Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια της Σελήνης


Τρεις διαφορετικές αποστολές στη Σελήνη εντόπισαν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη νερού, το οποίο προφανώς είναι συγκεντρωμένο στους πόλους της και πιθανόν να σχηματίστηκε από τον ηλιακό άνεμο. Οι εκθέσεις τους θα δημοσιευτούν στην επιθεώρηση Science την Παρασκευή.
Ο Καρλ Πίτερς του πανεπιστημίου Brown στο Ρόουντ Άιλαντ και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα δεδομένα από την πρώτη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη, με το διαστημικό όχημα Chandrayaan, και εντόπισαν σπεκτρογραφικά ίχνη νερού. Το νερό εμφανίζει μεγαλύτερη πυκνότητα κοντά στους πόλους της Σελήνης, ανέφεραν.
Η Τζέσικα Σάνσαϊν του πανεπιστημίου του Maryland και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν την υπέρυθρη χαρτογράφηση από το διαστημικό όχημα Deep Impact για να απεικονίσουν το νερό σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης, ενώ ο Ρότζερ Κλαρκ του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα σπεκτρόμετρο, το οποίο διαχωρίζει τα κύματα φωτός για να αναλύσει τα στοιχεία και τις χημικές ουσίες που αντανακλώνται σε αυτά- από το διαστημικό σκάφος Cassini- για να αναγνωρίσουν την ύπαρξη νερού.

ikypros

1 σχόλιο:

Σχολιαστής είπε...

Είναι παραλογισμός να έχεις έναν πλανήτη με τόσο πολύ νερό, πλην όμως η ασυδοσία των βιομηχάνων και της πλουτοκρατίας να το έχει βρωμίσει ή να το έχει μολύνει, και να ψάχνεις να βρεις ίχνη νερού σε άλλους πλανήτες, όπως ο Άρης, ή στη Σελήνη. Κοινή λογική χρειάζεται. Σήμερα εδώ που φθάσαμε, σε μια παγκόσμια σύνοδο να παρθούν δύο αποφάσεις: Φίλτρα στις καμινάδες των εργοστασίων για το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα επιβλαβή οξείδια και βιολογικός καθαρισμός σε όλες τις παραγωγικές μονάδες για καθαρό νερό. Αντί να δίνονται χρήματα για διαπλανητικά ταξίδια και έρευνα σε άλλα ουράνια σώματα, να δοθούν για τη σωτηρία του πλανήτη μας. Να θέσουν οι χώρες φραγμό στην ασυδοσία και τη πλεονεξία των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Δε μιλάμε μόνο για το χαβιάρι, τις σαμπάνιες, τα κότερα και τις βίλες με τα χλιδάτα πάρτυ. Μιλάμε για τη διαιώνιση της ζωής στον πλανήτη μας.