Οι λάτρεις του κρασιού ίσως αντιδράσουν στη σκέψη ότι μπορεί να πιουν ένα καλό κρασί από αλουμινένιο κουτί, σαν να ήταν μπίρα. Όμως η ιδέα φαίνεται ότι βρίσκει ανταπόκριση, κυρίως ανάμεσα στους νέους.
Oι πωλήσεις αλουμινένιων κουτιών στην οινοβιομηχανία σημειώνουν κάθετη αύξηση, αν και ξεκινούν από πολύ χαμηλή βάση. Οι καταναλωτές βλέπουν πως με τη συσκευασία αυτή μπορούν να πίνουν μόνο ένα ποτήρι κρασί τη φορά, ακόμη κι όταν κάνουν μια βόλτα, ενώ παράλληλα υιοθετούν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον στάση. Ο Τζον Ρίβες της Rexam, μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες κατασκευής κονσερβών, λέει πως το 2006 ο όμιλος είχε ήδη πουλήσει στην οινοβιομηχανία 6 εκατ. αλουμινένια κουτάκια και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε πέρυσι στα 35 εκατ. Περιμένει ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα 100 εκατ. μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και πως μακροπρόθεσμα θα καταναλώνονται κάθε χρόνο περισσότερα από ένα δισ. κουτάκια κρασί. «Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το μπουκάλι, όμως υπάρχουν πολλές περιστάσεις στις οποίες το μπουκάλι δεν είναι βολικό» αναφέρει. «Πολλοί θέλουν μόνο μία μερίδα και αυτό είναι κάτι που η οινοβιομηχανία δεν το έχει αντιμετωπίσει πραγματικά μέχρι τώρα». Επίσης οι νεώτεροι θέλουν προϊόντα τα οποία να μπορούν να παίρνουν σε πικνίκ και συναυλίες, όπου το γυαλί συχνά απαγορεύεται, εξηγεί ο Ρίβες.
Ανακύκλωση
Τα αλουμινένια κουτιά, τα οποία μπορεί να ανακυκλωθούν πλήρως και να επιστρέψουν στο ράφι μέσα σε 60 ημέρες, είναι ελαφρύτερα από το γυαλί και δεν σπάνε αν πέσουν κάτω. Είναι επίσης περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλονπρόσφατη έρευνα έδειξε ότι από τη μεταφορά τους εκπέμπεται το μισό διοξείδιο του άνθρακα απ΄ ό,τι από τη μεταφορά των μπουκαλιών, κυρίως επειδή είναι πιο ελαφρά και πιάνουν λιγότερο χώρο. Είναι επίσης φθηνότερα από τα μπουκάλια. Ο Ρίβες δήλωσε πως ολοένα και περισσότεροι οινοπαραγωγοί ζητούν εναλλακτικές συσκευασίες. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από μεγάλους Αυστραλούς και Αμερικανούς παραγωγούς. Η εταιρεία Guy Αnderson Wines παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο Πανηγύρι Κρασιού του Λονδίνου το κρασί CanCan σε κουτί. Ο Γκάι Άντερσον είπε ότι η εταιρεία του διέκρινε ένα κενό στην αγορά: μολονότι το κρασί σε κουτιά κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό, κανένα από τα προϊόντα που υπήρχαν δεν ήταν καλής ποιότητας. Τώρα ο Άντερσον πουλάει σε κουτί σοβινιόν μπλαν, ροζέ πινό γκρίτζο και ένα αφρώδες προσέκο και υποστηρίζει πως και τα τρία αυτά κρασιά είναι εξίσου καλά με αυτά που αγοράζουμε σε φιάλες.
Μολονότι μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να το συνηθίσουμε, όλοι όσοι ασχολούνται με αυτή τη νέα συσκευασία για τα κρασιά πιστεύουν πως η διάθεση του κρασιού σε αλουμινένια κουτιά είναι μία από τις αλλαγές που κάποια μέρα θα επικρατήσουν.
Το τεστ της γεύσης, Της Jane ΜacQuitty
Το αλουμινένιο κουτί θα συναντήσει αντίσταση. Οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πίνουν την μπίρα τους από το κουτί, όμως μια έρευνα αποκάλυψε ότι τα δύο τρίτα εξ ημών διστάζουμε να πιούμε και το κρασί μ΄ αυτό τον τρόπο. Έχοντας μόλις δοκιμάσει το αληθινά κακό Wild Ρelican Chenin Βlanc από τη Νότια Αφρική και το French Sauvignon Βlanc 2008 του Τιερί Μπουντινό από την CanCan που μου ανακάτεψαν το στομάχι- ήταν τα χειρότερα κρασιά που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής φέτος-, λυπάμαι, αλλά οφείλω να πω ότι τα αλουμινένια κουτιά απέχουν ακόμη πάρα πολύ από το να αποτελέσουν την τέλεια οικολογική συσκευασία.
TΑ ΝΕΑ on-line
Oι πωλήσεις αλουμινένιων κουτιών στην οινοβιομηχανία σημειώνουν κάθετη αύξηση, αν και ξεκινούν από πολύ χαμηλή βάση. Οι καταναλωτές βλέπουν πως με τη συσκευασία αυτή μπορούν να πίνουν μόνο ένα ποτήρι κρασί τη φορά, ακόμη κι όταν κάνουν μια βόλτα, ενώ παράλληλα υιοθετούν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον στάση. Ο Τζον Ρίβες της Rexam, μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες κατασκευής κονσερβών, λέει πως το 2006 ο όμιλος είχε ήδη πουλήσει στην οινοβιομηχανία 6 εκατ. αλουμινένια κουτάκια και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε πέρυσι στα 35 εκατ. Περιμένει ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα 100 εκατ. μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και πως μακροπρόθεσμα θα καταναλώνονται κάθε χρόνο περισσότερα από ένα δισ. κουτάκια κρασί. «Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το μπουκάλι, όμως υπάρχουν πολλές περιστάσεις στις οποίες το μπουκάλι δεν είναι βολικό» αναφέρει. «Πολλοί θέλουν μόνο μία μερίδα και αυτό είναι κάτι που η οινοβιομηχανία δεν το έχει αντιμετωπίσει πραγματικά μέχρι τώρα». Επίσης οι νεώτεροι θέλουν προϊόντα τα οποία να μπορούν να παίρνουν σε πικνίκ και συναυλίες, όπου το γυαλί συχνά απαγορεύεται, εξηγεί ο Ρίβες.
Ανακύκλωση
Τα αλουμινένια κουτιά, τα οποία μπορεί να ανακυκλωθούν πλήρως και να επιστρέψουν στο ράφι μέσα σε 60 ημέρες, είναι ελαφρύτερα από το γυαλί και δεν σπάνε αν πέσουν κάτω. Είναι επίσης περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλονπρόσφατη έρευνα έδειξε ότι από τη μεταφορά τους εκπέμπεται το μισό διοξείδιο του άνθρακα απ΄ ό,τι από τη μεταφορά των μπουκαλιών, κυρίως επειδή είναι πιο ελαφρά και πιάνουν λιγότερο χώρο. Είναι επίσης φθηνότερα από τα μπουκάλια. Ο Ρίβες δήλωσε πως ολοένα και περισσότεροι οινοπαραγωγοί ζητούν εναλλακτικές συσκευασίες. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από μεγάλους Αυστραλούς και Αμερικανούς παραγωγούς. Η εταιρεία Guy Αnderson Wines παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο Πανηγύρι Κρασιού του Λονδίνου το κρασί CanCan σε κουτί. Ο Γκάι Άντερσον είπε ότι η εταιρεία του διέκρινε ένα κενό στην αγορά: μολονότι το κρασί σε κουτιά κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό, κανένα από τα προϊόντα που υπήρχαν δεν ήταν καλής ποιότητας. Τώρα ο Άντερσον πουλάει σε κουτί σοβινιόν μπλαν, ροζέ πινό γκρίτζο και ένα αφρώδες προσέκο και υποστηρίζει πως και τα τρία αυτά κρασιά είναι εξίσου καλά με αυτά που αγοράζουμε σε φιάλες.
Μολονότι μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να το συνηθίσουμε, όλοι όσοι ασχολούνται με αυτή τη νέα συσκευασία για τα κρασιά πιστεύουν πως η διάθεση του κρασιού σε αλουμινένια κουτιά είναι μία από τις αλλαγές που κάποια μέρα θα επικρατήσουν.
Το τεστ της γεύσης, Της Jane ΜacQuitty
Το αλουμινένιο κουτί θα συναντήσει αντίσταση. Οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πίνουν την μπίρα τους από το κουτί, όμως μια έρευνα αποκάλυψε ότι τα δύο τρίτα εξ ημών διστάζουμε να πιούμε και το κρασί μ΄ αυτό τον τρόπο. Έχοντας μόλις δοκιμάσει το αληθινά κακό Wild Ρelican Chenin Βlanc από τη Νότια Αφρική και το French Sauvignon Βlanc 2008 του Τιερί Μπουντινό από την CanCan που μου ανακάτεψαν το στομάχι- ήταν τα χειρότερα κρασιά που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής φέτος-, λυπάμαι, αλλά οφείλω να πω ότι τα αλουμινένια κουτιά απέχουν ακόμη πάρα πολύ από το να αποτελέσουν την τέλεια οικολογική συσκευασία.
TΑ ΝΕΑ on-line
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου