Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Μας εξευτελίζουν οι ΗΠΑ



Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα σε σχέση με το ρόλο που η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να προσδώσει στον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και κατ’ επέκταση στο ψευδοκράτος, προκαλεί η συνάντηση που ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη στην Ουάσινγκτον με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η συνάντηση Χίλαρι-Ταλάτ, το ραντεβού της οποίας «έκλεισε» προχθές Παρασκευή, πραγματοποιείται τελικά παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν από μέρους των ΗΠΑ πως κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε και παρά τα έντονα διαβήματα στα οποία είχε προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία προς αποσόβηση μιας τέτοιας εξέλιξης. Την ίδια ώρα, έρχεται να διαψεύσει τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η εκλογή Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία της Αμερικής σε ό,τι αφορά την πολιτική της χώρας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα σε σχέση με το Κυπριακό.
Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον επέλεξε να συναντήσει πρώτα τον Ταλάτ και ακολούθως τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, τον οποίον θα δει στις 20 του μήνα(Δευτέρα του Πάσχα). Επισημαίνεται, ακόμη, ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντάται με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών μόλις τέσσερις μέρες πριν από τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα, την ερχόμενη Κυριακή. Κάτι που ερμηνεύεται και ως πράξη που έχει τη δική της… προεκλογική σκοπιμότητα και σημειολογία. Να χρησιμοποιηθεί, δηλαδή, από τον Ταλάτ ως ένα από τα τελευταία του χαρτιά στην προσπάθειά του ν’ ανατρέψει τα αρνητικά για τον ίδιο και το κόμμα του δεδομένα που φαίνεται να υπάρχουν, καθώς όλες οι ενδείξεις στα κατεχόμενα συνηγορούν σε νίκη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, του Ντερβίς Έρογλου.
Έγκυρες διπλωματικές πηγές, μιλώντας χθες στη «Σ», υπογράμμιζαν ότι η συνάντηση Χίλαρι Κλίντον-Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συνιστά ριζική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αλλά και του ίδιου του κατοχικού ηγέτη, καθώς και εξευτελισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως υποδείκνυαν, μετά από τόσα χρόνια συνομιλιών και προσπαθειών από μέρους των εκάστοτε κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην υπάρξει αναβάθμιση της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», έρχονται σήμερα οι ΗΠΑ με τη συνδρομή της τουρκικής κυβέρνησης να δημιουργήσουν νέα αρνητικά για τη δική μας πλευρά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές εφιστούσαν την προσοχή ως προς το πώς απ’ εδώ και πέρα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν Ταλάτ και Τουρκία, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναζήτησης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Περισσότερα >> H ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: