Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Βόμβα καρκινογόνου χρωμίου


Υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που φτάνουν έως και τα 100 μικρογραμμάρια ανά λίτρο εντοπίζουν πρόσφατες αναλύσεις νερού στα Ψαχνά Ευβοιας, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ως ασφαλές όριο για την δημόσια υγεία το μηδέν.Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν κάνουν λόγο για ρύπανση στα επιφανειακά ύδατα (μέχρι 15 μέτρα βάθος) που προκαλείται από έγχυση υγρών αποβλήτων σε πηγάδια.
Στην κοινωνία των Ψαχνών επικρατεί αναβρασμός για τα θετικά δείγματα νερού, κάτι άλλωστε που φάνηκε και στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ στην κεντρική πλατεία, με τον κόσμο να ζητά να ενταθούν οι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί η ρίζα του κακού.
Οι κάτοικοι πιέζουν να ενημερωθούν και για τις πρόσφατες αναλύσεις του ΙΓΜΕ και επικαλούνται πληροφορίες που θέλουν η ρύπανση να επεκτείνεται και στο πόσιμο νερό.
Ζητούν μάλιστα να μπουν στο στόχαστρο των ελέγχων τα ύποπτα τοξικά απόβλητα (τσουβάλια από ρινίσματα σιδήρου και σκόνη που προέρχεται από μεταλλευτική δραστηριότητα και επεξεργασία αλουμινίου) που εντοπίζονται σε δασώδη περιοχή της Εύβοιας και να βρεθούν λύσεις που θα τα απομακρύνουν.
Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων αναφέρουν ότι η περιοχή που βρίσκονται τα λατομεία της Λάρκο, έχει μετατραπεί σε χωματερή αποβλήτων που νύχτα εναποθέτονται οι επικίνδυνες ουσίες.
Σε δείγματα που έχει πάρει η διεύθυνση περιβάλλοντος της Νομαρχίας Εύβοιας έχει εντοπίσει βαρέα μέταλλα (π.χ κάδμιο, νικέλιο, μόλυβδο, χρώμιο κ.α) και είχε υποσχεθεί από τις αρχές του έτους ότι θα απομάκρυνε τις επικίνδυνες ουσίες.
Έχουν όμως περάσει επτά μήνες και η χωματερή είναι απείρακτη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μάτι των ελεγκτών έχει μπει και μονάδα επεξεργασίας αλουμινίου η οποία εμφανίζεται να θάβει τα απόβλητα έξω από τις εγκαταστάσεις της γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για την ποιότητα αλλά και την συχνότητα με την οποία πραγματοποιούνται οι έλεγχοι από τις τοπικές αρχές.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: