Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Κράτος σωματεμπόρων!



Η λαθρομετανάστευση από την Τουρκία απειλεί με αποσταθεροποίηση τη δημοκρατία της Ελλάδας

Ως κράτος όπου ανθεί το σωματεμπόριο θεωρεί ότι είναι η Τουρκία ο Επίτροπος Αρμόδιος για τις Μεταφορές Ζακ Μπαρό, ο οποίος επισημαίνει αφενός ότι η δημοκρατία της Ελλάδας κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση, λόγω της ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών, αφετέρου θα εισηγηθεί προς τη Σουηδική Προεδρία τη στήριξη και την οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών κρατών του Νότου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Αποσταθεροποίηση
Ο κ. Μπαρό, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, δεν έκρυψε χθες την έντονη ανησυχία του από αυτά που είδε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προ ολίγων ημερών επίσκεψής του στην Αθήνα, σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Όπως είπε ο κ. Μπαρό, αυτό το οποίο κρατάω είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα μεταναστών και για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, υποσχέθηκα στην ελληνική κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση και εντατική διαπραγμάτευση με την Τουρκία, ώστε η χώρα αυτή όχι μόνο να παραλαμβάνει τους λαθρομετανάστες, αλλά και να ελέγχει τους σωματεμπόρους που προωθούν τους μετανάστες, ακόμη και ανήλικους από τις ακτές της. Και θα πρέπει, τόνισε, να γίνουν αυτές οι εντατικές επαφές με την Τουρκία, διότι η δημοκρατία της Ελλάδας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης.

Οι συμφωνίες
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, δεν μπορεί η κατάσταση να αφεθεί στην τύχη της και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρή με την Τουρκία. Επί τούτου, ο κ. Μπαρό επισήμανε ότι η ΕΕ επιχειρεί να βοηθήσει την Τουρκία, υπογράφοντας συμφωνίες με το Πακιστάν και άλλες ασιατικές χώρες, ώστε να παραλαμβάνουν τους λαθρομετανάστες που κατέχουν τη δική τους υπηκοότητα (πχ την πακιστανική).

Η οδηγία για τη συνένωση οικογενειών
Πέραν τούτων, ο κ. Μπαρό παρουσίασε χθες τις κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής από τα κράτη-μέλη της κοινοτικής οδηγίας 2004/38, περί συνένωσης οικογενειών. Η εν λόγω οδηγία αφορά ζευγάρια εκ των οποίων το ένα μέλος είναι κοινοτικός υπήκοος και άλλο υπήκοος τρίτης χώρας. Επιτρέπει στον κοινοτικό υπήκοο να φέρει στη χώρα της ΕΕ, όπου διαμένει, το άλλο μέλος του ζευγαριού ή και τα παιδιά, που βρίσκονται σε τρίτη χώρα.
Επειδή η οδηγία έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε κράτη-μέλη τού βορρά, και υπάρχει και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που την αναιρεί μερικώς, ο κ. Μπαρό προχώρησε χθες στη δημοσιοποίηση μιας ερμηνευτικής εγκυκλίου, που θέτει μια σειρά προϋποθέσεων για τη συνένωση των οικογενειών. Έτσι, λοιπόν, τα κράτη-μέλη θα προχωρήσουν σε διαδικασίες συνένωσης μιας οικογένειας, εφόσον εξετάσουν τα εξής:
1) το εισόδημα του μέλους που έχει κοινοτική υπηκοότητα, δηλαδή εάν έχει τους απαιτούμενους πόρους να συντηρήσει την οικογένειά του.
2) λόγους εσωτερικής δημόσιας τάξης.
3) εάν πρόκειται για «λευκούς γάμους», που αποσκοπούν να φέρουν στα κράτη της ΕΕ πολίτες από τρίτες χώρες.

ΣHMEΡINH

Δεν υπάρχουν σχόλια: