Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

BENZINOΠΩΛΕΣ: Αντιδρούν για τις ταμειακές μηχανές


Δεν θέλουν επ΄ ουδενί αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των πρατηρίων υγρών καυσίμων οι βενζινοπώλες. Με χθεσινές δηλώσεις τους ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κκ. Μιχ. Κιούσης και Αγγ. Τούντας , σχολιάζοντας τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά καυσίμων, αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική τοποθέτησης συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών καυσίμων στα πρατήρια.
Με τα συστήματα αυτά, τονίζουν, εξασφαλίζεται το Δημόσιο έναντι της παράνομης διακίνησης καυσίμων από πρατήρια. Παρατηρούν πάντως ότι αντίστοιχα συστήματα θα πρέπει να εγκατασταθούν σε ολόκληρη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων, ενώ τα συστήματα των πρατηρίων θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με καταγραφικά στις πωλήσεις αντλίας και όχι με τις συνηθισμένες ταμειακές μηχανές.
Ακόμη ζητούν να ενισχυθούν οικονομικά οι πρατηριούχοι για την εγκατάσταση των συστημάτων που έχουν κόστος ως 50.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό δεξαμενών και αντλιών του πρατηρίου, αλλά και παράταση για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, καθώς το 6μηνο ως την 1η Ιανουαρίου 2010 δεν επαρκεί. Η ομοσπονδία επέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης για την άποψη ότι η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια θα προκαλέσει μείωση των τιμών, κάτι που θεωρούν ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Εκτιμούν ότι η «εμμονή» του υπουργείου στις ταμειακές μηχανές υπαγορεύεται για λόγους φοροεισπρακτικούς, καθώς με τον τρόπο αυτόν ο κλάδος θα μεταταγεί σε άλλο φορολογικό καθεστώς τήρησης βιβλίων, ενώ επιπλέον θα έχει αποτέλεσμα τα πρατήρια να υφίστανται συχνούς φορολογικούς ελέγχους από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Τέλος, η ομοσπονδία εκτιμά ότι ως και τον Μάιο η πτώση της ζήτησης κινείται στα επίπεδα του 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και περίπου 160 πρατήρια πανελλαδικά έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Ependitis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: