις πλήρως και σωστά, και μετά να τους αφήσεις να επιλέξουν ελεύθερα και όχι υπό πίεση ποιόν τρόπο ζωής θέλουν να ακολουθήσουν. Αλλά και ποιόν να αποφύγουν.
Η διεθνής ένωση φοιτητών ιατρικής ,επιλέγει τα εξής ζητήματα υγείας για να πείσει τους νέους, να κάνουν τρόπο ζωής τους την πρόληψη.Κάπνισμα , διαβήτης, παιδικές ασθένειες, σεξουαλική ζωή και ιος HIV, αλκοόλ και πρόληψη τραυματισμών. Ποσο σημαντική είναι η σωστή πληροφορία; Ισως η πιο σημαντική.
Τα παιδιά μεταναστών, τα οποία αντλούν ένα μεγάλο μέρος της γνώσης τους για θέματα υγείας, απο γονείς ,φίλους ,τηλεόραση και περιοδικά, είναι, για παράδειγμα στη Γερμανία πιο παχύσαρκα, εμπλέκονται πιο συχνά σε ατυχήματα, ασκούνται λιγότερο και έχουν πιο χαμηλά ποσσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τα παιδιά των Γερμανών.
Στην Ισπανία τα παιδιά των μεταναστών κάνουν πιο συχνά σεξ χωρίς προφυλάξεις, μετά απο χρήση αλκοόλ ή και ναρκωτικών. Σε αρκετές ευρωπαικές χώρες έχει διαπιστωθεί ακόμη οτι πολλά παιδιά μεταναστών εμφανίζουν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα και μεγαλύτερη δυσκολία επικοινωνίας στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Γιατί είναι σημαντικό να αναπτυχθούν ουσιαστικές δράσεις, ορθής ενημέρωσης για πρόληψη και κατ επέκταση καλύτερη υγεία στα παιδια...όλων όσων ζουν στην Ευρώπη και κυρίως των μεταναστών;
Διότι, όλα αυτά τα παιδιά θα είναι οι μελλοντικοί ενήλικες πολίτες της Ε.Ε. Ηδη 64 εκαττομύρια μετανάστες ζουν νόμιμα στην Ευρώπη, δηλαδή το 8,9% του πληθυσμού της γηραιάς ηπείρου, χωρίς να ξεχνούμε όσους άλλους ζουν και εργάζοναται παράνομα σε πολλές ευρωπαικές χώρες. Δεν είναι μόνο τα παιδιά των μεταναστών, αλλά όλα τα παιδιά που πρέπει να ενδιαφερθούν για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Σε χώρες που ο προβληματισμός για καλή υγεία μπαίνει απο νωρίς μέσα στο σπίτι, χάρη στην οικογέννεια, βλέπουμε σήμερα οτι οι ενήλικες κάτοικοι τους, έχουν καλύτερη πρόσβαση στη γνώση και κατά συνέπεια είναι πιό κοντά στις νέες ιατρικές τεχνολογίες που αναπτύσονται. Δεν είναι σύμπτωση, οτι το 71,6% των Δανών και το 66.8% των Νορβηγών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πληρέστερη ενημέρωση γύρω από μια πάθηση ή για να μάθουν τις τελευταίες εξελίξεις σε ερευνητικό ή θεραπευτικό επίπεδο.Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα είναι μόλις 32,1% και την Πορτογαλία 38,3%.
Αν η Ευρώπη λοιπόν νοιάζετε πραγματικά για τους σημερινούς και αυριανούς υγιείς και ασθενείς πολίτες της, πρέπει να βάλει τα δυνατά της , για να τους ενημερώσει σωστά για τα απλά και τα σύνθετα. Από το δικαίωμα τους στην προληπτική ιατρική, την απρόσκοπτη πρόσβαση τους στις υπηρεσίες υγείας, την ελεύθερη επιλογή γιατρού, το απόρρητο των πληροφοριών που αφορούν το πρόβλημα υγείας τους, το δικαίωμα τους να μην ταλαιπωρούνται και να πονούν, αλλά και τη δυνατότητα εξατομικευμενής θεραπείας.
Ολα αυτά διατυπώθηκαν με σαφήνεια σε μια διήμερη ανοικτή συζήτηση για την υγεία που οργάνωσε η Ευρωπαική Επιτροπή στην έδρα της, στις Βρυξέλλες. Η αρμόδια επίτροπος για θέματα υγείας κα. Α.Βασιλείου είπε τι πρέπει να γίνει άμεσα...σε μια μόνο φράση."Χαράζουμε πολιτική υγείας μαζί με τους πολίτες για τους πολίτες. Μοιραζόμαστε αυτό το όραμα και τους καλούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αμοιβαία εμπιστοσύνη". Μένει να το δούμε και στην πράξη...

Πηγή: ANA-MPA

Δεν υπάρχουν σχόλια: