Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Άγκυρα: Εξαγωγή έντασης και μεταφορά των πιέσεων στην ελληνική πλευρά


Σχεδιασμός μέχρι το Δεκέμβριο από το τουρκικό ΥΠΕΞ για Κυπριακό, ελλα- δοτουρκικά και ενταξιακές

Ενταση, εκφοβισμός, απειλές με φόντο τον μπαμπούλα ενός θερμού επεισοδίου, αποτελούν τη συνταγή της Άγκυρας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου.
Η τακτική που υιοθετείται από την Τουρκία είναι να μεταφέρει πιθανές πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί ενόψει και της αξιολόγησής της από την Ε.Ε. το Δεκέμβριο, στη Λευκωσία και την Αθήνα.
Να διαχειριστούν, δηλαδή, οι δυο κυβερνήσεις το τρίμηνο (Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) υπό την σκιά των τουρκικών απειλών αλλά και τις παραινέσεις των τρίτων ότι «δεν πρέπει να εξαγριωθεί περισσότερο η Τουρκία, πρέπει να βοηθηθεί στην Ε.Ε., να λύσουμε τις διαφορές».
Από τη Θράκη, Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, το μέτωπο θα είναι ανοικτό τους επόμενους μήνες και θα αποτελεί το όπλο της Άγκυρας για να μεταφέρει το σκηνικό των πιέσεων σε άλλους. Το Δεκέμβριο ενώ θα κρίνεται η Τουρκία, στο επίκεντρο θα είναι Ελλάδα και Κύπρος...
Οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο ( δεν θα φθάσουν μέχρι και θερμό επεισόδιο καθώς γνωρίζουν και τα όρια της Ελλάδος), οι εξαγγελίες για έρευνες για πετρέλαιο στις περιοχές εντός των χωρικών υδάτων Ελλάδος και Κύπρου, αποτελούν μέρος της τακτικής αυτής.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι αποφάσισαν να στείλουν ερευνητικό πλοίο αντί πολεμικό, θέλοντας προφανώς να χειρισθούν το ζήτημα αυτό πιο «διπλωματικά» αλλά και να εκθέσουν Αθήνα και Λευκωσία, όταν αντιδράσουν.
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα θα χαρακτηρίσει ως «νομική διαφορά» τα όσα θα υποστηρίξουν Ελλάδα και Κύπρος για τις παραβιάσεις και θα ζητήσει, κυρίως σε ό,τι αφορά την Αθήνα, διαιτησία.
Επιπροσθέτως στο Κυπριακό δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν επί της ουσίας, για αυτό προβαίνουν και σε δημόσιες τοποθετήσεις καθορίζοντας τα πλαίσια των κινήσεών τους.
Οι εντολές που έλαβε ο Ταλάτ προσφάτως όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα, είναι να διατηρήσει τη διαδικασία μέχρι το Δεκέμβριο, χωρίς να αποκλίνει από τη γραμμή που καθορίσθηκε εξαρχής.
Οι οδηγίες αφορούν περισσότερο την τακτική: Διατήρηση των διαφορών, ανάδειξη μικρών συγκλίσεων και πρόκληση επιδιαιτησίας για να μην καταρρεύσει η διαδικασία.
Σε ό,τι δε αφορά την εφαρμογή των υποχρεώσεών της στο πεδίο των κυπρογενών (άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα), η Τουρκία έχει διασυνδέσει την εκπλήρωσή τους με το απευθείας εμπόριο Ευρωπαϊκής Ένωσης - ψευδοκράτους (που δεν είναι στην ατζέντα των Βρυξελλών) παραπέμποντας παράλληλα για μετά τη λύση του Κυπριακού.
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ο σχεδιασμός είναι σαφής. Να αποφύγει η Άγκυρα τις πιέσεις και να μην έχει απώλειες μέχρι το Δεκέμβριο αλλά και αργότερα. Αυτή η τακτική θα έχει ασφαλώς δυσκολίες κυρίως στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, στην Τουρκία θεωρούν πως μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής τους, χωρίς «παράπλευρες απώλειες», στο Κυπριακό και στα ελλαδοτουρκικά. Κι αυτό θα συνεχισθεί.
Στο χώρο των εν δυνάμει μεσολαβητών, εκείνο το οποίο επιδιώκεται είναι να περάσει ομαλά η Τουρκία το Δεκέμβριο και εάν αυτό γίνει κατορθωτό, να επιλυθούν και οι «διαφορές» με Ελλάδα και Κύπρο. Διαφορετικά, θα υπάρξουν δικές τους παρεμβάσεις, με ό,τι μπορεί να σημαίνει τούτο.

Έποικοι, μετανάστες και συχνότητες

ΑΠΛΗ ανάγνωση θέσεων θα γίνει από τους Χριστόφια και Ταλάτ για το ζήτημα των εποίκων και το θέμα θα κλείσει προσωρινά μέχρι και τη δεύτερη ανάγνωση των κεφαλαίων.
Στην περιγραφή του θέματος, αποφεύχθηκε κάθε αναφορά σε εποίκους (υποκεφάλαιο διακυβέρνησης για μετανάστες, ιθαγένεια, αλλοδαποί), παρόλο που κατά το παρελθόν ο καθορισμός των εποίκων ως «μεταναστών» προκάλεσε στο εσωτερικό έντονες αντιδράσεις (επί διακυβέρνησης Κληρίδη).
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στην αρχή της παρούσας διαδικασίας, όταν η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση για τη συγκρότηση τεχνικής επιτροπής για τα ζητήματα των εποίκων, η ελληνοκυπριακή είχε ανάψει κόκκινο στη συζήτηση θεμάτων που αφορούσαν ζητήματα συχνοτήτων.

Ο Πάσκο ευνοούσε συνάντηση Χριστόφια Ταλάτ στη Ν. Υόρκη

Η ΙΔΕΑ για πραγματοποίηση συνάντησης Χριστόφια-Ταλάτ υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, δεν ήταν μια απλή σκέψη που έπεσε στο τραπέζι από τους Βρετανούς στο γεύμα του Μπαν Κι Μουν με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Έτυχε, όπως πληροφορούμαστε, επεξεργασίας και στη Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού καθώς κυκλοφορούσε στο διπλωματικό παρασκηνιακό παζάρι. Το Λονδίνο είχε μετρήσει τις δυνατότητες να προωθηθεί αυτή η ιδέα προβαίνοντας σε βολιδοσκοπήσεις.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως την πρόταση αυτή φαίνεται να την αντιμετώπισε θετικά και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Λιν Πάσκο, ο οποίος έχει και τη γενική ευθύνη στο Κυπριακό από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού. Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού την έχει κουβεντιάσει και με τους συνεργάτες του, οι οποίοι και φαίνεται να αντιμετώπισαν αρχικά ως θετική την ιδέα.
Το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαρίσει μετά την απόρριψη από πλευράς της Λευκωσίας του ενδεχόμενου να γίνει μια τέτοια συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και η επαναφορά της ιδέας φαίνεται πλέον απομακρυσμένη. Πρωτίστως γιατί δεν δέχεται η Κυπριακή Κυβέρνηση, που θεώρησε ότι επιχειρήθηκε διά της εισήγησης η εξίσωση του Προέδρου Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Αλλά και επειδή υπήρξε και αρνητική ανάγνωση της πρότασης από τους Μόνιμους Αντιπρόσωπους της Γαλλίας και της Ρωσίας. Επιπροσθέτως και ο Γενικός Γραμματέας, που δεν φάνηκε να ήταν προετοιμασμένος για να συζητήσει τη βρετανική ιδέα, προτίμησε να ρίξει την μπάλα εκτός γηπέδου: Δεν έχω στα σχέδιά μου αυτή τη στιγμή απόφαση να προσκαλέσω τους Χριστόφια και Ταλάτ.

Πηγή: Φιλελέυθερος 19 Ιουλίου 2009, Του Κώστα Βενιζέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: